IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС подготвя нови санкции заради "военни престъпления" от страна на Русия

Украинските власти и Human Rights Watch сигнализираха неописуема и преднамерена жестокост към невъоръжени цивилни

15:27 | 03.04.22 г. 29
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Erin Trieb/Bloomberg</em></p>

Снимка: Erin Trieb/Bloomberg

Някои правителства в Европейския съюз настояват блокът бързо да наложи нови санкции в отговор на множеството данни, че руски войски са екзекутирали невъоръжени цивилни в украински градове, твърдят дипломати, запознати с дискусиите, пише Bloomberg.

Европейската комисия вече обмисля детайли по мерките, които ще се фокусират най-вече върху затварянето на вратичките, засилване на съществуващите действия – като контрол на износа на технологични стоки и пълно санкциониране на банки, които вече са отделени световната система за плащания SWIFT – и разширяване на списъка със санкционираните лица.

Част от държавите в ЕС твърдят, че се работи по това новите наказания да бъдат въведени бързо, след като украинските власти сигнализират за военни престъпления, извършени от руски войски в северните райони, посочва дипломат, запознат с разговорите.

Все още няма консенсус относно всички подробности за новия пакет от санкции и кога ще бъде въведен, въпреки че ЕК се стреми междувременно да приложи набор от мерки още тази седмица. Малък брой държави членки, включително Германия, се противопоставят на санкционирането на енергийния сектор на Русия, нейната морска търговия и други ключови индустрии, а санкциите на ЕС изискват единодушна подкрепа.

Въпросът към членовете на ЕС е какви действия биха довели до нов и по-пълен набор от санкции. Някои продължават да твърдят, че за подобни мерки трябва да се мисли, ако Русия прибегне до ползването на химическо оръжие или превземе голям град, посочват трима дипломати, пожелали да останат анонимни.

Други казват, че информацията за събития на места като Буча, град в покрайнините на Киев, са достатъчни, за да се наложат нови действия. Един от дипломатите коментира, че новите мерки не са достатъчни предвид мащаба на потенциалните военни престъпления.

Украйна обвини руски войници в убийството на невъоръжени цивилни, а представители на властите твърдят, че са открили стотици тела в Буча, след като руските войски са напуснали. Михаило Подоляк, съветник на президента Володимир Зеленски, публикува няколко снимки в Twitter, на които се виждат тела на жертви. Ръцете на някои от тях са вързани зад гърба. Москва засега не е коментирала обвинението. По-рано Кремъл заяви, че насочва действията си само към военна и съществена инфраструктура.

Wall Street Journal писа по-рано, че е открит масов гроб, в който са погребани близо 300 души. Украинските военни са предоставили кадри, които показват, че малко след като руските сили са напуснали Буча, улиците са открити покрити с телата на цивилни.

Това се случва в момент, в който Русия променя тактиката си във война, като преразпределя войските си далеч от севера след седмици на неуспех за завземане на територии. Вместо това кампанията ѝ се фокусира върху райони на изток, включително Донецк и Луганск, както и към пристанищния град Мариупол, който е под обсада от седмици.

Междувременно Одеса беше разтърсена от експлозии рано в неделя. Русия изстреля ракети от кораби и самолети, които поразиха петролна рафинерия и три хранилища в близост до югозападния пристанищен град, обяви говорителят на Министерството на отбраната Игор Конашенков.

Организацията Human Rights Watch днес заяви, че е документирала няколко случая на военни престъпления, извършени от руските сили.

„Случаите, които документираме, представляват неописуема, преднамерена жестокост и насилие срещу украински цивилни“, казва Хю Уилямс, директор за Европа и Централна Азия на Human Rights Watch. “Изнасилвания, убийства и други насилствени действия срещу хора, задържани от руските сили, трябва да бъдат разследвани като военни престъпления“.

През март Съединените щати обявиха официално, че руските войски са извършили военни престъпления. Тогава държавният секретар Антъни Блинкен каза, че САЩ са видели „достоверни доклади за безразборни атаки и нападения, умишлено насочени към цивилни, както и други зверства“. Президентът Джо Байдън заяви, че смята руския си колега Владимир Путин за военнопрестъпник.

Все по-разочаровани от позицията на други в блока, няколко страни членки на ЕС, включително Литва и Полша, обявиха, че едностранно ще спрат вноса на руска енергия. От своя страна, Естония представи предложение за задържане и замразяване на дял от енерийните приходи на Русия, което според нея може да е първоначален компромис.

