IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектната компания на "Северен поток 2" се готви да обяви фалит?

Швейцарските власти съобщават, че Nord Stream 2 AG е уволнила всички свои служители в кантона Цуг

14:17 | 01.03.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Проектната компания на "Северен поток 2" - регистрираната в Швейцария Nord Stream 2 AG, подготвя документи за обявяване на несъстоятелност, които да внесе в швейцарски съд, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. На този етап от компанията не са отговори на запитванията на агенцията, а "Газпром", която е мажоритарен собственик на компанията, отказва коментар по темата.

Източниците на Ройтерс коментират още, че се прекратяват договори с изпълнители и служители. Компанията работи с финансов консултант, за да изчисти всички подробности и процедурата за обявяване на фалит може да бъде стартирана още през тази седмица. На този етап няма яснота какво точно ще се случи с напълно изграденото съоръжение.

Агенцията посочва още, че министърът на икономиката на Швейцария Ги Пармелен е коментирал в интервю за местния радиоканал RTS, че 140 души, служители на Nord Stream 2 AG в кантона Цуг са останали без работа. 

Проектът, чиято стойност надхвърля 11 млрд. евро, беше подложен на остри критики и санкции от страна на САЩ през цялото време на строителството. Работата по него беше спряла за около година, след като компанията Allseas, която полагаше тръбите по дъното на Балтийско море, се оттегли от строителството, за да не попадне под американски санкции.

В крайна сметка Русия довърши газопровода със собствени плавателни съдове, но заради военната инвазия на Москва в Украйна Германия спря процедурата по сертифициране на газопровода и не е ясно дали напълно изграденият "Северен поток 2" реално някога ще влезе в експлоатация.

В проекта има и пет европейски акционери - Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall DEA. Вчера (28 февруари) стана ясно, че един от тях - Shell, се оттегля от "Северен поток 2" и от всички дейности в Русия.

От Uniper коментират, че нямат информация за готвена процедура за обявяване на несъстоятелност. Останалите компании засега запазват мълчание по казуса.

Заради военните действия на Русия в Украйна в Европа дори се заговори за спиране на въведения в експлоатация през 2011 година "Северен поток 1"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Дано да не греша, но мисля че аз и още един от пишещите в този форум сме предричали фалит на газпром. Няма някакви обективни причини за това, защото газпром е монополист в износа на тръбен газ от русия, взема които находища в страната пожелае и плаща много ниски заплати сравнено със западните нефтогазовищи. Погледнато до тук непотопяем, докато не разбереш че фактичиски капинан на корабът е путин. От този човек, на когото е вменено(знаете от кого, да не споменавам името му) да управлява едно село, домогнал се до абсолютната власт може да се очаква всичко. Има и още една причина за очакваният отдавна от мен фалит - след путин олигарсите ще пожелаят да го разкостят. Макар че това е само едно дъщерно дружество, надявам се путин да положи достатъчно усилия, за да фалита и фирмата-майка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Зайо Байо
преди 2 години
Мда, а междувременно започна строителството на газопровода през Монголия към Китай. Очаквайте тази година от НСИ да отчете двуцифрена инфлация в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
aldy
преди 2 години
"...но заради военната инвазия на Москва в Украйна Германия спря процедурата по сертифициране на газопровода и не е ясно дали напълно изграденият "Северен поток 2" реално някога ще влезе в експлоатация..." Така пишеше и покойното "Работническо дело". Сертифицирането беше спряно много преди каквото и да е нахлуване в Укрия. Ама кого го интересуват подробностите? Лаф да става, грош да пада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още