IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" предложи цена на газа за ноември с още 30% надолу

Цената, прогнозирана от "Булгаргаз", в момента е два пъти по-ниска от тази на европейските пазари

19:25 | 11.10.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Природният газ ще поевтинее с още близо 30% от 1 ноември, предвижда "Булгаргаз" в своето ценово заявление към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). От компанията съобщават, че очакват цена от 166,14 лева за мегаватчас.

На базата на случващото се на европейските пазари днес, цената за топлофикациите и крайните снабдители, които са клиентите на "Булгаргаз" като обществен доставчик, ще бъде два пъти по-ниска от европейската. На 11 октомври средната цена на ноемврийските контракти достигна ниво около 160 евро за мегаватчас на нидерландската борса TTF.

"Тази съществена разлика се дължи на изключително конкурентните цени, получени в рамките на проведената от "Булгаргаз" тръжна процедура за доставка на природен газ през ноември, както и на възможността да бъдат доставени пълните количества по договорна цена през газопровода IGB", посочват в съобщение от газовото дружество.

Митът, че без "Газпром" зимата ще е студена, е разбит, коментира пък директорът на "Булгаргаз" Деница Златева пред bTV. Тя беше назначена от служебното правителство, което пък от своя страна опитваше да привлече "Газпром" на преговори за доставки на газ. Руският гигант така и не отговори на исканията. Златева разкри още, че доставчикът, който предложи 7 танкера на предишното правителство на "Продължаваме промяната" е участвал в търга, предлагайки сериозна отстъпка от 30% по един от компонентите на доставката. 

Служебният кабинет отказа тази оферта с мотива, че не могат да бъдат осигурени слотове за разтоварване на доставките, въпреки че ценово офертата е атрактивна на фона на ценовите условия на пазарите в момента. 

На 1 октомври КЕВР по искане на газовото дружество одобри цена на газа в размер на 233 лева, или с 34% под нивото от септември. През септември цената беше рекордна и много от клиентите на "Булгаргаз" се отказаха от покупките си, но това даде възможност на дружеството да нагнети газ в хранилището край Чирен. По данни на Gas Infrastructure Europe към 10 октомври газохранилището вече е нагнетено до почти 80% от капацитета си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още