IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джо Байдън: Путин трябва да бъде съден за военни престъпления*

Украинският президент Володимир Зеленски посети освободените Буча, Ирпен и Стоянка и повтори обвиненията си за извършен геноцид от руската армия

18:58 | 04.04.22 г. 61
<p>
	<em>Джо Байдън и Владимир Путин. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Джо Байдън и Владимир Путин. Снимка: Bloomberg LP

Американският президент Джо Байдън призова за събиране на доказателства за изправяне на руския президент Владимир Путин пред съд за военни престъпление, пише CNBC. "Той е военнопрестъпник", коментира Байдън по повод разпространените снимки от украинския град Буча, разположен в близост до столицата Киев.

Американският президент каза още, че случилото се в Буча е "възмутително" и определи руския си колега като "брутален човек".

Пред журналисти Байдън обеща още санкции срещу Русия, но отказа да уточни в каква насока ще са те.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи в неделя (3 април) за извършен геноцид от страна на руската армия в града край Киев. Кметът на Буча уточни, че военни от Чечения са контролирали региона. Русия обаче заявява, че това е провокация на Украйна и поиска заседание на Съвета за сигурност на ООН по темата. Великобритания, която е временен председател на институцията, обаче отхвърли това искане.

Ще поискаме нова сесия за Буча, коментира по-късно говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Руската страна настоява, че е напуснала града на 30 март, а на следващия ден кметът Анатолий Федорук е потвърдил за оттеглянето на руските войски, но без да споменава за избитите по улиците на града граждани. 

Западът първо трябва да оцени своето присъствие в Ирак и Либия перди да съди Владимир Путин, коментира външният министър на Русия Сергей Лавров. Според него Москва има доказателства, че обвиненията за убийството на граждани на Буча са лъжливи, посочва Ройтерс.

"Съвестта на американските политици не е чиста", заяви още той.

В крайна сметка Съветът за сигурност на ООН ще разгледа казуса с Буча и увеличаващите се доказателства за руските престъпления в Украйна, но по искане на председателя Великобритания. Заседанието ще се проведе на 5 април.

буча буча

Володимир Зеленски в Буча. Източник: President.gov.ua

Володимир Зеленски посети по-рано днес освободените от руските войски Бучи, Ирпен и Стоянка. Пред местни и международни журналисти той коментира: "Искаме да покажем на света какво се е случило в тези градове, какво са са направили руските военни, Руската Федерация в мирна Украйна".

"Това е военно престъпление и това ще бъде признато от света за геноцид. Знаем за десетки убити и измъчвани хора", каза още той и допълни, че сега целта е спешно да бъде намерено решение за Мариопул и се надява на подкрепата на Турция, посочват от сайта на украинското Президентство.

Пред журналисти в Буча той коментира, че преговорите с Русия ще бъдат много трудни на фона на това, което е видял, че са направили в града. Той обясни, че е поканил бившият канцлер на Германия Ангела Меркел и бившият президент на Франция Никола Саркози да видят какво се случва, когато се "заиграваш" с Русия, намеквайки за ветото за членството на Украйна и Грузия в НАТО през 2008 година. 

Тогава Алиансът съобщи, че вратите му са отворени за двете държави, но не даде конкретни дати. Източник на The Wall Street Journal коментира, че това е било възможно най-лошото решение за Украйна и Грузия, защото от една страна предизвиква Русия, а от друга - не дава защита на двете страни.

* Информацията е допълнена с британското предложение за заседание на Съвета за сигурност на ООН

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 4 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Аз съм спокойна, но СЪПРУГЪТ МИ НЕ Е и МНОГО ИСКА да се срещне с руския дърттт пръччч, който псува жена му в уважаван български икономически форум...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Махай се от този форум, дърт и болен руски тр000л- изчезвай. Впрочем- ще си имаш работа с данс, но не с вашите руски шпиони, а с истинските българи в данс- да не се нас000ереш от СТРАХ, когато ги видиш на вратата си..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 6
ing5rov
преди 2 години
"САЩ увеличиха значително вноса на петрол от Русия" ... но за сметка на това, натискат целият свят да не купуват руски петрол. Каква жалка история. САЩ си гледат интереса, умни са, за сметка на европейските им пудели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 6
doba
преди 2 години
Г-жо юрист, по-споко ако може. Пийте едно и се успокойте :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Махай се от българския икономически форум, руско СТРАХЛИВО дър00то псеее- изчезвай от тук, докато данс НЕ ТЕ Е ПОДГОНИЛ, защото съпругът ми не е кой да е, мръс00ник нещастен ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
24
23
rate up comment 7 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
Путин е военнопрестъпник и всеки, който защитава зверствата на руснаците в Украйна и подкрепя руската агресивна война в нея, е руски тр000л.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Е0п0м0 ДОЛНО СТРАХЛИВО РУСКО ПСеее, страхливец, нали уж НЯМАМ съпруг ,а , долно, повредено руско изкопаемо- ЩО НЕ ИСКАШ ДА СЕ СРЕЩНЕШ С НЕГО той да ти каже дилдо ли ползваме или не, бок000лук повреден...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още