IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франк-Валтер Щайнмайер: "Северен поток 2" беше грешка

Сателитни снимки показват, че телата на загиналите в Буча лежат на улиците от поне три седмици

08:32 | 05.04.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Франк-Валтер Щайнмайер при избора си за президент на Германия за първи мандат. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Франк-Валтер Щайнмайер при избора си за президент на Германия за първи мандат. Снимка: Архив Ройтерс

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призна, че е било грешка страната му да се придържа толкова дълго за проекта "Северен поток 2", пише европейското издание Politico. Пред медии в Германия Щайнмайер коментира, че Германия е "стояла на мостове, в които Русия вече на вярва".

Години наред САЩ и другите съюзници предупреждаваха за опасността, която крие газопороводът за Украйна, както и грешните сигнали, които Берлин изпраща на Москва след анексирането на Крим през 2014 година. Но в Германия бяха категорични до последно, че това е икономически проект и няма нищо общо с политиката.

В крайна сметка само броени дни преди нахлуването на Русия в Украйна, сегашният канцлер Олаф Шолц (Социалдемократическата партия) спря процедурата по сертифициране на проекта. Тръбите са изцяло изградени и технически газопроводът може да бъде въведен в търговска експлоатация.

Съпартиецът му Щайнмайер днес признава своята грешна преценка.

"Моята оценка беше, че (руският президент) Владимир Путин няма да приеме пълното икономическо, политическо и морално разрушение на страната си заради своите имперски амбиции - както много други, бил съм се лъгал", коментира той.

Германският президент признава, че Германия се е провалила с опитите да присъедини Русия към "архитектурата на общата сигурност".

Междувременно източник на Politico коментира, че страните от ЕС обсъждат задълбочено всеобща забрана за вноса на руски петрол. Но големият въпрос е дали Германия ще е съгласна на тази забрана или ще поиска да я отложи. В последните седмици Берлин на няколко пъти се произнесе срещу налагането на ограничения върху вноса на енергийни ресурси от Русия.

Според изданието има сигнали, че този път Берлин е готов да забрани вноса на руския петрол, макар и все още да държи на руския природен газ. Европейската забрана е в отговор на шокиращите кадри от Буча. Очакванията са, че новият пакет санкции ще бъде обсъден официално от представителите на 27-те страни в ЕС по време на заседание в сряда (6 април).

Украйна обвинява руската армия за насилието над граждани в окупирания допреди дни град в покрайнините на Киев. От своя страна Русия категорично отхвърля тези обвинения и твърди, че това е украинска провокация. "Няма съмнение, че провокацията в Буча е постановка", казва представителя на Русия в ООН Валсилий Небензя, цитиран от ТАСС.

Русия често е свидетел, че независимите разследвания в последствие се оказват далеч не такива, коментира още той по повод възможността международни независими институции да разследват случилото се в Буча. Темата ще бъде дискутирана по-късно днес (5 април) по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано по искане на Великобритания.

Страната е временен председател на Съвета и в това си качество на два пъти отказа искането на Москва да свика заседание по казуса. Руският представител е категоричен, че по време на това заседание страната му ще представи доказателства, че руската армия няма общо с убийствата.

Но междувременно The New York Times показа сателитни снимки, предоставени им от Maxar Technologies, които показват, че телата на загиналите украинци са там от поне три седмици, когато руската армия поема контрол върху града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
andy
преди 2 години
Нека поогладнеят още малко, да започнат да свалят правителства едно по едно и пак ще го пуснат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
mick
преди 2 години
Спирането?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 2 години
А кви вкусни беа руските кифтета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
melon
преди 2 години
Меркел доста ла..а изяде. И с бежанците и с руснаците. Било грешка... То на всички беше ясно, че е, само на германците не им ясно... Сега си затвориха атомните централи и ни вдигат цените на тока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
evlogi
преди 2 години
Сетила се Мара да се побара.Хората ви го повтаряха това сума години..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още