IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите данни за военнопрестъпления в Украйна разтърсиха света

Констатациите на правозащитните групи и украинските власти могат да променят глобалната реакция на войната

07:46 | 04.04.22 г. 92
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: EPA</em></p>

Снимки: EPA

Украйна обвини руските войски в жестокости срещу цивилни граждани и съобщи за ужасни сцени в предградията на Киев. След частичното изтегляне на руските войски в района на столицата са открити телата на 410 цивилни, съобщи украинският главен прокурор Ирина Венедиктова. Украински войници и репортери на информационната агенция AP откриват трупове с вързани ръце, огнестрелни рани по главата и следи от изтезания.

Президентът Володимир Зеленски говори за геноцид и предупреждава, че при повторното завземане на други райони от руските войски може да станат явни още жестокости. Други региони на страната все още са под руски контрол. Там може да станат известни "още повече смъртни случаи и злоупотреби", каза Зеленски. Президентът се присъедини и към церемонията по връчването на американските музикални награди Grammy чрез видеоконферентна връзка, като поиска подкрепа за страната си. "Подкрепете ни по какъвто и да е начин", каза той по време на събитието, което беше предавано на живо по американските телевизии. Той покани и бившия германски канцлер Ангела Меркел да пътува до Буча. Там Меркел можела да види реалната картина - подобно на бившия френски президент Никола Саркози - на провалената си политика спрямо Русия през последните години, каза Зеленски във видеопосланието си.

И така - повече от 100 цивилни са били погребани в масови гробове в предградието на Киев Буча, след като руските войски се изтеглиха от там през миналата седмица. Така това се превърна в един от няколкото региона, за които украински официални лица и независими правозащитници твърдят, че откриват доказателства за военни престъпления, извършени от окупационните сили.

Когато руските военни сили напуснаха Буча, те оставиха улиците осеяни с тела на цивилни. В неделя Human Rights Watch публикува доклад, в който се документират случаи на изнасилвания и екзекуции по бързата процедура в окупираните от Русия части на Украйна, включително Буча, както и други предполагаеми престъпления.

Украинците са намирали „хора с вързани зад гърба ръце и обезглавени... деца, които са били убити и измъчвани", заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю, излъчено в неделя по CBS. „Като баща на две деца и като президент смятам, че тези хора, ако бъдат вкарани зад решетките, това е твърде малко за това, което са извършили“.

Разказите за предполагаемите руски жестокости предизвикаха протести от страна на западните правителства и засилиха постоянния натиск върху администрацията на американския президент Джо Байдън и европейските съюзници да направят повече за затягане на санкциите срещу Русия и да увеличат трансфера на оръжие за Украйна. Новите доказателства биха могли да затруднят някои държави да оправдаят продължаването на закупуването на петрол и природен газ от Русия и да усложнят мирните преговори, които се водят в момента между Киев и Москва.

Кметът на Буча определи броя на телата, погребани в масовите гробове, в неделя на 118. В събота AFP съобщи, че според общината броят на жертвите е над 280.

„Количеството на гробовете в дворовете, улиците, парковете и площадите ще изчислим сутринта по-точно", каза кметът Анатолий Федорук, цитиран от The Wall Street Journal. „Думата „престъпление", която чуваме напоследък, е твърде меко описание на това, което се е случило тук“.

Генералната прокуратура на Украйна съобщи в неделя, че от районите на Киев, които са отвоювани през последните дни, са били извадени 410 тела на цивилни, а около 140 са изследвани от съдебни експерти.

Руското министерство на отбраната отхвърли съобщенията за Буча, като ги нарече „поредната провокация" от страна на Украйна. Москва заяви, че нито един местен жител не е пострадал от насилие, докато Буча е била под руски контрол.

Министерството на отбраната на Украйна сравни появилите се доказателства за масови убийства в Буча и други райони край Киев, които руските военни окупираха за повече от пет седмици, с клането в Сребреница през 1995 г., когато сръбските войски избиха повече от 8000 босненски мюсюлмани.

