IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wintershall Dea отписва инвестициите си в "Северен поток 2"

Редица енергийни компании се изтеглят от Русия, прекратявайки сътрудничество за милиарди, изграждано с десетилетия

20:53 | 02.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Wintershall Dea, която е собственост на BASF и притежаваната от руския милиардер Михаил Фирдман инвестиционен фонд LetterOne ще отпише инвестициите, направени в "Северен поток 2", съобщава Bloomberg. Компанията е един от петте финансови акционера в проекта и е вложила 1 млрд. евро в него.

Заради този ход Wintershall Dea ще забави изплащането на дивиденти, посочват още от компанията.

Европейските енергийни компании са под силен натиск да се откажат от бизнеса си с Русия заради военната инвазия в Украйна. На този етап Wintershall Dea ще запази дейността си в газови проекти в Сибир, посочвайки, че те са ключови за енергийния пазар на Европа.

На този етап компанията коментира, че реално спира плащанията към Русия и няма да участва в нови проекта на територията на страната.

В последните няколко дни редица енергийни компании се оттеглиха от своите руски активи, прекратявайки сътрудничество за милиарди, градено десетилетие. Shell, която също е акционер в "Северен поток 2", вече се отказа от проекта и редица други съвместни дейности с руски компании.

За изграждане на газопровода средства отпуснаха още и OMV, Engie и Uniper. Общата стойност на "Северен поток 2" достигна 11 млрд. евро, като около половината от нея е платена от основния акционер "Газпром".

Преди ден Ройтерс съобщи, позовавайки се на свои източници, че проектната компания на газопровода обсъжда с финансови консултанти процедура по обявяване на несъстоятелност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още