IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модата на плаващите терминали за втечнен газ в Европа

Първите две плаващи съоръжения се очаква да започнат да получават доставки от средата на септември

10:53 | 08.09.22 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Два плаващи терминала за втечнен газ пристигнаха в нидерландското пристанище Емсхавен и предстои подготовката им за експлоатация - очакванията  са да заработят до средата на септември, пише Bloomberg. Те са наети за срок от пет години и са част от първата вълна от подобни съоръжения, които се очаква да бъдат позиционирани около европейските пристанища в търсене на решение на газовата криза.

Двата плаващи терминала в Емсхавен се очаква да обработят поне 18 карго товара до края на тази година.

Плаващите терминали имат капацитет за съхранение и регазификация и пренасяният в тях газ се изпомпва на сушата. Обикновено те се прикрепват към сушата и посрещат танкери с втечнен газ. Изграждането на подобни съоръжения е по-бързо и по-евтино, отколокото традиционните терминали на сушата, макар и капацитетът им да е по-малък.

Интересът към тях сега е голям предвид проблемите, пред които е изправена Европа с доставките на руския тръбен газ. Германското правителство инвестира в пет подобни терминала, а още два ще бъдат финансирани от частни компании. Очакванията са поне три от тях да заработят преди тази зима.

Планове за плаващи терминали и/или проучвания за тях имат още Италия, Фрация и Прибалтийските държави, допълва още Bloomberg.

Преди ден обаче германският енергиен гигант RWE предупреди, че плаващите терминалии са само временно решение на проблемите с доставките на газ. Ако Европа планира дългосрочно да се ориентира към втечнен газ, то трябва да инвестира в терминали на сушата, каза изпълнителният директор на компанията  Андрее Щраке.

В момента в Европа има действащи 28 големи терминала за втечнен газ - 24 на територията на страни от ЕС, като най-много са в Испания (7) и Турция (4).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Всички бъдещи наземни терминали за втечнен газ в ЕС , ще бъдат пригодени и за амоняк ... естествено произведен по зелена технология ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още