IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Буча – руският Ми Лай?

Предполагаемите зверства са израз на убеждението на руския президент Владимир Путин, че независима Украйна няма право да съществува

11:26 | 04.04.22 г. 44
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Ми Лай: дълги години имиджът на американската армия страдаше от клането, извършено през 1968 г. в едно виетнамско село. По това време са загинали 504 души. Сребреница: клането, извършено от сръбската армия през 1995 г. по време на войната на Балканите, доведе до съдебни процеси и присъди за военни престъпления. Около 8000 загинали.

Буча: 410 трупа са открити в предградие на украинската столица Киев след изтеглянето на руските войски. Те са повече от показателни за поредицата от военни престъпления, за които вероятно трябва да отговаря руския президент Владимир Путин. Някои от жертвите са били простреляни в главата, докато ръцете им са били вързани, по някои от телата са открити следи от изтезания, руските войски са изнасилвали жени и са се опитали да изгорят телата им, обяснява украинската страна.

С Буча – „руският Ми Лай" - гледната точка към войната в Украйна се променя още веднъж. И на фона на шокиращите кадри въпросът дали Европа ще изгуби шест процентни пункта от растежа, или само три процентни пункта в случай на енергийно ембарго срещу оръжейната държава на Путин някак си става много малък и незначителен.

Да погледнем дори само към европейския икономически двигател – Германия. Това, което става болезнено очевидно, е, че държавата, горда с моралната си клетва „Никога повече Аушвиц!", превежда по 200 милиона евро на ден за петрол, газ и въглища на един терористичен режим. Германия изглежда като заложник на Кремъл. И след като през последните седмици се нагледахме на считани доскоро за немислими еквилибристики в германската и европейската политика, може би няма да е чудно, ако Буча промени и германската политика за енергоносителите.

Всъщност ужасяващите кадри от освободените от руските войски градове около Киев не бива да ни изненадват. В Чечня и Сирия терорът срещу цивилното население вече бе част от тактиката на руските въоръжени сили. Какво щеше да се случи, ако те бяха успели да навлязат в украинската столица?

Как биха постъпили с хилядите хора, които през последните години се борят за демократична, западно ориентирана Украйна? А какво очаква тези в южната и източната част на Украйна, чиито градове са под руска окупация? Там броят на изчезналите цивилни граждани, местни политици и журналисти се увеличава ежедневно. Очевидно е, че готовността на нашествениците да използват насилие срещу непрестанния досега мирен протест на украинците расте и там.

Мариупол, Чернигов, Суми, Харков, Буча: все по-нарастващият списък с имена на градове е символ на масови и очевидно системни престъпления, извършвани от руските нашественици срещу украинското цивилно население. Тези зверства са израз на убеждението на руския президент Владимир Путин, че независима Украйна няма право да съществува - независимо какво мислят за това нейните жители. Той води война с цел да унищожи украинската държава и да пречупи нейното население. И не - не трябва да успява в това.

