IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Буча – руският Ми Лай?

Предполагаемите зверства са израз на убеждението на руския президент Владимир Путин, че независима Украйна няма право да съществува

11:26 | 04.04.22 г. 44
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Ми Лай: дълги години имиджът на американската армия страдаше от клането, извършено през 1968 г. в едно виетнамско село. По това време са загинали 504 души. Сребреница: клането, извършено от сръбската армия през 1995 г. по време на войната на Балканите, доведе до съдебни процеси и присъди за военни престъпления. Около 8000 загинали.

Буча: 410 трупа са открити в предградие на украинската столица Киев след изтеглянето на руските войски. Те са повече от показателни за поредицата от военни престъпления, за които вероятно трябва да отговаря руския президент Владимир Путин. Някои от жертвите са били простреляни в главата, докато ръцете им са били вързани, по някои от телата са открити следи от изтезания, руските войски са изнасилвали жени и са се опитали да изгорят телата им, обяснява украинската страна.

С Буча – „руският Ми Лай" - гледната точка към войната в Украйна се променя още веднъж. И на фона на шокиращите кадри въпросът дали Европа ще изгуби шест процентни пункта от растежа, или само три процентни пункта в случай на енергийно ембарго срещу оръжейната държава на Путин някак си става много малък и незначителен.

Да погледнем дори само към европейския икономически двигател – Германия. Това, което става болезнено очевидно, е, че държавата, горда с моралната си клетва „Никога повече Аушвиц!", превежда по 200 милиона евро на ден за петрол, газ и въглища на един терористичен режим. Германия изглежда като заложник на Кремъл. И след като през последните седмици се нагледахме на считани доскоро за немислими еквилибристики в германската и европейската политика, може би няма да е чудно, ако Буча промени и германската политика за енергоносителите.

Всъщност ужасяващите кадри от освободените от руските войски градове около Киев не бива да ни изненадват. В Чечня и Сирия терорът срещу цивилното население вече бе част от тактиката на руските въоръжени сили. Какво щеше да се случи, ако те бяха успели да навлязат в украинската столица?

Как биха постъпили с хилядите хора, които през последните години се борят за демократична, западно ориентирана Украйна? А какво очаква тези в южната и източната част на Украйна, чиито градове са под руска окупация? Там броят на изчезналите цивилни граждани, местни политици и журналисти се увеличава ежедневно. Очевидно е, че готовността на нашествениците да използват насилие срещу непрестанния досега мирен протест на украинците расте и там.

Мариупол, Чернигов, Суми, Харков, Буча: все по-нарастващият списък с имена на градове е символ на масови и очевидно системни престъпления, извършвани от руските нашественици срещу украинското цивилно население. Тези зверства са израз на убеждението на руския президент Владимир Путин, че независима Украйна няма право да съществува - независимо какво мислят за това нейните жители. Той води война с цел да унищожи украинската държава и да пречупи нейното население. И не - не трябва да успява в това.

