IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Буча – руският Ми Лай?

Предполагаемите зверства са израз на убеждението на руския президент Владимир Путин, че независима Украйна няма право да съществува

11:26 | 04.04.22 г. 44
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Ми Лай: дълги години имиджът на американската армия страдаше от клането, извършено през 1968 г. в едно виетнамско село. По това време са загинали 504 души. Сребреница: клането, извършено от сръбската армия през 1995 г. по време на войната на Балканите, доведе до съдебни процеси и присъди за военни престъпления. Около 8000 загинали.

Буча: 410 трупа са открити в предградие на украинската столица Киев след изтеглянето на руските войски. Те са повече от показателни за поредицата от военни престъпления, за които вероятно трябва да отговаря руския президент Владимир Путин. Някои от жертвите са били простреляни в главата, докато ръцете им са били вързани, по някои от телата са открити следи от изтезания, руските войски са изнасилвали жени и са се опитали да изгорят телата им, обяснява украинската страна.

С Буча – „руският Ми Лай" - гледната точка към войната в Украйна се променя още веднъж. И на фона на шокиращите кадри въпросът дали Европа ще изгуби шест процентни пункта от растежа, или само три процентни пункта в случай на енергийно ембарго срещу оръжейната държава на Путин някак си става много малък и незначителен.

Да погледнем дори само към европейския икономически двигател – Германия. Това, което става болезнено очевидно, е, че държавата, горда с моралната си клетва „Никога повече Аушвиц!", превежда по 200 милиона евро на ден за петрол, газ и въглища на един терористичен режим. Германия изглежда като заложник на Кремъл. И след като през последните седмици се нагледахме на считани доскоро за немислими еквилибристики в германската и европейската политика, може би няма да е чудно, ако Буча промени и германската политика за енергоносителите.

Всъщност ужасяващите кадри от освободените от руските войски градове около Киев не бива да ни изненадват. В Чечня и Сирия терорът срещу цивилното население вече бе част от тактиката на руските въоръжени сили. Какво щеше да се случи, ако те бяха успели да навлязат в украинската столица?

Как биха постъпили с хилядите хора, които през последните години се борят за демократична, западно ориентирана Украйна? А какво очаква тези в южната и източната част на Украйна, чиито градове са под руска окупация? Там броят на изчезналите цивилни граждани, местни политици и журналисти се увеличава ежедневно. Очевидно е, че готовността на нашествениците да използват насилие срещу непрестанния досега мирен протест на украинците расте и там.

Мариупол, Чернигов, Суми, Харков, Буча: все по-нарастващият списък с имена на градове е символ на масови и очевидно системни престъпления, извършвани от руските нашественици срещу украинското цивилно население. Тези зверства са израз на убеждението на руския президент Владимир Путин, че независима Украйна няма право да съществува - независимо какво мислят за това нейните жители. Той води война с цел да унищожи украинската държава и да пречупи нейното население. И не - не трябва да успява в това.

Украинците водят борба за съществуването си, в която нямат друг избор, освен да се бият с всички сили. Западът трябва да им предостави средствата за това. Защото те се борят не само за себе си, но и за нас. Всеки, който все още си мисли, че компромисите с Путин - за сметка на украинците - могат да доведат до траен мир, трябва само да се вслуша в тона, с който неговите пропагандатори подстрекават грузинците, балтийците, поляците и всички, които се борят за либералната демокрация.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски говори за „геноцид": гражданите на Украйна не са искали да се подчинят, това е „причината, поради която ни унищожават и изтребват". В доклад на правозащитната организация Human Rights Watch са документирани няколко военни престъпления, извършени от руски войници между 27 февруари и 14 март. От друга страна, Русия говори за „медийна кампания" и иска да свика заседание на Съвета за сигурност на ООН днес, понеделник, за да обсъди „провокацията на украинските радикали". Е, казват, че във войната истината е първата жертва, а манипулацията - първият победител. Да видим кой ще е последният... 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