„Трябва да им се потърси отговорност", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в предаването State of the Union на CNN в неделя. Блинкен и европейските лидери заявиха, че техните правителства ще съдействат за събирането на доказателства за разследването на потенциални военни престъпления от страна на Русия.

Съгласно международното право воюващите страни могат да бъдат преследвани за умишлени убийства на цивилни граждани и военнопленници, унищожаване на частна собственост или участие в изтезания, сексуално насилие, грабежи или други забранени действия.

Руските сили пристигнаха в Буча и други предградия на Киев в първите дни на войната, започнала на 24 февруари, опитвайки се да осъществят мълниеносна атака срещу украинската столица. Но затънаха в ожесточени боеве с украинските защитници.

След като контраатаките прекъснаха снабдителните им линии и ги заплашиха с обкръжаване, руските сили напуснаха региона като част от новата стратегия на Москва за пренасочване на вниманието към Източна Украйна.

В събота украинските войници отново издигнаха знамето на страната на върха на кметството на Буча, уморени, но доволни от изтеглянето на Русия. „Градът е изцяло наш", казва пред WSJ Андрей Верлати, заместник-командир на бригадата за териториална отбрана на Буча. „Но все още не е напълно безопасен“. Оттеглящите се руски войски са заложили взривни устройства в сградата с гранати с триъгълни жици, каза той.

Разбити руски танкове и бронирани превозни средства, чийто метал е ръждясал и оранжев от излагане на въздействието на топлината, са изоставени по югозападния подход към Буча. Свидетелства за боеве се виждат на всяка улица и квартал. Куршуми са разпръснали червено "Рено", на чиято антена е било закачено бялото знаме на примирието. Стените на голям склад са сринати, а колите са сплескани като кутии от безалкохолна напитка, смачкани от танковете. Търговският център Garden Center е овъглен. Училището по танци с почерняло.

В западната част на Буча мъж маха с ръце на украински войници в миниван, които го последваха до метален гараж, който е изгорял и тлее. Вътре, сред купчини пепел, лежи половината от женско тяло, чийто торс е овъглен. Мъжът казва, че жената се е укрила в гаража по време на руската окупация.

Василий Щербаков, командир на украинско подразделение в Буча, заяви, че около 20 тела на местни цивилни граждани са били оставени близо до фабрика за стъкло в града. По думите му руските войски са забранили на жителите на града да погребат тези тела. „След това са минирали труповете", каза той, визирайки капаните с взривни устройства. „Това е ново“. Той каза, че е изгубил броя на загиналите.

Натоварен с трупове камион минава покрай крак, лежащ на тревата край пътя, кракът му е обут в черен кожен ботуш. На 20 метра от него лежат същият крак и ботуш. По-нататък има торс и глава. „Кучетата са ги изяли", казва украински войник.

„Намерихме тела, натъпкани в шахти", каза войник, стоящ до разбития магазин Happy Life. „Хвърляли са по една граната при тях“.

Двама украински войници казаха, че руските сили са изисквали от жителите на града да останат в къщи, страхувайки се, че ще избягат в Ирпин, на юг от река Буча, за да споделят руските позиции. В тази посока, разпръснати по улица Яблунска, са убити четирима мъже.

Близо до тялото на единия мъж лежи торба с картофи. Друг мъж, с козя брадичка, е яхнал зелен велосипед и краката му са останали заплетени в него. Очите му липсват от трупа – вероятно заради животните.

В неделя следобед на улицата излязоха военни камиони и се появи Виталий Кличко, кметът на Киев, към когото се присъедини брат му Владимир. Двамата бивши шампиони по бокс в тежка категория тръгнаха по улицата с фаланга от въоръжени мъже.

„Това никога няма да спре, докато Путин е начело", казва Владимир, а очите му са червени.

Мъж с кафяво велурено палто насочва военните към находка, която е направил в подземна шахта в автосервиз. На стълбите ѝ лежи мъж в бяло-сив раиран пуловер, чиято челюст е увиснала в знак на изненада. Предната третина от черепа и мозъка му ги няма. Дясната ръка на мъжа е върху чанта, която лежи на корема му, сякаш той внимава за съдържанието ѝ. На хълбока му се вижда гилза от куршум.

