IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Налягането в една от тръбите на "Северен поток 2" рязко намаля

Вероятно става въпрос за теч, но още не е локализиран, коментират от проектната компания

16:37 | 26.09.22 г. 3
Полагането на тръбите на "Северен поток 2". Снимка: "Газпром"
Полагането на тръбите на "Северен поток 2". Снимка: "Газпром"

За рязко намаление на налягането в една от тръбите на "Северен поток 2" съобщи операторът на проекта Nord Stream 2 AG. Данните сочат, че налягането е спаднало от 150 бара на 7 бара, което е индикация за теч.

Според говорителят на компанията причината за намаляването на налягането не е ясна, но вероятно става въпрос за теч някъде в морската част на трасето. "Ако беше на сушата, щеше да се разбере", коментира още той, цитиран от Die Welt.

Газопроводът е напълно готов за експлоатация и тръбите бяха запълнени с природен газ в очакване на разрешително от германските власти. То така и не беше дадено заради признанието на самопровъзгласилите се за независими Донецка и Луганска народни републики от страна на Русия. След това Москва нахлу в Украйна и издаването на сертификат за работа остана замразено. Преди време експерти предупредиха за възможни проблеми със "Северен поток 2", тъй като не е консервиран.

В момента това също би било изключително трудно - заради санкциите работата на Nord Stream 2 AG e блокирана, служителите са съкратени, а средствата - замразени. Засега компанията избягва фалита, след като швейцарски съд удължи до януари 2023 година мораториумът за плащане на задълженията към кредиторите.

Германското Министерство на икономиката коментира, че е информирано от оператора на газопровода за проблема с налягането и в момента ситуацията се уточнява. Създадена е организация, в която участие имат експерти от мрежовия оператор, Федералната мрежова агенция (Bundesnetzagentur), както и полицията и местните власти.

Според руското издание "Интерфакс" проблемът е край бреговете на датския остров Борнхолм.

Заради санкциите на САЩ изграждането на "Северен поток 2" се забави с месеци. В крайна сметка Русия довърши със собствени ресурси газопровода, като тръбите бяха положени от корабите "Фортуна" и "Академик Черский". Те завършиха работата от датския участък на газопровода до сушата в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 26.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
xapoznai
преди 1 година
Според доста източници става въпрос за диверсия и 3 от 4 тръби са саботирани..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 25
zelka007
преди 1 година
Според мен , германците си искат тръбите за новата им газова инфраструктура за втечнен газ . А е напълно възможно и некадърността по полагането и заваряването на тръбите от рассияните , да е причина за авария ... :))) ... Смятай , една свестна заварка не могат да направят . Велика световна безаналогова сила ... !! ... Иначе акъл ръсят за всичко и навсякъде ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 18
karadjata
преди 1 година
Северен поток 2 глътна вода, това очаква и великата бензиностанция с ракетите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още