IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джо Байдън: Путин трябва да бъде съден за военни престъпления*

Украинският президент Володимир Зеленски посети освободените Буча, Ирпен и Стоянка и повтори обвиненията си за извършен геноцид от руската армия

18:58 | 04.04.22 г. 61
<p>
	<em>Джо Байдън и Владимир Путин. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Джо Байдън и Владимир Путин. Снимка: Bloomberg LP

Американският президент Джо Байдън призова за събиране на доказателства за изправяне на руския президент Владимир Путин пред съд за военни престъпление, пише CNBC. "Той е военнопрестъпник", коментира Байдън по повод разпространените снимки от украинския град Буча, разположен в близост до столицата Киев.

Американският президент каза още, че случилото се в Буча е "възмутително" и определи руския си колега като "брутален човек".

Пред журналисти Байдън обеща още санкции срещу Русия, но отказа да уточни в каква насока ще са те.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи в неделя (3 април) за извършен геноцид от страна на руската армия в града край Киев. Кметът на Буча уточни, че военни от Чечения са контролирали региона. Русия обаче заявява, че това е провокация на Украйна и поиска заседание на Съвета за сигурност на ООН по темата. Великобритания, която е временен председател на институцията, обаче отхвърли това искане.

Ще поискаме нова сесия за Буча, коментира по-късно говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Руската страна настоява, че е напуснала града на 30 март, а на следващия ден кметът Анатолий Федорук е потвърдил за оттеглянето на руските войски, но без да споменава за избитите по улиците на града граждани. 

Западът първо трябва да оцени своето присъствие в Ирак и Либия перди да съди Владимир Путин, коментира външният министър на Русия Сергей Лавров. Според него Москва има доказателства, че обвиненията за убийството на граждани на Буча са лъжливи, посочва Ройтерс.

"Съвестта на американските политици не е чиста", заяви още той.

В крайна сметка Съветът за сигурност на ООН ще разгледа казуса с Буча и увеличаващите се доказателства за руските престъпления в Украйна, но по искане на председателя Великобритания. Заседанието ще се проведе на 5 април.

буча буча

Володимир Зеленски в Буча. Източник: President.gov.ua

Володимир Зеленски посети по-рано днес освободените от руските войски Бучи, Ирпен и Стоянка. Пред местни и международни журналисти той коментира: "Искаме да покажем на света какво се е случило в тези градове, какво са са направили руските военни, Руската Федерация в мирна Украйна".

"Това е военно престъпление и това ще бъде признато от света за геноцид. Знаем за десетки убити и измъчвани хора", каза още той и допълни, че сега целта е спешно да бъде намерено решение за Мариопул и се надява на подкрепата на Турция, посочват от сайта на украинското Президентство.

Пред журналисти в Буча той коментира, че преговорите с Русия ще бъдат много трудни на фона на това, което е видял, че са направили в града. Той обясни, че е поканил бившият канцлер на Германия Ангела Меркел и бившият президент на Франция Никола Саркози да видят какво се случва, когато се "заиграваш" с Русия, намеквайки за ветото за членството на Украйна и Грузия в НАТО през 2008 година. 

Тогава Алиансът съобщи, че вратите му са отворени за двете държави, но не даде конкретни дати. Източник на The Wall Street Journal коментира, че това е било възможно най-лошото решение за Украйна и Грузия, защото от една страна предизвиква Русия, а от друга - не дава защита на двете страни.

* Информацията е допълнена с британското предложение за заседание на Съвета за сигурност на ООН

