IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Операторът на „Северен поток 2“ отново избегна фалита

Временният мораториум за вземанията от страна на кредиторите бе удължен до януари  

09:07 | 09.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Затъналият в дългове оператор на руския газопровод "Северен поток 2" за пореден път избегна заплахата от фалит. Кантоналният съд в седалището на Nord Stream 2 AG в Цуг, Швейцария, удължи временния мораториум до 10 януари 2023 г., както беше обявено в швейцарския официален държавен вестник. Срокът, който беше даден за първи път през май, изтичаше на 10 септември, припомня DPA. 

Това означава, че кредиторите няма да могат да събират пари поне до януари. Назначеният от съда администратор (синдик, б. ред.), компанията Transliq, може да проучи допълнително дали преструктуриране, или споразумение с кредиторите има шанс за успех. В противен случай трябва да се открие производство по несъстоятелност съгласно швейцарското законодателство.

Удължаването на крайния срок няма конкретно отражение за дейността на проектната компания: „Продължаваме да работим както преди", заяви говорителят на Nord Stream 2 AG Улрих Лисек. „Работим със синдика, който се запознава със ситуацията в компанията“. 

Nord Stream 2 AG е дъщерно дружество на руския газов концерн „Газпром“. Седалището на компанията се намира в Цуг, на 30 км южно от Цюрих.

Според юристи временният мораториум има за цел да даде възможност на дружествата със затруднения в плащанията да се измъкнат от проблемите, без да фалират. Обикновено то се предоставя, ако има налични активи и има вероятност кредиторите да се съгласят на частично погасяване на вземанията си. Удължаването на мораториума означава, че положението на дружеството най-малкото не се е влошило. Задачата на синдика е, наред с другото, да опазва активите. Около 100-те служители на Nord Stream 2 AG в Цуг бяха съкратени. Снимка: Bloomberg LP Около 100-те служители на Nord Stream 2 AG в Цуг бяха съкратени. Снимка: Bloomberg LP

Тръбопроводът, който беше прокаран и завършен през Балтийско море, трябваше да доставя руски газ в Германия. Германското правителство отложи процедурата по одобрение на фона на руската агресивна война срещу Украйна. Малко преди руската инвазия САЩ вече бяха наложили санкции над Nord Stream 2 AG и направиха невъзможна всякаква дейност с компанията. Още в началото на март икономическото ведомство на кантона Цуг съобщи за сериозни затруднения с плащанията в резултат на санкциите и за предстоящ „фалит". По това време около 100-те служители в Цуг бяха съкратени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още