IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия може да бъде хъб за газовите доставки за Централна Европа

Португалия се опитва да събуди интереса към проекта Midcat, предвиждащ изграждането на връзки от Иберийския полуостров към останалата част на Европа

10:42 | 07.09.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Италия може да има важна роля за доставките на втечнен газ в Централна Европа чрез проекта Midcat, лансиран преди години. Иберийският полуостров има огромен капацитет за доставка на втечнен газ, но проблемът е, че той е изолиран от газопреносната мрежа на Европа и доставките не могат да се придвижват към останалата част на континента.

Затова плановете предвиждат изграждане на газопроводи - към Франция и/или към Италия, които да пренасят втечнения газ, разказва Ройтерс. Френският президент Еманюел Макрон не изглежда много впечатлен от идеята, коментирайки, че съществуващата в момента една тръба, която прекосява Пиринеите и в момента работи под капацитета си, транспортирайки газ основно в посока към, а не от Испания.

Министърът на околната среда на Португалия Дуарте Кордейро обаче защитава идеята си - това би бил проект от общоевропейско значение, а не на две страни, и допълни, че финансирането на Midcat е от решаващо значение.

Реално Midcat беше лансиран още през 2013 година и предвиждаше изграждането на газопровод от Испания към Франция, по който да тече газ от Алжир към Северна Европа. Идеята обаче беше замразена през 2019 година заради разходите и опасенията за околната среда.

Португалия обаче се опитва да я възроди - и ако трасето на газопровода не мине през Франция, следващата опция е Италия. Кордейро коментира, че вече е водил разговори с италианското правителство за изграждане на връзка между Иберийския полуостров и Италия през Средиземно море. Тя ще е много по-дълга от варианта да се мине през Франция, но в Португалия смятат, че е вариант за газовите доставки за Централна Европа, след като Париж не е готов да се включи.

Германският канцлер Олаф Шолц също подкрепя идеята за газопровод от Португалия през Испания и Франция до Централна Европа, за да бъде намалена зависимостта от руския природен газ.

Европа все някога отново ще използва руски природен газ, смятат обаче от германския енергиен концерн RWE. От компанията посочиха, че Европа е изправена пред най-сериозната газова криза, но едва ли завинаги ще се откаже от доставките от Русия.

Ако иска да разчита на втечнен газ, Европа се нуждае от много инвестиции в терминали за втечнен газ, за да може да си осигури дългосрочни договори за доставка с големи производители. Германия, която е най-големият клиент на "Газпром" в Европа, се нуждае от около 40 млн. тона втечнен газ годишно, за да замени около 50-те млрд. куб. метра тръбен газ от Русия.

"Ако искате да получавате повече втечнен газ за дълъг период в Европа, трябва да инвестирате повече в разположени на брега терминали, а не в плаващи съоръжения, които са само временно решение", коментира изпълнителният директор на RWE Андрее Щраке по време на газовата конференция Gastech в Милано.

През май Германия започна изграждането на четири плаващи терминала и съоръжения за регазификация, които са с капацитет от 5 млрд. куб. метра годишно. Очакванията са, че два от тях ще бъдат готови още преди края на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още