40
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
На Русия и е нужна икономика а не още територия ! Тя тази не може да овладее още !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Моята прогноза започва да се сбъдва ! Русия а и дори САЩ няма начин да победят в една партизанска война. Това е поредното доказателство ! Жалко за загиналите и от двете страни. Тук се чудя на *** ьо какво иска повече ? Има бомби има ресурси има ракети .. единственото което му трябваше е да си развива държавата както прави Китай и руснаците да живеят по добре колко територия иска още ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Ами брани :) Там е инвестирал. Аз бях на косъм да инвестирам в лукойл, но в последния момент се насочих към турски облигации. Между впрочем още се чудя на Путин ?!? В момента има сигурно вече 15 държави с атомни бомби които могат да прецакат света. Няма нищо интересно тук. Майсторлъка е да победиш другия икономически без да има цивилни жертви :) С бомби и ракети може всеки :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 1
Балониада
преди 2 години
Императорчо, Браниш акцийките си от Газпром ли?Дерзай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 3 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 2 години
https://***.nytimes.com/2022/04/04/world/europe/bucha-ukraine-bodies.html Satellite images show bodies lay in Bucha for weeks, despite Russian claimsAn analysis of satellite images by The New York Times rebuts claims by Russia that the killing of civilians in Bucha, a suburb of Kyiv, occurred after its soldiers had left the town.When images emerged over the weekend of the bodies of dead civilians lying on the streets of Bucha some with their hands bound, some with gunshot wounds to the head Russias Ministry of Defense denied responsibility. In a Telegram post on Sunday, the ministry suggested that the bodies had been recently placed on the streets after all Russian units withdrew completely from Bucha around March 30.Russia claimed that the images were another hoax and called for an emergency U.N. Security Council meeting on what it called provocations of Ukrainian radicals in Bucha.But a review of videos and satellite imagery by The Times shows that many of the civilians were killed more than three weeks ago, when Russias military was in control of the town.One video filmed by a local council member on April 2 shows multiple bodies scattered along Yablonska Street in Bucha. Satellite images provided to The Times by Maxar Technologies show that at least 11 of those had been on the street since March 11, when Russia, by its own account, occupied the town .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 1 rate down comment 4
Alex Silver
преди 2 години
Буча е абсолютно срежисирана провокация. Ето какво са заснели от Националната полиция на Украйна три дни преди "геноцида" и не се вижда нито един труп в Буча. Три дни след това имало вече 200 трупа на убити. Кой кога и откъде ги е донесъл, не е ясно, но руските войски са се били изтеглили още на 30 март. === https://youtube.com/watch?v=9MNuMJNIS64
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 2 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
Великобритания свиква заради убийствата в Буча заседание на Съвета за сигурност на ООН ОБЕДИНЕНИ НАЦИИ, 04.04.2022 20:28 (БТА) Великобритания, която председателства през този месец Съвета за сигурност на ООН, свиква за утре заседание на съвета за обсъждане на масовите убийства в Буча, предаде Укринформ.Новината съобщи в Туитър постоянният представител на Лондон в Обединените нации Барбара Удуърд. "Този уикенд на ужасните кадри и в репортажите от Буча видяхме как невъоръжени украински мирни жители са били разстрелвани с вързани зад гърба им ръце. Над 800 тела са били оставени на улицата или хвърлени в масови гробове. Жени са били насилвани пред очите на децата си", заяви тя.Утре на заседание на Съвета за сигурност за Украйна ще бъдат обсъдени доказателства за военни престъпления, извършени на територията на Украйна, в това число в Буча, отбеляза Удуърд. "Ще използваме председателството си на Съвета за сигурност, за да осигурим прозрачност, отговорност и справедливост", добави тя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 5
Gocho
преди 2 години
Бойче, ти нещо да не ревна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 5
4un4o.
преди 2 години
Че кой иска да комуникира с теб мъ пачa .. Достатъчно е да спреш да пишеш глупости и лъжи или пък да го нaплюнчиш на един приятел геронт0фил ,но без пари , че ако ще си плаща , ще си вземе нещо сносно от 0коловръсното , а не кукумицин на 69 като теб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 2
4un4o.
преди 2 години
БУЧА - 1. На 30.3.22 руските военни напускат Буча...........2. На 31.3.22 кметът на Буча дава радостно тв интервю. Казва, че никой не е пострадал..................3. На 1.4.22 в Буча влиза Националната полиция на Украйна и разчиства улиците от разбити коли. В кадрите, заснети от полицията няма убити хора............4. На 3-4.4.22 в Буча влизат ВСУ, СБУ и тв екипи. По улиците на Буча разхвърляни мъртви тела..................5. Светът е потресен.Въпроси: - 1. Защо и как убитите се появяват на четвъртия ден след напускането на руските военни?2. Защо кметът не споменава никакви жертви?3. Защо Националната полиция не споменава никакви жертви и не ги снима?4. Кои са жертвите? Някой в Буча разпознал ли ги е? Те от Буча ли са? Ако не откъде са и как са се озовали в Буча?5. Кой, кога и защо ги е убил?Докато няма отговор на тези въпроси, всичко е пропаганда, режисирана истерика и черен PR, дело на гигантска армия PR-и и лобисти на САЩ.Все е имало (дез)информационни войни, но такива грандиозни манипулации и откровени лъжи не сме виждали.Ако всичко това е истина, убийците, които и да са, подлежат на тежки наказания съгласно международното право.Ако всичко това е нагла и пошла пропагандна постановка, нейните автори, вдъхновители и покровители подлежат на тежки наказания съгласно международното право.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още