IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС подготвя нови санкции заради "военни престъпления" от страна на Русия

Украинските власти и Human Rights Watch сигнализираха неописуема и преднамерена жестокост към невъоръжени цивилни

15:27 | 03.04.22 г. 29
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Erin Trieb/Bloomberg</em></p>

Снимка: Erin Trieb/Bloomberg

Някои правителства в Европейския съюз настояват блокът бързо да наложи нови санкции в отговор на множеството данни, че руски войски са екзекутирали невъоръжени цивилни в украински градове, твърдят дипломати, запознати с дискусиите, пише Bloomberg.

Европейската комисия вече обмисля детайли по мерките, които ще се фокусират най-вече върху затварянето на вратичките, засилване на съществуващите действия – като контрол на износа на технологични стоки и пълно санкциониране на банки, които вече са отделени световната система за плащания SWIFT – и разширяване на списъка със санкционираните лица.

Част от държавите в ЕС твърдят, че се работи по това новите наказания да бъдат въведени бързо, след като украинските власти сигнализират за военни престъпления, извършени от руски войски в северните райони, посочва дипломат, запознат с разговорите.

Все още няма консенсус относно всички подробности за новия пакет от санкции и кога ще бъде въведен, въпреки че ЕК се стреми междувременно да приложи набор от мерки още тази седмица. Малък брой държави членки, включително Германия, се противопоставят на санкционирането на енергийния сектор на Русия, нейната морска търговия и други ключови индустрии, а санкциите на ЕС изискват единодушна подкрепа.

Въпросът към членовете на ЕС е какви действия биха довели до нов и по-пълен набор от санкции. Някои продължават да твърдят, че за подобни мерки трябва да се мисли, ако Русия прибегне до ползването на химическо оръжие или превземе голям град, посочват трима дипломати, пожелали да останат анонимни.

Други казват, че информацията за събития на места като Буча, град в покрайнините на Киев, са достатъчни, за да се наложат нови действия. Един от дипломатите коментира, че новите мерки не са достатъчни предвид мащаба на потенциалните военни престъпления.

Украйна обвини руски войници в убийството на невъоръжени цивилни, а представители на властите твърдят, че са открили стотици тела в Буча, след като руските войски са напуснали. Михаило Подоляк, съветник на президента Володимир Зеленски, публикува няколко снимки в Twitter, на които се виждат тела на жертви. Ръцете на някои от тях са вързани зад гърба. Москва засега не е коментирала обвинението. По-рано Кремъл заяви, че насочва действията си само към военна и съществена инфраструктура.

Wall Street Journal писа по-рано, че е открит масов гроб, в който са погребани близо 300 души. Украинските военни са предоставили кадри, които показват, че малко след като руските сили са напуснали Буча, улиците са открити покрити с телата на цивилни.

Това се случва в момент, в който Русия променя тактиката си във война, като преразпределя войските си далеч от севера след седмици на неуспех за завземане на територии. Вместо това кампанията ѝ се фокусира върху райони на изток, включително Донецк и Луганск, както и към пристанищния град Мариупол, който е под обсада от седмици.

Междувременно Одеса беше разтърсена от експлозии рано в неделя. Русия изстреля ракети от кораби и самолети, които поразиха петролна рафинерия и три хранилища в близост до югозападния пристанищен град, обяви говорителят на Министерството на отбраната Игор Конашенков.

Организацията Human Rights Watch днес заяви, че е документирала няколко случая на военни престъпления, извършени от руските сили.

„Случаите, които документираме, представляват неописуема, преднамерена жестокост и насилие срещу украински цивилни“, казва Хю Уилямс, директор за Европа и Централна Азия на Human Rights Watch. “Изнасилвания, убийства и други насилствени действия срещу хора, задържани от руските сили, трябва да бъдат разследвани като военни престъпления“.

През март Съединените щати обявиха официално, че руските войски са извършили военни престъпления. Тогава държавният секретар Антъни Блинкен каза, че САЩ са видели „достоверни доклади за безразборни атаки и нападения, умишлено насочени към цивилни, както и други зверства“. Президентът Джо Байдън заяви, че смята руския си колега Владимир Путин за военнопрестъпник.

Все по-разочаровани от позицията на други в блока, няколко страни членки на ЕС, включително Литва и Полша, обявиха, че едностранно ще спрат вноса на руска енергия. От своя страна, Естония представи предложение за задържане и замразяване на дял от енерийните приходи на Русия, което според нея може да е първоначален компромис.

