IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще плати над 50 млрд. евро, за да напълни газохранилищата си

Два непредсказуеми фактора влияят на газовите пазари - времето през зимата и доставките на "Газпром"

15:32 | 05.08.22 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейските газохранилища са пълни до 71% от капацитета си, сочат данните на Gas Infrastructure Europe. Това е най-високото ниво средно за последните пет години за този период на годината. Но и цената, която плащат европейците е висока, посочва Ройтерс.

За нагнетяване на предвидените количества газ за тази година - до поне 80% от капацитета на газохранилищата,  страните от ЕС ще платят общо над 50 млрд. евро, което е 10 пъти над средната цена, при която се нагнетява газ за зимата. Тези изчисления обаче са на базата на цената на зимните доставки на спот пазарите в момента.

Традиционно през лятото потреблението на газ пада и тогава и цените тръгват надолу. Така газохранилищата имат двойна роля - не само балансират резки изменения в потреблението през зимата, но и поддържат по-ниски цените, влизайки в микса на доставчиците.

През 2021 година и 2022 година обаче ситуацията е различна. Заради ограничените доставки и войната в Украйна пазарите са изнервени и цените са високи. Тази сутрин (5 август) търговията на нидерланската борса TTF започва с цена на септемврийските доставки около 200 евро за мегаватчас.

Анализаторите са категорични, че има два фактора, които ще играят роля за тази зима, като и двата са крайно непредсказуеми - температурите и доставките на руския природен газ. Тази несигурност и при двата ще продължи да оказва влияние на пазарите през следващите месеци.

Така че, въпреки високите цени, европейските компании нямат голям избор и нагнетяват ударно газ в газохранилищата, а много правителства осигуряват кредитни линии и други гаранции, че съоръженията ще бъдат пълни. Като мярка за допълнителни количества газ за газохранилищата, в редица европейски държави преминаха на въглища за производство на електроенергия, заради ограничените доставки по "Северен поток 1".

Според анализите на Европейската комисия (ЕК) нагнетяването на газохранилищата до поне 80% от капацитета им до 1 ноември ще създаде достатъчен буфер, който да покрие пиковото потребление през зимата. Според данните на GIE ЕС е напът да изпълни последния регламент и да нагнети нужните количества газ.

Според UBS в газохранилищата на Европа в момента има 78,8 млрд. куб. метра газ. За да бъдат страните напълно независими от руските доставки, са необходими още 25 млрд. куб. метра. 

Някои членове на общността си поставиха и свои национални цели - Германия, която е най-големият потребител на газ в Европа и най-големият пазар на "Газпром", планира да нагнети 95% от капацитета на съоръженията за съхранение на газ. Към момента количествата газ в газохранилищата на страната достигат 171 тераватчаса, или малко над 70% от капацитета им. Годишното потребление на газ в Германия достига до около 995 тераватчаса.

Данните на GIE към 5 август показват, че газохранилището "Чирен" е пълно до почти 50% от капацитета си. По този показател страната ни е на последно място в ЕС.

Анализатори коментират, че Европа най-вероятно няма да има проблем и ще нагнети необходимите количества газ за зимата. Основен фактор за това са увеличените доставки на втечнен газ през последните месеци. От началото на 2022 година страните от общността са закупили 21,3 млн. тона втечнен газ. За сравнение, през същия период на миналата година ЕС е купила 8,2 млн. тона втечнен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 1 година
До: Solar Power Лекувай си нервите, брат. Свали температурата принудително, стой на сянка и т.н. Не отиваш на добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 1 година
До: TrustcrusherЕ как "на кого ще ги дадат"? Ще си ги менкат един на друг, като о ези братлета с вратлето, дето 'апвали едни фекалии, щото "въртели едни пари".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
Отговорчето е защото сега всеки един от нас който зареди на тази цена плаща малко над 1 лев на *** да прави ракети с които да събаря нещастни панелки и да избива деца и баби.Инвестор бутнете броя символи за коментар на поне 2000 :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
До: Trustcrusher Ще бъдат платени от теб и останалите които ползвате руска енергия. Защо ? Ето защо: цена на безин А95 на 25 Фев 2022 на Лукойл - 2.50 лв. Цена на сорт брент на същата дата - 99 долара за барел. Цена на A95 на 5 Авг 2022 на Лукойл 3.27 лв. Цена на сорт брент на същата дата 94 долара за барел. Сега само да вмъкна ,че руската рафинерия работи само със сорт Урал който е с 30% още по ниска цена. Според уравнението цената на A95 в момента не трябва да е повече от 2.20 лв. :) Защо ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
Два непредсказуеми фактора влияят на газовите пазари - времето през зимата и доставките на "Газпром" ... времето що ви тревожи , нали сега обявихте глобално затопляне ... какъв Газпром ..., нали наказвате Путин ежеминутно , пък и зелен водород вече вадите , слънце и вятър кат има , пей сърце ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
И бреее ... :))) ... И кой спечели най-много ?! Норвежците , подир алжирците , крадците на съдомиялни машини - в рубли , после хамериканците , катарците , азерци , нигерийци , египтяни , тринидатци , австралийци , канадци и пр. Големите печеливши в средносрочен план са азерите , египтяните , канадците , евентуално и алжирците . Норвежците в среносрочен план не могат да поддържат високо темпо на добив . Хамериканците са средоточени във вътрешният си пазар и в азиатският . Европейският пазар в дългосрочен план е залязващ пазар за природен газ , нищо че е най-големият пазар в света в момента . Тук ще се електрифицира всичко наред , газ ще се гори в много ограничен периметър от индустрии . Който може да произвежда ефффтин зелен водород ще продължи да участва на европейският пазар , който не може ... чемодан - вокзал - масква ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
julian12
преди 1 година
Eeee! НЕ може да бъде!!!Нали ЕС определеляше цената на газа? Да платят на Русия 1 милиард и да си пълнят гЪзохранилищата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
aldy
преди 1 година
питателни хле.бар.ки. Много ще им се видят вкусни, като им изгладнее зад.ника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
aldy
преди 1 година
Бе те нали минаха на ветрени мелници и лунни фотки? За чий им е този мръсен газ? Промишленост не им трябва, значи и суровини не им трябват. И храни не им трябват. Скоро ще ги хранят с питателни *** и насекоми. И пей сърце, за наказания Путин. Дето си Го мести като махало на стенен часовник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Trustcrusher
преди 1 година
Хаха, единия изявен *** *** забравих да го спомена по име и той веднага изблея жално и възмутено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още