Местните жители се събраха на улицата, за да разкажат какво са видели и чули по време на окупацията на Буча. „Валентина Ивановна беше застреляна близо до тази къща“, казва една възрастна жена, посочвайки сграда с апартаменти. Съседи се надпреварват един до друг и казват, че са чували руснаците да стрелят, най-вече през нощта, когато се криели в домовете си.

Други казват, че руските войски са работили от база на улица "Яблунска" 144, където убийствата са ставали през нощта.

„В двора ми има шест мъртви хора", каза една жена. „Те бяха погребани, защото не ни беше позволено да ги изнесем някъде“.

На възвишението покрай затревено баскетболно игрище, в дупка в земята през процеп в бетонната каросерия се вижда редица от тела, осем или девет торса, увити в пластмаса, с безжизнени лица, които още не са посивели от разложението.

На мястото мъж казва, че той и други са намерили мъртва жена зад простреляната врата на апартамента ѝ.

Надолу по пътя от кметството, зад църквата „Свети Андрей", в една дупка отново е намерена купчина тела. От мръсотията, хвърлена върху тях, се виждат лак по ноктите на убита жена, коляно, подметка на маратонка. Едно от телата е увито около найлонова пазарска чанта, бяла с червени рози.

В наскоро отвоювано село близо до Киев властите откриха тялото на украински фотожурналист, който е изчезнал, докато работел там преди близо три седмици. Максим Левин е починал, след като е бил прострелян два пъти от руските сили, се посочва в изявление на главния прокурор на Украйна. Друг фотограф, който е бил с него, остава в неизвестност.

В Мотижин, друго село близо до Киев, украинските власти съобщиха, че са открили телата на селската кметица Оля Сученко, нейния съпруг и сина ѝ, които бяха задържани от руските войски на 23 март.

Инцидентът е един от 2500-те, които главният прокурор на Украйна използва за изграждане на обвинение срещу руските власти за евентуални военни престъпления. Прокурорът вече е идентифицирал 205 заподозрени, включително членове на руското военно и политическо ръководство.

Федорук, кметът на Буча, заяви в неделя, че неговата администрация работи с украинските правоприлагащи органи, за да състави каталог на случилото се там.

„Вече е възможно да се квалифицират правилно зверствата, извършени от руските военни", каза той. „Това е пакетът от документи, който по-късно може да се използва като доказателство, че е имало военни престъпления".

В доклада си, публикуван в неделя, Human Rights Watch заяви, че е документирала още няколко случая на военни престъпления, извършени от руски военни в окупираните райони на Черниговска, Харковска и Киевска област между 27 февруари и 14 март. Сред тях са доказателства за многократни изнасилвания и екзекуции по бързата процедура на шестима мъже, както и за плячкосване на цивилно имущество, включително храна, дрехи и дърва за огрев, заяви групата.

„Случаите, които документирахме, представляват неописуема, преднамерена жестокост и насилие срещу украински цивилни граждани", казва Хю Уилямсън, директор на групата за Европа и Централна Азия, като добавя, че те трябва да бъдат разследвани като военни престъпления.

Украйна е предоставила на Международния наказателен съд правомощията си по отношение на военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени на нейна територия. През март прокурорът на МНС Карим Хан заяви, че е изпратил разследващ екип в Украйна и е открил онлайн портал, чрез който свидетели могат да се свържат със съда.

През миналия месец Съветът на ООН по правата на човека одобри украинско предложение за създаване на независима анкетна комисия, която да събере доказателства за нарушения на хуманитарното право в конфликта. Създаването на специален трибунал за военни престъпления, както направи Съветът за сигурност на ООН през 90-те години на ХХ в. за конфликтите в Югославия и Руанда, обаче е малко вероятно, като се има предвид, че Русия има право на вето в съвета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