Един от дипломатите твърди, че надеждата е едностранните ходове ще доведат до споразумение между всички държави членки да сторят повече, за да избегнат риска това да навреди на единния фронт на ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

28
rate up comment 0 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Военните престъпления са дело на западните страни, ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
В памет на всички невинни жертви на руския нацизъм в Украйна и на всички невинни жертви на руската военна агресия там- нека се замислим за цената на живота и цената на смъртта- https://***.youtube.com/watch?v=6gcPdeL4Dnc
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
БЕРЛИН, 03.04.2022 22:18 (БТА) Германският канцлер Олаф Шолц каза днес, че западните страни ще се договорят в близките дни за налагане на още санкции срещу Русия, след като Украйна обвини руските войски в извършване на военни престъпления край Киев, предадоха ДПА и Ройтерс. "В следващите няколко дни ще се споразумеем за по-нататъшни мерки от страна на съюзниците", заяви Шолц пред репортери в канцлерството, без да даде подробности какво могат да включват новите санкции. Той каза, че руският президент Владимир Путин и неговите поддръжници ще понесат последици за своите действия. "А ние ще продължим да снабдяваме Украйна с оръжия, за да може тя да се защитава от руската инвазия", заяви той."Убиването на цивилни е военно престъпление", каза канцлерът."Ние трябва неумолимо да разследваме престъпленията, извършени от руската армия", заяви Шолц.Германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт каза, че Европейският съюз би трябвало да обсъди спиране на вноса на руски газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 5
julian12
преди 2 години
Войната е резултат от политиката на ЕС и НАТО. ЕС кога ще налогат санцкии за войната в Сърбия и престъпленията в Украйна срещу хората там преди Русия да ги защити?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 5
Petar2015
преди 2 години
Математически въпрос. Приехме, че срутването на небостъргач довело до 2000 жертви (11 септември) оправдава война при която са убити половин милион цивилни и в продължените на 8 години са точени ресурсите на Ирак. Съответно - колко убити в Украйна ще приемем за "оправдани", при 3000 цивилни жертви в Донбас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
И трите балтийски държави спряха вноса на природен газ от Русия БТА'' Не само Литва, но и другите две балтийски държави - Естония и Латвия - са прекратили от 1 април вноса на природен газ от Русия. Това съобщи тази нощ латвийската компания Conexus Baltic Grid, цитирана от АФП. ...По данни на Евростат през 2020 г. Русия е доставила 93 на сто от внесения в Естония газ, 100 на сто в Латвия и 48,8 на сто в Литва. През 2021 г. Русия е доставчик на около 40 процента от внесения в ЕС природен газ., посочи АФП.'' Т.е, дори държавната руска компания ПАО газпром да реши да продава руски природен газ на стойност 10 долара за 1000 куб.м. руски природен газ, тези три държави, които са били свръхзависими досега за внос на руски газ, не биха приели това руско предложение. Ето- това направи руската агресивна война в Украйна- сплоти всички ЕС държави , енергийно зависими от руския газ, да се освободят от тази си зависимост и да я отхвърлят. До сега такова нещо не се е случвало, особено при 100 процента енергийна зависимост от руския газ- както е в Латвия, например. Разберете- руснаците сте токсични, никой не иска да прави бизнес с вас, никой не ви иска нито ''подаръците'', нито ''жилото''- вие сте париите на стара Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 2
fon
преди 2 години
Мисля вече на всекиго се изясниха руската култура и недоразбраната руска душа. Така е било и след 9.9.1944г у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
На цял свят вече му е писнало от пропагандните лъжи на мрсната укpoпско-звеpска чyма. Фейк-мрсотията им няма край. Ако руснаците воюваха безразборно, без да се интересуват от участта на мирното население, укpoпия отдавна нямаше да съществува. Напротив - има стотици свидетелства от очевидци и потърпевши за това КОИ са ги ползвали като жив щит и КОИ са ги освободили !!! Като говорим за лъжи - да напомням ли за бременната родилка на фона на разрушената (БИВША) болница, която сама си призна, че са и платили за да участва в тая фотосесия? И колко още подобни случаи? А защо ЕС мълчи за звeрствата на укpoпите - документирани, доказани и признати дори от техни министри? За едни пленени войничета питам? По същата причина, поради която ЕС забрави изгорените живи хора в Одеса, 8-годишните обстрели на Донбас !!! Но скоро подлoгите - ЕС - политици ще се изправят пред гнева на собствените си граждани - когато те останат на тъмно и студено, без работа и хляб !!! Ще отговарят за всичко -откраднатите пари на Русия, откраднатата собственост на руски граждани, терорът, дискриминацията, гоненията срещу руски спортисти, хора на изкуството !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Говорителя на Путин рече, плащането в рубли ще се разпространява и над други стоки. Слава Украине! Хероям - сало!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
E- поне съм ''миризливка''- т.е. може да ти създам дискомфорт, а това е О.К. за мен;0 Не виждаш ли, че съм от хората, за които всеки лимон, поднесен от живота, е повод за превръщането му в лимонада....До сега не съм забелязала руснак, или рускоговорящ, или руски тр00ол, да показва и наченки на подобен манталитет... Все искате да ''мачкате'', да ''унищожавате'', да убивате това, което не харесвате, вместо просто да го оставите да си живее, но вашият живот да няма допирна точка с това нещо...Ето- затова ви наричам диваците на Европа и досега не сте показали никакви индикации за промяна на допотопният ви, агресивен и варварски манталитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още