Украинците водят борба за съществуването си, в която нямат друг избор, освен да се бият с всички сили. Западът трябва да им предостави средствата за това. Защото те се борят не само за себе си, но и за нас. Всеки, който все още си мисли, че компромисите с Путин - за сметка на украинците - могат да доведат до траен мир, трябва само да се вслуша в тона, с който неговите пропагандатори подстрекават грузинците, балтийците, поляците и всички, които се борят за либералната демокрация.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски говори за „геноцид": гражданите на Украйна не са искали да се подчинят, това е „причината, поради която ни унищожават и изтребват". В доклад на правозащитната организация Human Rights Watch са документирани няколко военни престъпления, извършени от руски войници между 27 февруари и 14 март. От друга страна, Русия говори за „медийна кампания" и иска да свика заседание на Съвета за сигурност на ООН днес, понеделник, за да обсъди „провокацията на украинските радикали". Е, казват, че във войната истината е първата жертва, а манипулацията - първият победител. Да видим кой ще е последният... 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 2 rate down comment 5
Gocho
преди 2 години
Бойче ти пак май ревна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
И велислава дърева НЕ Е юрист, тя НЕ Е учила международно право; тя НЕ ПОЗНАВА в детайли юридическите обосновки на Женевските конвеции за воденето на война и НЕ МОЖЕ да им извърши систематично тълкуване на правна норма, защото тя НЕ Е правоспособен юрист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Всичко, написано от теб, се ДОКАЗВА чрез ЗАКОННО РАЗСЛЕДВАНЕ- неслучайно следователи от ЕС отиват в Украйна, за да разследват. Докато няма отговори от тях, отричането на факта на извършен геноцид на цивилните украинци в Украйна от руската армия, е ''грандиозни манипулации и откровени лъжи'' на РУСИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 3
многодобре
преди 2 години
БУЧА1. На 30.3.22 руските военни напускат Буча.2. На 31.3.22 кметът на Буча дава радостно тв интервю. Казва, че никой не е пострадал.3. На 1.4.22 в Буча влиза Националната полиция на Украйна и разчиства улиците от разбити коли. В кадрите, заснети от полицията няма убити хора.4. На 3-4.4.22 в Буча влизат ВСУ, СБУ и тв екипи. По улиците на Буча разхвърляни мъртви тела.5. Светът е потресен.Въпроси:1. Защо и как убитите се появяват на четвъртия ден след напускането на руските военни?2. Защо кметът не споменава никакви жертви?3. Защо Националната полиция не споменава никакви жертви и не ги снима?4. Кои са жертвите? Някой в Буча разпознал ли ги е? Те от Буча ли са? Ако не откъде са и как са се озовали в Буча?5. Кой, кога и защо ги е убил?Докато няма отговор на тези въпроси, всичко е пропаганда, режисирана истерика и черен PR, дело на гигантска армия PR-и и лобисти на САЩ.Все е имало (дез)информационни войни, но такива грандиозни манипулации и откровени лъжи не сме виждали.Ако всичко това е истина, убийците, които и да са, подлежат на тежки наказания съгласно международното право.Ако всичко това е нагла и пошла пропагандна постановка, нейните автори, вдъхновители и покровители подлежат на тежки наказания съгласно международното право.Велислава Дърева
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 2
Bankercheto
преди 2 години
Буча ще се помни дълго...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
БУКУРЕЩ, 04.04.2022 15:43 (БТА) Международният наказателен съд трябва да започне работа незабавно за разследване на престъпленията, извършени в Буча и други населени места в Украйна, отговорността за които принадлежи на Русия, заяви днес румънският външен министър Богдан Ауреску след разговор с естонския си колега ***-Мария Лиимец, предаде Аджерпрес..."Ясно е, без никаква следа от съмнение, че отговорността за тези престъпления принадлежи на Русия, защото те бяха извършени в една зона на Украйна в момент, когато тя беше окупирана от руските въоръжени сили. И е много важно всички, които са извършили тези деяния, да бъдат разследвани, да бъдат изправени пред правосъдието и да отговарят за делата си. Това е причината както Румъния, така и Естония и други страни да поискат още от 2 март прокурорът на Международния наказателен съд да започне разследване за възможни военни престъпления, престъпления срещу човечеството, престъпления на геноцид, на територията на Украйна", подчерта Ауреску.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Подкрепям всяко изследване от патоанатоми за причината за смъртта на убитите хора от масовите гробове в Буча Украйна, както и запазване на всяко доказателство относно начина на умишленото умъртвяване на тези жертви. Да се съберат всички светила на патоанатомията, да прегледат труповете и да излязат с едно единно становище, за да стане ясен руският геноцид на украински граждани в Украйна по време на руската агресивна война там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
САЩ настояват членството на Русия в Съвета на ООН за човешките права да бъде замразено; Мишел Бачелет каза, че е ужасена от кадрите от Буча БУКУРЕЩ/ЖЕНЕВА, 04.04.2022 15:26 (БТА)Съединените щати ще поискат от Общото събрание на ООН да замрази членството на Русия в Съвета за човешките права - базирания в Женева правозащитен орган на световната организация. Това каза днес постоянната представителка на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд, цитирана от Ройтерс.Тя говори, след като Украйна обвини руските войски в предполагаемо убийство на десетки цивилни в град Буча. Русия кара втора година от тригодишния си мандат като член на Съвета.Членството на дадена държава в правозащитния орган може да бъде замразено заради трайно извършване на сериозни и системни нарушения на човешките права по време на мандата й, ако за това гласуват две трети от 193-те страни, представени в Общото събрание на ООН.Изказвайки се днес в Букурещ, където е на визита, за да се запознае с начина, по който Румъния се справя с потока от украински бежанци, Томас-Грийнфийлд каза: "Участието на Русия в Съвета за човешките права е фарс. Това е грешка, ето защо смятаме, че е време Общото събрание да гласува за (нейното )изключване."От началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари Общото събрание на ООН прие две резолюции, осъждащи Русия, с най-малко 140 гласа "за". Москва казва, че провежда "специална военна операция", която има за цел унищожаването на украинската военна инфраструктура."Посланието ми към тези 140 държави, които смело застанаха заедно, е: кадрите от Буча и разрушенията в цяла Украйна изискват от нас сега да претворим думите в действия", заяви Томас-Грийнфийлд.Върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет каза днес, че е ужасена от кадрите с трупове, открити в украинския град Буча след оттеглянето на руските сили, които сочат за предполагаеми военни престъпления, предаде Франс прес."Информациите, които излязоха на бял свят от тази зона и от другаде, повдигат сериозни въпроси и пораждат безпокойство от предполагаеми военни престъпления и сериозни посегателства срещу международното хуманитарно право, както и тежки нарушения на правата на човека", посочи в изявление Бачелет. Тя призова "за запазване на всички доказателства".Освен за идентифициране на мъртвите, за да бъдат уведомени семействата им, главната правозащитничка на ООН настоя всяко тяло да бъде изследвано за установяване на причината за смъртта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
GiRo
преди 2 години
https://***.youtube.com/watch?v=0ceFKtV5JR0&ab_channel=MeduzaБуча след руския "мир". "Красотата", която остава руския ботуш, там където стъпи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
Werter
преди 2 години
Да бе пак постановките на тупинската пропаганда: "их там нет", "никога няма да нападнем", нe стреляме по цивилни, не разрушихме стотици училища и болници, не изравняваме градове със земята....Дали някой вече им вярва след зверствата в Чечения и Сирия? Само зомбираните от пропагандата им и платените копейки.https://***.youtube.com/watch?v=6sddzLAdvx0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още