Един от дипломатите твърди, че надеждата е едностранните ходове ще доведат до споразумение между всички държави членки да сторят повече, за да избегнат риска това да навреди на единния фронт на ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
16 MARCH 2022 ORDER ALLEGATIONS OF GENOCIDE UNDER THE CONVENTION ON THE PREVENTION AND PUNISHMENT OF THE CRIME OF GENOCIDE(UKRAINE v. RUSSIAN FEDERATION) 59. The Court can only take a decision on the Applicants claims if the case proceeds to the merits. At the present stage of the proceedings, it suffices to observe that the Court is not in possession of evidence substantiating the allegation of the Russian Federation that genocide has been committed on Ukrainian territory. Moreover, it is doubtful that the Convention, in light of its object and purpose, authorizes a Contracting Partys unilateral use of force in the territory of another State for the purpose of preventing or punishing an alleged genocide. Превод с гугъл преводач- 59. Съдът може да вземе решение по исковете на жалбоподателя само ако делото продължи до заслуги. На настоящия етап от производството е достатъчно да се отбележи, че Съдът не участва в притежаването на доказателства, потвърждаващи твърдението на Руската федерация, че е бил геноцидизвършени на украинска територия. Освен това е съмнително, че Конвенцията, в светлината на нейния предмет и цел, разрешава едностранното използване на сила от страна на договаряща се страна на територията на друга държавас цел предотвратяване или наказание на предполагаем геноцид.т.60 . При тези обстоятелства Съдът счита, че Украйна има правдоподобно право да не бъде подложени на военни действия от Руската федерация с цел предотвратяване и наказване на предполагаем геноцид на територията на Украйна.т.81 81. Съдът счита, че по отношение на описаната по-горе ситуация рускатаФедерацията трябва, до окончателното решение по делото, да спре военните действия, които тя започна на 24 февруари 2022 г. на територията на Украйна. Освен това, припомняйки изявлението на постоянният представител на Руската федерация в ООН, че Донецк Народна република и Луганската народна република се обърнаха към Руската федерация сискане за предоставяне на военна подкрепа, Съдът счита, че Руската федерация също трябва да осигури, че всички военни или нередовни въоръжени части, които могат да бъдат ръководени или поддържани от него, както и всякакви организации и лица, които могат да бъдат обект на неговия контрол или ръководство, не предприемат никакви стъпкиза подпомагане на тези военни операции.т.84Съдът отново потвърждава, че неговите заповеди относно временните мерки съгласно член 41 [от Статут-] имат обвързващо действие (LaGrand (Германия срещу Съединените американски щати), решение, I.C.J. Доклади 2001, с. 506, ал. 109) и по този начин създава международни правни задължения за всяка страна към когото са насочени временните мерки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Vae victis!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Ва000та, за разлика от теб, наистина ЕС дипломати ходиха на място в Украйна и с очите си видяха цивилните жертви на руската военна агресия там. Никой в ЕС няма да твърди, че в Украйна руската армия извърши военни престъпления, ако това не е истина и няма доста доказателства, годни за съд, в подкрепа на това твърдение. Това да не си ти- да вземаш руската пропаганда за чиста монета, а самата русия да не може да представи в МС на ООН доказателства, годни за съд, за руските твърдения, че в Украйна преди руската агресивна война в нея, имало геноцид на рускоговорящи и руснаци...Липсата на такива доказателства, годни за съд, ясно е установено тук, в т.59, а правните последици за русия от тази липса, са в т. 60,81 и 84 от същото решение на МС на ООН- https://***.icj-cij.org/public/files/case-related/182/182-20220316-ORD-01-00-EN.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Те не пускат хората в хуманитарните коридори, които отворихме и крещят на целия свят, че цивилните страдат от окупаторите. В действията им няма логика, никакъв смисъл, никаква висока идея. Всичко е изградено върху лъжа - както за Зеленски клоуна, така и за тях самите. Те постоянно ни обвиняват, че сами правим тези неща. Лъжи, лъжи, лъжи.Именно чеченците разкриват най-много нацистите, които се опитват да напуснат града заедно с цивилните по коридора. Първо проверяват раменете - по тях остават синини от отката на приклада. Може да има следи от наколенки по коленете.А каската оставя червена ивица на главата. Ако човек е стрелял много, мирише на барут и оръжейно масло. Може да има мазол на палеца от презареждането на пълнителя с амуниции. Всички те са, като правило, леко прегърбени. Боеприпаси висят постоянно на гърдите. А това понякога са над хиляда патрона. И той също потрива раменете си. Има много нюанси.По принцип планинците имат някаква специална интуиция за врага. Усещат го с кожата си. Те гледат човек с бодливите си очи и чакат той да отмести поглед. Но бандеровците не гледат в очите, по принцип не обичат директния поглед. И по начина, по който го свеждат, те се усещат.Когато цивилните бяха изведени от града, те дори нямаха сили да се зарадват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Духовия оркестър, форте-фортисимо, че иде време да учите руски и за: пиано-пианисимо..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Духовия оркестър, ето ви 2 копейки за вашите санкции: https://blitz.bg/svyat/ruski-morski-pekhotinets-s-raztrsvashchi-razkritiya-za-rotata-mu-v-mariupol_news877935.html (Руски морски пехотинец с разтърсващи разкрития за ротата му в Мариупол)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
"...руски войски са екзекутирали невъоръжени цивилни в украински градове, твърдят дипломати, запознати с дискусиите, пише Bloomberg." ... статията може да се чете дотук ... браво на Ленчето , от втория вече ред сме наясно ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
Време беше на висок и ясен глас ЕС да каже, че военните руски престъпления в Украйна трябва да бъдат наказани с още санкции, за да се спре финансирането на руската война в Украйна. Байдън правилно определи путин като военопрестъпник- има си правни основания за тази квалификация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още