IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газът поевтинява с близо 34% от 1 октомври

Ключов фактор за понижението със 120 лв. на цената са започналите от днес доставки по газовия интерконектор

16:38 | 01.10.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Председателят на КЕВР Иван Иванов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Председателят на КЕВР Иван Иванов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цената на газа за октомври поевтинява с почти 34% спрямо тази за септември, стана ясно в събота след закрито заседание на регулатора - Комисията за енергийно и водно регулиране. Цената за десетия месец на годината е 233,36 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.  

За септември утвърдената от регулатора цена беше 353,21 лв./MWh, което означава, че цената на природния газ за октомври е по-ниска с близо 34%.   

КЕВР е определила цената след извършен анализ на внесените днес (1 октомври) от „Булгаргаз“ ЕАД данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът е установил, че заявените прогнозни количества природен газ за вътрешния пазар са осигурени от три различни източника за доставка.

За първи път Комисията включи в ценовия микс цялото количество природен газ по дългосрочния договор с Азербайджан, на цените, залегнали в договора, което от днес се доставя по стартиралия интерконектор „България - Гърция“ - IGB. Тези количества покриват около една трета от потреблението на страната и имат определящо значение за намаляването цената на синьото гориво за октомври.  

Като допълнителни източници в цената са включени и количества по договора за доставка на втечнен природен газ /LNG/, както и количества тръбен газ, закупени на „Газов Хъб Балкан“. Договорените количества природен газ, които надвишават заявките на клиентите за октомври 2022 г., ще бъдат нагнетени в „Чирен“.Комисията е коригирала предложената от „Булгаргаз“ ЕАД цена и тя е намалена леко от 233,49 лв. на 233,36 лв/MWh. Регулаторът е установил, че в цената са включени разходи в размер на 271 537 лв. за капацитет и пренос на количества, закупени на „Газов Хъб Балкан“ ЕАД с доставка на Виртуална търговска точка България. Тези разходи са извадени от общите разходи на обществения доставчик за покупка на природен газ, които формират цената за м. октомври 2022 г.

Според регулатора значително по-ниската цена за октомври се дължи на много конкурентните ценови условия по дългосрочния договор за доставка на природен газ от Азербайджан. Цената на доставяните количества е формирана изцяло от котировките на петрола за период от 6 месеца назад и не зависи от динамиката на борсовите цени на европейските газови пазари. Освен това в ценовия микс на „Булгаргаз“ ЕАД за месеца са включени доставки на природен газ след проведените търгове на Газов Хъб „Балкан“, на които са постигнати добри цени.

Окончателната корекция на ценовата заявка на държавния газов доставчик "Булгаргаз" за октомври е с 33,89% спрямо действащата цена, съобщи по-рано днес пред БНТ изпълнителният директор Деница Златева. По-ранната официалната заявка на "Булгаргаз" беше за 249 лв., но със спада на международните цени и пускането на междусистемната газова връзка с Гърция, чиято официална церемония бе днес, вече беше обявявано, че окончателната цена ще е по-ниска. 

За откриването на интерконектора, чието строителство се забави повече от десетилетие, в София днес бяха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Азербайджан, Сърбия и Република Северна Македония, както и премиерите на Гърция и Румъния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 01.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 1 година
До: Solar Power LNG и аз не ползвам. НО ям хляб, сирене, кашкавал, месо и т.н. Чекам и техната цена да падне, АМА...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
До: mikimaus: Аз газ не ползвам, никога не съм ползвал и не бих ползвал. Фосилните горива са на доизживяване според мен между 5-15 години в зависимост колко ще е цената. Може периода да стане примерно 30 години ако цената на петрола стане 30 долара барела така,че електрическите коли да не са изгодни. Така стана на предната петролна криза през 80-те. Видяха зора арабите с първите ел. коли на GM и веднага сринаха петрола. Хубавото беше ,че със срива се срина и СССР :) хихихи ! Сега серия 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Нормално е да поефффтинява , втечнен + различен от просийката доставчик , и цените започнаха в цяла Европа да спадат ... Импе , тва му беше на Нечестивият занулен денацификатор предпоследната страшилка и ту ко що приключи с нея . С искандерите , калибрите , пакфатата , арматите , сарматите приключи още преди четири месеца ... Остана му последният коз - петролът ... Колкото си беше икономическо джудже бензиностанцията , сега става парии , ще се моли на китайци и индийци да му пускат залчета ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 10
mikimaus
преди 1 година
Януари ще е най-низко одорирането откъм обем обаче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още