IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" обявява търгове за дългосрочни доставки на втечнен газ

Премахва се неефективната практика да се договарят танкери без търг, коментира Румен Радев

12:49 | 20.09.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

"Булгаргаз" обявява дългосрочни търгове за доставка на втечнен газ. Това обяви изпълнителният директор на дружеството Деница Златева на съвместен брифинг със служебния министър на енергетиката Росен Христов.

"Булгаргаз" стартира три търга в открита и прозрачна процедура, каза Златева. Те са за доставка на втечнен газ за ноември и декември 2022 г., за доставка на втечнен газ за 2023 г., и за доставка на втечнен газ в периода 2024-2034 г.

Златева заяви, че за разлика от предишни процедури, в които не е имало ясно разписани условия, както и критерии за оценка, сега търговете ще преминат през няколко етапа. Целта е в търговете да участват максимално широк кръг компании, посочи тя.

Първият е предварителен подбор на кандидатите - трябва да е ясна собствеността на компанията, да имат опит с доставките на втечнен газ, добра репутация. Вторият етап е подаване на оферти и третият - класиране и оценка на офертите по ясни критерии.

Търгът за дългосрочната доставка на втечнен газ ще отнеме 6 месеца и победителят в него ще бъде определен по време на следващото редовно правителство. Търгът се обявява сега, за да има достатъчно време да се изпълнят всички етапи, уточни директорът на газовия доставчик. „Оценката и изборът на доставчици ще се случи през март 2023 г. Целта е да има проследимост, публичност и прозрачност", каза Златева.

По думите ѝ дългосрочният търг е важен за гарантиране на енергийната сигурност на страната и за постигане на реалната диферсификация и за гарантиране на доставките. „Булгаргаз" разполага с 10,6 млн. мегаватчаса на терминала в Александруполис за период от 10 години“, каза Златева.

"Булгаргаз" вече увеличи резервирания капацитет за доставка на втечнен газ от терминала в Александруполис, който се очаква да заработи през 2024 г. Дотогава България ще преговаря за допълнителни слотове на различни терминали за доставка на втечнен газ.

"Булгаргаз" води и паралелни разговори за осигуряване на допълнителни слотове в Турция за 2023 г., допълни Златева.

Министърът на енергетиката Росен Христов определи дългосрочните търгове за доставка на втечнен газ като „голяма стъпка по процеса на диверсификация, за разлика от преговорите месец по месец, които бяха по време на предишното правителство“. 

Предстоят преговори и за доставка на тръбен газ, допълни служебният министър на енергетиката. Разговорите с "Газпром" продължават, но за момента без развитие. Водят се преговори с турски доставчик и за увеличение на азерските доставки, посочи Христов.

За него истинската диверсификация означава „да осигуряваме количества поне на 130 - 150% от необходимото, за да може при невъзможност на доставчик да си изпълни ангажиментите, да преминем към друг“.

"От днес се премахва неефективната практика да се договарят танкери без търг, без да се знае кой и как определя доставчика и цената", коментира пред журналисти президентът Румен Радев по повод обявените днес търгове от „Булгаргаз“ за доставка на втечнен природен газ. 

Днес „Булгаргаз“ обяви за първи път открит търг за доставка на втечнен газ и то три вида - краткосрочен до края на тази година, средносрочен - за цялата 2023 г. и дългосрочен - за 10 години от началото на 2024 г., припомни Радев.

„Така се прави и така трябва да се прави в бъдеще – открито, прозрачно, равнопоставено към всички възможни доставчици. Само така може де се постигне диверсификация, състезателност и най-добри условия за страната ни, да се търсят не решения месец за месец както досега, а да се търси стратегическо партньорство с дългосрочен хоризонт, което ще повлияе несъмнено и на цените на втечнения газ за тази година“, заяви държавният глава, цитиран от БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още