56
rate up comment 5 rate down comment 2
Ivan N.
преди 2 години
Руснаците са варвари и всичко, което предлагат, е съмнително. Моделът на Путин, при който имаш шепа свръхбогати олигарси с яхти за по един милиард, ли те привлича? С тези полезни изкопаеми трябваше всичко там да е цветя и рози, а не да са в постоянна война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 4 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 2 години
А понеже споменаваш някакъв модел на Путин, който не работел, покажи този, който работи? Може би визираш модела с бъгясалата от 15 години западна икономика, планините от дългове и планините от кинти в банките, които само се премятат като жонгльорски топки без да носят никакъв растеж...? Или "зелената икономика", която изцепи зверска енергийна криза в Европа още преди войната да е сложила на карта руските енергийни доставки? Или дебилясалите политици от двете страни на Атлантика, които от години се занимават с налагане на содомията и вместо да работят за реалната икономика и производство, се занимават с преформатиране на полове, бутане на паметници и зелени блянове? Я помисли, дали пък точно безизходицата на този "модел" не е некъде в основата и на причините за сегашната каша?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
Путин вече не предлага никакъв модел. Предлагаше го преди 15-20 години - общо икономическо пространство от Лисабон до Владивосток. Имаше и големи фенове и ентусиасти за него в лицето на Ширак и Шрьодер, а после и на Саркози, Меркел, Берлускони и даже на ЕК в лицето на Романо Проди и ранния Барозу. Говореше и за нов модел на сигурност в Европа, където Русия и ЕС са съюзници. Моделите му обаче не включваха разширяването на НАТО до границите на Русия, ЛГБТ и Слава Украине. Отделно, икономически и военен рахат между технологична Европа и ресурсна Русия се оказа, че пък не е в плановете на хегемона. И тва е . . . Нито искам да те убеждавам в нещо, нито да търся консенсус с тебе - аз съм си вълк единак и си гледам само кинтите, но живея с отворени за света очи. Гледам да общувам с умни хора, които също си гледат в канчето, но хвърлят по едно любознателно око и около себе си. В тези кинтаджийски среди не се работи с пропаганда, а с информация и !!!абсолютно!!! се споделя мнението, че Европа само печели от пълноценно и всестранно сътрудничество с Русия. Доказателството: огромното присъствие на западни инвестиции в Русия и руски в Европа, чието прецакване зверски опердаши и двете икономики за дни. И моята прогноза: войната в Украйна е само увертюра към голямата война на САЩ срещу Русия за Европа. Лошото в прогнозата за САЩ е, че им предстои още по-тежка война с Китай за Азия. И лично мнение: войната в Украйна е проект от много години назад и в момента се използва за пропаганден фураж на бройлерите, за да се консолидира общественото мнение в Европа. Превратът в Киев през 2014 г. беше с цел Путин да нахлуе с войски и още тогава Русия да бъде отрязана от Европа - това, което сега се случва. Тогава Русия щеше да потъне. Но тогава Путин ги изненада. Нищо чудно и сега да крие нещо в ръкава, защото реалната война не е в Украйна и за Украйна, а е война на икономики - затова и НАТО само гледа и лае - американците стрелят с икономически боеприпаси, при това ядрени. Това са целяли, за това се готвят от години, това имат в ръцете и го използваха на макс. Но май вече всичко изстреляха. Ако обаче Русия не падне до есента, без тя да е изстреляла своите икономически ядрени бойни глави с газа и нефта, ще го направи тогава и Европа ще се скапе за 2-3 месеца. Но може да го направи и по-рано, или ЕС да се самозастреля под натиск. Тогава ще се разбере и колко е яка американската икономика с камък на гушата като агонизиращата Европа. И тогава верно могат да полетят и истинските ядрени ракети. Сигнал, че нещата на икономическия фронт не се случват според плановете ще бъде фабрикуването на повод за пряка намеса на НАТО в Украйна за "спиране на геноцида", за което вече се подготвя почвата. А съвсем между другото, Русия ще смачка военно Украйна - това е сигурно! Преди няколко години ти писах - пак беше ме хванал в настроение - че американците ръчкат Путин към война в Украйна. Ти ми обясняваше, че Путин я иска. Войната е факт и Путин я започна. Аз бях подготвен