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

51
rate up comment 1 rate down comment 3
Werter
преди 2 години
В ДНР и ЛНР има международни сили и няма доказани факти за геноцид, но има доста факти за зелените човечета, вагнеровските и армейски части на Путин, които незаконно нахлуха през 2014 г., в Украйна, а и свалиха боинг MH17.Въпреки лъжите и пропагандните усилия на Кремъл, всички се разграничават от путин като от чума, като от военнопрестъпник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 1 rate down comment 1
Werter
преди 2 години
Хаха - цар на Сенегал! Някои хора са толкова зомбирани от тупинската пропаганда, че не бих се учудил да се мислиш и за цар на Сенегал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 4 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Нека ви попитам следното- защо русия не представи нито едно доказателство за ''украинския геноцид'' на рускоговорящи в днр и лнр- нали твърдеше, че там украинците са извършвали геноцид- е, защо не представи доказателства точно за този геноцид в МС на ООН- защото цялата тази постановка е ФЕЙК, с цел оправдаване на руската военна агресия в Украйна- затова. ВСИЧКО, ТВЪРДЯНО ОТ РУСИЯ, ЗА УКРАИНСКИ ГЕНОЦИД НАД РУСКОГОВОРЯЩИ В УКРАЙНА, Е ФЕЙК И ЛЪЖА- това е единственият логичен извод от поведението на русия и непредставянето на доказателства от нея в МС на ООН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 4 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
1. https://....24chasa.bg/***/article/112876972. https://....icj-cij.org/public/files/case-related/182/182-20220316-ORD-01-00-EN.pdf т. 59 59. The Court can only take a decision on the Applicants claims if the case proceeds to the merits. At the present stage of the proceedings, it suffices to observe that the Court is not in possession of evidence substantiating the allegation of the Russian Federation that genocide has been committed on Ukrainian territory. Moreover, it is doubtful that the Convention, in light of its object and purpose, authorizes a Contracting Partys unilateral use of force in the territory of another State for the purpose of preventing or punishing an alleged genocide. т. 60 . Under these circumstances, the Court considers that Ukraine has a plausible right not to be subjected to military operations by the Russian Federation for the purpose of preventing and punishing an alleged genocide in the territory of Ukraine т. 81. The Court considers that, with regard to the situation described above, the Russian Federation must, pending the final decision in the case, suspend the military operations that it commenced on 24 February 2022 in the territory of Ukraine. In addition, recalling the statement ofthe Permanent Representative of the Russian Federation to the United Nations that the Donetsk Peoples Republic and the Lugansk Peoples Republic had turned to the Russian Federation with a request to grant military support, the Court considers that the Russian Federation must also ensure that any military or irregular armed units which may be directed or supported by it, as well as anyorganizations and persons which may be subject to its control or direction, take no steps in furtherance of these military operations. т. 84. The Court reaffirms that its orders on provisional measures under Article 41 [of theStatute] have binding effect (LaGrand (Germany v. United States of America), Judgment, I.C.J. Reports 2001, p. 506, para. 109) and thus create international legal obligations for any party to whom the provisional measures are addressed.Преведете си го сами с гугъл преводача. В т.59 Международният съд на ООН ясно посочва, че русия НЕ Е представила доказателства за ''предполагаемият геноцид на граждани в Украйна'', и това- при положение, че именно този твърдян геноцид е повод за руската военна агресия в Украйна. Ще отговорите ли на въпроса коя е тази държава в СВЕТА, която твърди, че геноцида на рускоговорящи в чужда държава е нейният повод за война в тази държава, и въпреки това, тя НЕ представя НИТО ЕДНО ДОКАЗАТЕЛСТВО за този т.нар. геноцид- ДОРИ НЯМА ЕДНА СНИМКА ...Да не би това да е така, защото тази държава НЯМА НИКАКВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА, годни за съд, за потвърждаване на истинността на твърденията й, а...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 4 rate down comment 6
serafima
преди 2 години
Не се напъвай толкова "юристе"! И то доста елементарно. Но как иначе *** може да бъде толкова настървен и толкова неинформиран за зулумите на украинците още от 2014 г., когато запалиха профсъюзния дом в Одеса с десетки хора в него, вкл. една бременна жена? Да имаше някой осъден? Или когато вадеха очите на живи руски войници с лъжици? Или за наскоро разпънатия на кръст руски войник и запален????? Защо нищо не направиха тези украинци да намалят фашисткото присъствие, а то безчинства с последователите на Бандера, Азов и други паравоенни формирования? Защо Украйна след като получи толкова пари от САЩ/ФАЩ и други е най-бедна сред другите Иточноевропейски страни? Помниш ли думите на Виктория Нюланд "*** the EU!" и се похвали, че са дали на Майдана 5 милиарда долара, а сина на Байдън и неговото участие в бизнеса и корупцията в Украйна???? Това не е война на между Русия и Украйна, а със САЩ, които ще се бият до последния украинец. Те го могат това. И го показват по цял свят! Крайно време е да бъдат спрени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 5 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Адвокатската ми правоспособност не зависи от мнението на един коментатор. Толкова от мен- сбогом,свободен си да пътуваш за русия, с какъвто превоз си избереш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 3 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
И още- НК Чл. 416. (1) Който с цел да унищожи изцяло или отчасти определена национална, етническа, расова или религиозна група:а) причини смърт, тежка телесна повреда или постоянно разстройство на съзнанието на лице, принадлежащо към такава група;б) постави групата в такива условия на живот, които водят към нейното пълно или частично физическо унищожение;в) предприема мерки, насочени към възпрепятствуване раждаемостта сред такава група;г) насилствено предава деца от една група в друга,(изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) се наказва за геноцид с лишаване от свобода от десет до двадесет години или с доживотен затвор без замяна.(2) (Предишен чл. 417 - ДВ, бр. 95 от 1975 г.) Който извърши приготовление към геноцид, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години.(3) (Предишен чл. 418 - ДВ, бр. 95 от 1975 г.) Който явно и пряко подбужда към геноцид, се наказва с лишаване от свобода от една до осем години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 2 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Има една тънка разлика- когато юрист каже, че някой е военнопрестъпник, то това не е обида, а юридическо становище...В кръчмата на бира всеки може да говори всичко, но юристите обичайно говорим това, което казва законът, а именно- НК Раздел II. Престъпления против законите и обичаите за водене на война Чл. 412. Който в нарушение на правилата на международното право за водене на война:а) извърши или заповяда да се извършат спрямо гражданското население убийства, изтезания, нечовешко третиране, включително биологически експерименти, причини или заповяда да се причинят тежки страдания, осакатявания или други сериозни увреждания на здравето;б) вземе или заповяда да се вземат заложници;в) извърши или заповяда да се извършат незаконни депортирания, преследвания или задържания;г) принуди гражданско лице да служи във въоръжените сили на неприятелска държава;д) лиши гражданско лице от правото му да бъде съдено от редовен съд и по редовна процедура;е) незаконно или произволно извърши или заповяда да се извършат разрушения или присвоявания на имущества в големи размери,(изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) се наказва с лишаване от свобода от пет до двадесет години или с доживотен затвор без замяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 4 rate down comment 5
serafima
преди 2 години
Както кажеш, нарекъл се юристе. Щом казваш, значи Путин е военнопрестъпник. Само че дали някой го интересува твоето мнение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 3 rate down comment 5
serafima
преди 2 години
Абсолютно съм съгласна с тебе. Говоря какво е действителното положение. Иначе с много други неща не съм съгласна. И щом го прави, значи може. НЯМА общество и политици, които да не позволяват това. Видяхте, че косвено правителстмото му се отграничи от негови думи пак по повод на Путин. ЗА съжаление в такива времена живеем. На прости и агресивни хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още