IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Взривовете по "Северен поток" могат да отворят неочакван фронт на войната в Украйна

Ако се докажат подозренията, че зад тях стои Русия, европейската критична инфраструктура може да се окаже под заплаха

15:41 | 28.09.22 г. 24
Изтичането на газ от "Северен поток". Снимка: Министерство на отбраната на Дания
Изтичането на газ от "Северен поток". Снимка: Министерство на отбраната на Дания

Енергийната криза в Европа навлиза в много опасна фаза, пише европейското издание Politico. Ако подозренията, че Русия стои зад експлозиите по проекта "Северен поток", се потвърдят или дори ако само се засилят, Европа трябва да се готви за отварянето на нов фронт на войната в Украйна - този път на европейска територия.

Междувременно и Русия предупреди, че може да спре транзита през Украйна в отговор на арбитражно дело за компенсации, което завежда украинската "Нафтогаз". При това положение доставките на руски газ към Централна и Западна Европа ще престанат съвсем и единственото трасе ще остане "Турски поток".

В началото на седмицата три експлозии предизвикаха разрушения по три от тръбите на газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" и изтичане на газ в морето. В Европа съмненията за умишлени действия се засилват и военноморските сили на Германия са в района, за да помогнат на разследването на своите колеги от Швеция и Дания, край чиито брегове е инцидентът. Ако експлозиите, за които шведските сеизмолози коментират, че са предизвикали трусове, еквивалентни на причинени от 100 килограма тротил, то европейската подводна инфраструктура - комуникационна и енергийна, може да се окаже руска цел.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков вече коментира европейските съмнения за руска намеса като "глупости" и "абсурд", допълва Bloomberg. В Москва на свой ред изказват съмненията, че саботажът е дело на САЩ, които имат интерес Русия да не доставя газ в Европа.

Великобритания отдавна има опасения, че руските подводници в Атлантическия океан и в региона могат да предизвикат аварии по ключова комуникационна инфраструктура, разположена по морското дъно. Сегашните експлозии правят тези страхове по-малко истерични, връщайки спомените от Студената война, когато поводниците на НАТО и СССР играеха на котка и мишка в Балтийско море, коментира Politco.

Изданието напомня, че само ден преди експлозиите по "Северен поток" норвежките власти засякоха неидентифициран дрон около техни газови и петролни платформи. През юли пък британските военноморски сили съобщиха изненадващо, че са засякли руски подводници около бреговете на Норвегия.

Европейски лидери вече започнаха да изказват своите подозрения относно случилото се със "Северен поток". Полският премиер Матеуш Моравецки коментира, че това е саботаж и намекна, че зад него стои Русия, която цели ескалация на конфликта в Украйна.

В Украйна нямат проблем да назовават имена - съветникът на украинския президент Махайло Подоляк коментира в Twitter, че това е "терористична атака, планирана от Русия, и акт на агресия срещу ЕС", посочва още Politico.

Германският икономически министър Роберт Хабек пък коментира мерките, които тези взривове налагат. "Ние, Европа и Германия, сме в ситуация, в която критичната инфраструктура, към която могат да бъдат добавени и енергийните доставки като цяло, са потенциални цели. Германия е страна, която знае как да се защити, а Европа е континент, който може да защити своята енергийна инфраструктура", заяви той.

Европа трябва да разбере, че в момента енергийната инфраструктура представлява риск за сигурността, коментира Симоне Талиапиетра, експерт от мозъчния тръст Bruegel. "Ако нещо подобно се случи с газопроводите от Норвегия или Алжир, зимата ще бъде много трудна", коментира той.

Според експерта Европа трябва да увеличи защитата на ключовата енергийна инфраструктура от неприятелски действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

24
rate up comment 13 rate down comment 6
SnaGi
преди 1 година
Статия от Forbs, бившият полски министър на отбраната благодари на Сащ за саботажа. Слепи анти българи сте вие, готови сте да водите война, за благополучието на дебелите американски кравари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 4
julian12
преди 1 година
До: zelka007"ЕС нямаше да се купува тъй или иначе до 2 години"Цар си на тъпотиите. Спор няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: mr. Yoda ... Импе , само се мъчиш с този акаунт , не е оригинално , щото STAR WARS е доста стар вече и архаичен филм , а космата столетна жаба не е многословна . А и няма полуголи жени и качествени побоища . Създай нещо ново от нулата , без ограниченията и предразсъдъците на миналото . Например "Генералисимус Z" или "Zадача будет Vьполнена" или "О!Рассия" ... Така ще ти се разкрият всички чакри , ще откриеш нирваната ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 6
julian12
преди 1 година
До: khaoлогиката показвала? Ако е твоята дето имаш 1 полужива клетка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Zlato Оркк, преди беше по забавен, в последно време опитите да пишеш смешки са жалки... не бе американците са, думна ли са го зада може да имате опорки, щото тия дни е неудобно да се пише кво става на фронта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: SnaGi ... Баталия от най-чист рассийски модел ... брутална и грубиянска . Както всичко в тяхната индустрия , технологии и общество ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: SnaGi ... Хамериканците са третите или четвъртите по печалба от ограничаването на сибирските степни изпарения . Най-много са се напечелили норвежците , катарците и ... рассияните (колкото и да е странно на първи поглед) . Това технически е сравнително лесно - Балтийско море е дълбоко средно 50м , докато Черно е около 1-2км дълбоко ... :))) ... Крадците на съдомиялни правят на пук , демонстрират пренебрежение към инфраструктура (СП1+СП2) , ресурси (факелът в Портовая) , човешки животи и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: SnaGi ... Аман , всичкото копейкозащитници - IT или заможни бизнесмени ... !! ... Под статии за цената на тунджата и лихвите първи оревавате орталъка . Спри се !! Рассийски газ в ЕС нямаше да се купува тъй или иначе до 2 години , може би с изключение на нас и благодарение на резидента радев . Според икономическата логика никой няма интерес тези газопроводи да не работят , но те така или иначе не работят , щото нефелните не могат да почистват турбините от течове на масло ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 1 година
Do or do not. There is no try. (-Yoda-) Направете или не. Няма опит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 7
Zlato
преди 1 година
До: khao... Скоро ще стане ясно, че Русия е гръмнала газопроводите. До тръбите е имало десетина американски кораби. Предполагам някой "Колин Пауел" ще прожектира видео в ООН, на което се виждат руските водолази да лепят експлозиви по тръбите :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още