IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Булгаргаз“ ще резервира допълнително капацитет на терминала в Александруполис

На 1 октомври по интерконектора между България и Гърция ще потекат търговски количества природен газ, увери енергийният министър

16:58 | 14.09.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

„Булгаргаз“ ще подаде заявление за резервиране на капацитет до оператора на терминала за втечнен природен газ край Александруполис - „Газтрейд“ С.А., за 5 300 000 MWh/година («500 млн. куб. м. на година) за период от 10 години, считано от годината на въвеждането в търговска експлоатация на терминала. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, одобрено на днешното му заседание.

След разпределение на заявения капацитет или част от него, „Булгаргаз“ ЕАД ще проведе прозрачен и недискриминационен търг за доставка на втечнен природен газ (LNG) в рамките на общо резервирания капацитет на терминала за периода 2024 -2034 г. при ценови условия, които да реферират към цените на общоприетите ликвидни газови хъбове в света. 

С приемането на проекта на решение на Министерския съвет за резервиране на допълнителен капацитет в терминала за втечнен природен газ край Александруполис се цели продължаване на държавната политика за диверсификация на източниците на доставка на природен газ, посочват от пресслужбата на правителството.

Междувременно служебният министър на енергетиката Росен Христов потвърди, че на 1 октомври по интерконектора между България и Гърция ще потекат търговски количества природен газ. Христов коментира темата пред журналисти в град Ветово, където откри модерна линия за преработка на каолин, съобщава БТА.

По думите му в момента се правят тестове на тръбата, като всичко върви по план. Очаквайте на 1 октомври по тръбата да потекат търговски количества газ, добави Христов.

Той обясни, че се извършват много тестове - както на самия тръбопровод, така и на системата за управление. „Крайният резултат ще бъде тръбопровод, който безопасно да транспортира необходимите количества газ. Капацитетът на тръбопровода ще осигури България да получава пълната възможност на газ от Азербайджан, който по договор е 1 млрд. куб. м за година и се подава равномерно през всичките 12 месеца. Това за нас е от изключителна важност, тъй като получавайки газ по този тръбопровод по договор получаваме доста по-оптимална цена", каза Христов. По думите му това е едно от основните предимства на тази мрежа, като има възможност да се осигурява газ не само за България, но и за съседните държави. 

Христов коментира още, че неговото желание е „Булгаргаз" да започне да функционира като нормално търговско дружество. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още