IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР иска от "Топлофикация София" график за погасяване на дълга към "Булгаргаз"

Високата задлъжнялост на дружеството е заради безпрецедентния ръст на цените през изминалия ценови период

15:30 | 21.09.22 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) изиска от "Топлофикация София" да представи до 30 септември график за погасяване на задълженията към "Булгаргаз" и да информира за предприетите действия за подобряване на финансовото си състояние.

Анализ на КЕВР показва, че високата задлъжнялост на дружеството към "Булгаргаз" е последица от нарасналите разходи за природен газ и за въглеродни емисии поради безпрецедентния ръст на цените им през изминалия ценови период.

В същия срок регулаторът очаква да получи точна справка за размера на заплатените просрочени задължения към "Булгаргаз" ЕАД към 20.08.2022 г., както и за размера на текущите задължения към "Булгаргаз" ЕАД към 31.08.2022 г. "Топлофикация София" ЕАД трябва да информира Комисията дали се предвиждат доставки на природен газ за производството на топлинна и електрическа енергия, посочват още от енергийния регулатор. 

Предписанията са от доклад за извършената извънредна проверка на "Топлофикация София". Тя беше назначена след получено писмо от ръководството на "Булгаргаз" ЕАД за високата задлъжнялост на топлофикационното дружество за извършени доставки на природен газ.

В хода на проверката регулаторът извърши подробен анализ на приходите и разходите на дружеството с цел да бъдат установени причините за високата задлъжнялост на "Топлофикация София" към "Булгаргаз" през изминалия ценови период 1.07.2021 г.- 30.06.2022 г.

След извършен анализ на предоставената информация Комисията счита, че натрупването на дълга към "Булгаргаз" през периода е следствие на безпрецедентния ръст на цените през изминалия ценови период, както и на някои регулаторни фактори. Причината дружеството да не може да покрие този дълг са значително нарасналите разходи за закупуване на природен газ и емисии парникови газове, въпреки че през периода са получени по-високи приходи от борсови продажби на електроенергия, включително и постъпления от извънлицензионна дейност (дялово разпределение, постъпления от съдебни вземания, предоставяне на услуги и др.).

В доклада на Комисията е направен извод, че за проверявания период 01.07.2021 г.- 30.06.2022 г. "Топлофикация София" не е нарушила издадената ѝ лицензия за дейността "производство на електрическа и топлинна енергия".

В изпълнение на своите законови задължения регулаторът и занапред ще продължи плановите си проверки, а при възникване на проблеми от обществена значимост и при постъпили сигнали - ще назначава и извънредни проверки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още