IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пълните газохранилища са само един фактор за спокойна зима

Страните от ЕС трябва да намалят потреблението на газ, дори и част от потоците руски газ да се запазят през зимните месеци

14:21 | 31.08.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Пълните газохранилища в Европа донесоха малко спокойствие на газовите пазари в последните дни, но те ще са само един фактор за спокойна зима, пише в анализ Ройтерс.

По данни на Gas infrastructure Europe към 30 август европейските газохранилища са напълнени до малко над 80% от капацитета им. Това е над изискванията на Европейската комисия (ЕК) към 1 ноември и вероятно европейските държави ще продължат да нагнетяват резерви за зимните месеци. България все още е далеч от целта - газовото хранилище в Чирен е пълно до около 61% от капацитета си.

При нормални условия днешното ниво на резервите в Европа е достатъчно, за да бъдат покрити пиковете в потреблението, дори и при по-ниски от нормалното температури през зимата. Но 2022 година е далеч от нормалната - доставките по "Северен поток 1" в последните месеци са едва 20% от капацитета на газопровода. Редица европейски лидери се опасяват, че руският газов поток съвсем ще пресъхне през зимата.

Но дори и пълните газохранилища не могат да покрият изцяло търсенето през зимата - например в Германия тези резерви ще стигнат за 80-90 дни при средно потребление през зимните месеци, сочат изчисленията на Aurora Energy Research.

Затова и от съществено значение за Европа тази зима ще бъдат както пълните газохранилища, така и ограничаването на потреблението, коментират от института Bruegel пред Ройтерс.

Според сценариите на ICIS - компания, специализирана в анализи за пазарите на суровини, без ограничаване на потреблението газохранилищата ще останат празни към март, тоест още преди края на отоплителния сезон в Европа. И това е при положение, че Русия все пак запази част от доставките си, а температурите не са екстрено ниски.

Данните на анализаторите потвърждават, че страните от ЕС могат да избегнат енергийната криза, ако успеят да намалят потреблението на газ с 15% средно на година. Така, ако Русия продължи да доставя газ в сегашния обем, към пролетта газохранилищата ще имат 45% запълнен капацитет, а ако спре още през октомври - 26%.

Досега нямаше съществено намаление на потреблението на газ дори, включително и при производителите на азотни торове, например, за които газът е основна суровина за производството, а не енергоносител. Но в първата половина на август потреблението на газ в ЕС е с 11% под средното за последните пет години, като вероятно роля играят рекордните цени в последните седмици на европейските пазари.

Според статистиката през юли германската индустрия е намалила потреблението на газ с 21% спрямо средното за периода 2018-2021 година. Преди това от началото на годината няма понижение с повече от 14%, според данните на федералния енергиен регулатор.

За разлика от повечето европейски държави, Германия прие задължителни мерки за ограничаване на потреблението - забрана за отопление на частни басейни с газ, намаляване на осветлението на обществените сгради, забрана отоплените магазини да оставят отворени вратите си и т.н.

Анализаторите от Agora Energiewende изчисляват, че Германия трябва да съкрати между 20% и 25% от потреблението на газ за тази зима и това включва както домакинствата, така и индустрията. Правителството предвижда и подкрепа за уязвимите домакинства, за да покрият повишените си сметки за газ и електроенергия.

Института по енергийни изследвания към Оксфордския университет добавя нов акцент към енергийната криза. Изпразването на газовите хранилища през тази зима ще направи предизвикателен и следващия отоплителен сезон, особено, ако Русия продължава да ограничава доставките. През тази година Европа успя бързо да нагнети газ в хранилищата благодарение на доставките на втечнен газ, но липсата на руски газ през 2023 година ще направи предизвикателно трупането на резерви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Zlato
преди 1 година
Пълната глава е другия, но това остана в историята :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: khao Даа, если спакойствие на Запад, за нас ето значить смерть! Если нет грабежи, шантаж, заплахи, отровления, убийства, арести, бой, изнудване, доноси, корупция от чем мьи будем жить?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
khao
преди 1 година
другия фактор е... рубладжите в зандана!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още