и не бях изненадан - кой, как и защо, коментирам само от любов към спорта. Важен е фактът! За теб не знам - май повече те вълнува кой и как. Сега пак ти споделям мои предположения за развитието на нещата. Те са с голям потенциал да се случат точно така, без значение кой и според кого е виновен. Аз го правя, защото така съм учен и така съм свикнал да мисля - да пресявам всякаква информация, да я подреждам и да се опитвам да предвиждам събития, които носят потенциал за влияние върху материалното ми и физическо състояние и да реагирам адекватно. Ти ако предпочиташ, хвърляй ресурси тука да пригласяш на глъмовете, но това няма да промени с нищо развоя на събитията, а те може и да не оправдаят очакванията ти. Но пък си свободен да се отнесеш отново като към бла бла бла на остаряващ и одъртяващ пенсионер . . . ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 6 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Долни кремълски твари, винаги така са действали - зверства с цивилни, невъоръжени и слаби, а от силните бягат с пълни кафяви слипове! Бягат, натъпкали камазите с окрадена покъщнина, дрехи, че дори и бельо, смятайте за какво ниво индивиди говорим! Долни твари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 5 rate down comment 5
4un4o.
преди 2 години
Големи *** излязоха почти всичките от тази медия . Хубавото е че са разпознаваеми някой от тях .След време ще се потърси сметка за изсипаните лъжи и цензури .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 4 rate down comment 5
Hahoto2
преди 2 години
Хареса ми написаното от теб в последните два поста и това което Мави е написал също е релевантно. Войната започна през 2014 година, а раната в Донбас умишлено беше оставена отворена. От тогава всички чакаха да се стигне до тази развръзка. Двете страни се готвиха, дипломатите умело замазваха и си подхвърлиха топките. Медийната пропагандна война влезе в употреба. Обикновено правя читави прогнози и бях напълно уверен, че няма да има война. Сгреших. От тук насетне знам само, че историята е показала, че всяка война си върви по нейната си логика, за това нищо не е ясно. Жал ми е за милионите украинци, жал ми е за руските майки, които оплакват децата си, заради нечие безумие. За децата сираци, за хилядите инвалиди. Трябва да се търси път да се спре всичко това, да се прибере духът в бутилката. Винаги има риск тази война-епидемия да стане пандемия. Дано разума надделее!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 4 rate down comment 4
julian12
преди 2 години
Забелязал съм, че Бойчо Попов пише само по важни теми. Тези, които са най-най-долнопробните, пропагадни теми. Явно много иска да се хареа на някой.Тази статия е поредната. Също като лъжите за ковид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 3 rate down comment 5
bota156
преди 2 години
Къде са труповете като влизат в Буча. https://***.youtube.com/watch?app=desktop&v=Z7yIyNBMpQY&fbclid=IwAR3fATnUIUM7kKU4mb2ioSwti5P5QFOqzkc0hZA8ESTQdle3AJvcJ5P5P3UРазрушения много - трупове на ЦИВИЛНИ ИЧ. След 2 дена - няма и едно счупено стъкълце, ама имаме ЛАЧЕНИ "трупове" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 8 rate down comment 0
georgi_shum
преди 2 години
Ами именно щото имам прагматично мислене, това което прави Путин не ми харесва. Не ми харесва, че ебavа мamата на света гонейки някакви нереални или обвити в мистерия цели -ако приемем твоето мнение, че никой не му знел плановете. Друг е въпросът как тръгваш на нападателна война без реално планиране, ама това няма го обсъждаме..И естествено,че виждам опасностите за бизнеса и моя лично, и общия като цяло.И доколко мога търся начин за реакция при всяка възможна ситуация.Но и друго виждам ясно- ако Путин успее, ако го оставим да му се размине - нито ще живеем в по сигурен свят, нито бизнеса ще върви по добре, нито обществото и ние ще богатеем. Просто модела, които той предлага е очевидно и реално не работещ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 2 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
Хуу . . . Шсе радвам, ако си прав - значи до месец - два Путин е ка *** и животът продължава и най-после шсе сменим лодката и нема да сметам тунджата като перо в пенсионерския ми бюджет . . . ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още