Украинците водят борба за съществуването си, в която нямат друг избор, освен да се бият с всички сили. Западът трябва да им предостави средствата за това. Защото те се борят не само за себе си, но и за нас. Всеки, който все още си мисли, че компромисите с Путин - за сметка на украинците - могат да доведат до траен мир, трябва само да се вслуша в тона, с който неговите пропагандатори подстрекават грузинците, балтийците, поляците и всички, които се борят за либералната демокрация.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски говори за „геноцид": гражданите на Украйна не са искали да се подчинят, това е „причината, поради която ни унищожават и изтребват". В доклад на правозащитната организация Human Rights Watch са документирани няколко военни престъпления, извършени от руски войници между 27 февруари и 14 март. От друга страна, Русия говори за „медийна кампания" и иска да свика заседание на Съвета за сигурност на ООН днес, понеделник, за да обсъди „провокацията на украинските радикали". Е, казват, че във войната истината е първата жертва, а манипулацията - първият победител. Да видим кой ще е последният... 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Тук в т.59 какво точно пише, а- не пише ли, че в МЕЖДУНАРОДНО ПРОИЗВОДСТВО ПО РЕДА НА МЕЖДУНАРОДНИЯ СЪД НА ООН, СЪДЪТ НЕ Е ПОЛУЧИЛ ДОКАЗАТЕЛСТВА ОТ РУСИЯ, С КОИТО РУСИЯ ДОКАЗВА ТВЪРДЕНИЯТ ОТ НЕЯ ГЕНОЦИД НА РУСКОГОВОРЯЩИ И РУСНАЦИ В УКРАЙНА.... https://....icj-cij.org/public/files/case-related/182/182-20220316-ORD-01-00-EN.pdf 59. The Court can only take a decision on the Applicants claims if the case proceeds to the merits. At the present stage of the proceedings, it suffices to observe that the Court is not in possession of evidence substantiating the allegation of the Russian Federation that genocide has beencommitted on Ukrainian territory. Moreover, it is doubtful that the Convention, in light of its object and purpose, authorizes a Contracting Partys unilateral use of force in the territory of another State for the purpose of preventing or punishing an alleged genocide. Въпросът е- ЗАЩО РУСИЯ НЕ ПРЕДОСТАВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ТВЪРДЕНИЯТ ОТ НЕЯ УКРАИНСКИ ГЕНОЦИД НА РУСКО НАСЕЛЕНИЕ ИЛИ РУСКОГОВОРЯЩИ В УКРАЙНА- СЛЕД КАТО ИМЕННО ТОВА НЕЙНО ТВЪРДЕНИЕ Е В ОСНОВАТА НА РУСКАТА АГРЕСИВНА ВОЙНА В УКРАЙНА. Аз питам- коя държава НЯМА да представи такива доказателства в едно МЕЖДУНАРОДНО производство и няма да се защити и отговора е - САМО ТАЗИ, КОЯТО НЯМА, НЕ ПРИТЕЖАВА такива доказателства, годни за съд. Толкова по въпроса за ''украинския геноцид на руснаци в Украйна'' ТОЙ Е ПЪЛЕН ФЕЙК И МС НА ООН ПОТВЪРЖДАВА ТОВА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
GiRo
преди 2 години
Твоите любими *** по принцип не са виновни за нищо: - не избиват цивилни - не изнасилват жени и деца - както каза Лавров - не нападат други държави, те и Украйна не са нападнали - не бомбят болници, училища, детски градини, театри, жилищни сгради ... - не сриват цели градове - не откъсват части от съседни държави само защото искат да живеят нормално в ЕС и/или НАТО Стотици заровени цивилни само в Буча! Колко болен мозък трябва да си... Били инсценирани! Сериозно?! Преди 24 февруари такива сцени нямаше! Единственото, което чета от теб е, че украинците са виновни. Сякаш те са навлезли в Русия, а не обратното. Бедно човече си ти Импе, най-вече в главата и душата. Хващай влака към Мордор. Ще се впишеш чудесно в обстановката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 4
Alex Silver
преди 2 години
Някой да си спомня за алеята на избитите в Донецк деца? Там е и Мадоната, майката с откъснати крака и мъртвото си пеленаче в ръце. Ама те са руснаци и не следва изобщо да се приравняват към цивилизацията, нъл тъй? И това не са постановки, като тия в Буча, където кметът казва, че няма убити мирни жители, а два дена след това улицата се напълва с трупове. И започва неистов рев - убиецът Путин. Цялата ви "циливилизация" е такава, постановъчна. Ама и това ще отмине. А някои ще го отнесат по пълната програма. Спомнете си края на Содом и Гомор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 7
fon
преди 2 години
Според оная ненормалната от Афера някои от труповете "мърдали".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 5
Alex Silver
преди 2 години
Когато лицемерните юропейци и мириканци заповтарят Highly Likely, бъдете сигурни, че лъжат, без всякакво съмнение. Руските войски са се изтеглили от Буча на 30 март. Има видеа, които показват кмета на града, който нищо не споменава за убити и за трупове по улиците. Той казва, че няма убити сред мирното население. Хората също не говорят за убити. На следващия ден удва украйнска полиция и отново видеото по улиците не вижда никакви трупове. И това видео е в Тубата и все още е достъпно. Минава още ден и кусур и изведнъж по улиците се виждат трупове, някои от които още мърдат. Нещо като ония "умрели" в Сирия, дето си отваряха едното око, за да видят дали вече могат да станат. Та така с това Highly Likely. Останалото е работа на достойните ученици на доблестния Гьобелс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
С една корекция - не "се" застрелват, а "ги" застрелват . . . ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 6
data
преди 2 години
Усещаш ли се кви тъпотии пишеш под снимка на бус с надпис "ДЕЦА" направен на решето ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
За загубата на 3-6% от растежът ще видим !!! Само за Германия експертите прогнозират пълен срив на енергетиката и индустрията и 25% безработица при спиране на доставките от Русия. Ами нека се самозастрелват в тимбeрицата заради несръчните постановки на укрите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Бойчо, в правото НЯМА термин "предполагаемо престъпление", в смисъл НЕ се налага наказание по подозрение !!! Да си чул основния правен принцип, че обвиненият е невинен до доказване на вина? Терористичният режим го знаем кой е !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
Alex Silver
преди 2 години
Предполагаемите зверства... === Чаай сега, предполагаеми? Ще рече дежурното Highly Likely? Тъй ли, ве? Да дойдат да разследват "Белите каски" и Белингкат. Ние верваме само на тех. И те ще кажат защо Путин е избивал само свои поддръжници сред мирното население в укрия. При опит да се евакуират нелегално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още