IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще устои ли Европа на газовите игри на Владимир Путин?

Газохранилищата в ЕС се пълнят по-бързо от планираното и Русия променя своята тактика на газовото поле

17:00 | 22.07.22 г. 19
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

От началото на военния конфликт в Украйна в Европа следят внимателно газовите потоци от Русия. Опасенията за прекратяването им изпрати цената на газа до рекордните малко над 200 евро за мегаватчас през март. Търговията остава волатилна в последните месеци, като често само слухове за проблеми изстрелват за кратко цената на газа нагоре.

ttf ttf

Източник TTF

Миналият зимен сезон започна с около 77% напълнени газохранилища в Европа. Част от тях се стопанисват от "Газпром" и до последно компанията отказваше да започне да ги пълни, посочвайки като мотив необходимосттта от запълване на руските складове. В резултат зимата на 2022 година започна с рекордни количества газ в руските газохранилища (72,6 млрд. куб. метра) и минимални количества за последните десет години в Европа.

Европа обаче имаше късмет с по-мека от обичайното зима и рекордни доставки на втечнен газ. Така, въпреки опасенията, количеството на газа стигна до края на април. Изглежда този път европейските държави са си научили урока - към средата на юли европейските газохранилища вече са запълнени до 65% от капацитета им. Ако темпът се запази в следващите месеци, европейските държави ще изпълнят регламента на ЕК и ще запълнят 80% от капацитета на газохранилищата още през септември, а не до 1 ноември.

Предизвикателство обаче може да се окаже горещото лято и нуждата от повече електроенергия за охлаждане. В момента много държави съкращават производството на електроенергия от газовите централи, за да могат да спестят суровината за зимата. В режим на "студен резерв" са въглищни централи, а много компании са насърчени да използват алтернативи - включително и петрол, който е силно замърсяващ.

Засега еколозите не са особено притеснени - плановете са само временни и ЕС не се отказва от своите амбиции да намали емисиите до 2030 година и да се превърне в беземисионна икономика до 2050 година.

В някои държави като Португалия и Полша даже вече няма къде да съхраняват газ за зимата, защото съоръженията са изцяло запълнени. В други положението не е толкова добро. В България например газохранилището в "Чирен" е запълнено до малко под 43% от капацитета. В Унгария нивото на запълняемост е малко под 48%, а в Латвия - около 49%, сочат данните на Gas Infrastructure Europe.

Германия привлича особено внимание в момента. Страната е най-големият потребител на газ в Европа и най-големият клиент на "Газпром" като цяло. Данните на местния мрежови регулатор показват, че газохранилищата са пълни малко над 65% от капацитета им, който достига до 23 млрд. куб. метра. Заради намаляването на доставките по "Северен поток 1" сега в Берлин са категорични, че Русия използва газовите доставки, за да ги изнудват.

Икономическият министър Роберт Хабек промени и целите на държавата - до 1 ноември германските газохранилища трябва да бъдат запълнени до 95% от капацитета им. Така страната ще бъде по-спокойна през зимните месеци дори ако Русия отново да спре газовите доставки.

Чрез своя дъщерна компания "Газпром" управляваше няколко големи газохранилища в Германия и Австрия. През миналата зима те останаха полупразни, но сега "Gazprom Germania" е под контрола на германската държава. Австрия също отне управлението на едно от най-големите газохранилища в страната, което се използва от Германия, защото "Газпром" не предприе навреме мерки за запълването му.

Много анализатори коментираха, че ключово за тази зима ще бъде състоянието на газохранилищата в Европа. Засега нещата там се развиват по план и европейските държави ще могат да посрещнат по-спокойно новия отоплителен сезон дори и без руски газ.

Затова сега и играта на Русия изглежда се промени - доставките по "Северен поток 1" са намалени, а според източници на Ройтерс самата Москва не предоставя нужните документи на митническите власти, за да бъде освободена спорната турбина за газопровода. Защото единството на ЕС може лесно да бъде разбито, ако един член (Германия) получава малко газ, дори и не достатъчно за собственото им потребление, и под въпрос става дали ще сподели и тези малки количества. През "Северен поток 1" и Германия газ получават още Нидерландия, Франция и Австрия.

В Русия все по-активно напомнят, че "Северен поток 2" е готов и само чака сертификат, за да заработи. На този етап в Германия са на мнение, че това ще е равнозначно на развяване на бялото знаме, но дали това ще е така и в зимните месеци на 2023 година?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
https://banker.bg/upravlenie-i-biznes/read/severozapadna-bulgariia-ima-zaleji-ot-480-mlrd-kub-metra-gaz - ето още една газова игра на *** !!! Интересно четиво за julian12 например дори и импа и всякакви други копейници. Газ имаме за 150 години , но не я копаме. Много хитро :)))) Ще оставя на julian12 да прочете защо не я копаме ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Аз съм изцяло на слънце и ток и топло и колата. Имаш нещо против това, че не искам да плащам на детеубийци ? Ти ако се натискаш да плащаш , моля :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 година
хахаха Защо да ходя по чужбина, след като в България изкарвам колкото теб, ако не и повече! "Амебата" е доказал многократно че е доста по умен от теб, най малкото факта че си емигрант фен на путин показва достатъчно! ... ае марш да редиш кашони и не се меси при батковците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 2
grainis
преди 1 година
Догодина стартираме строителството в Божурище , съвместно с приятели от САЩ и Италия, и под ръководството на Института за Бамбукова Биомаса в София - ibb.alle.bg , на първата в света Инсталация за производство на стотици тонове дневно различни чисти Биогорива - biofuel.alle.bg - като Зелен Биометан и БиоВодород - biogas.alle.bg , Биодизел - biodizel.alle.bg , Пелети, ***, Прахово гориво - wtsab.com, Кокс-БиоВъглен - biochar.alle.bg , и уникалното OFO - ofomobile.alle.bg , на почти НУЛЕВА Себестойност - nula-energia.alle.bg , на база Свръхбързо-Растяща (10см/час) Бамбукова Биомаса (SGBB) - bamboo-biomass.alle.bg . Технологията може да спре бързо вноса на всякакви горива, да стартира родно производство и експорт на чисти продукти за десетки милиарди евро, решавайки ВСИЧКИ ПРОБЛЕМИ на Енергетиката и Икономиката на България и ЕС , в извънредно кратки Срокове и с минимални Инвестиции . Така че очевидно възможности за 100% елиминиране на Путин има, но няма сиво вещество и политическа воля това да се приложи на практика .Също така ще експериментираме с хипер-интензивно Аеропонно производство върху многоетажни рото-рафтове , и мулти-реколтен добив на редица видове концентрирани Фуражи и Храни - hrani.alle.bg , като Фъстъци, Сорго, Сусам, Ятрофа Ксута и др. за производство на концентрирани протеини, брашна, масла, захари, аналогови меса и др., на супер-ниски цени .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 5
julian12
преди 1 година
А, ти бедни ми ***, защо не можеш да излезеш от Видинското гето? Защото амебата няма капацитета да мръдне от локвичката си. Тебе и в София ще те подритват като ***, а камо ли да излезеш в чужбина. Жалка картинка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 3
julian12
преди 1 година
Такива като тебе знаят най-добре и са все в крак с модата: зелени енергии, които не вършат нищо; затопляне на климата, който всъщност се охлажда; бъркане по отверстията( не знаех, че е отверстия, но ти нали си яко в бизнеса)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 1 година
не не беше, склададжийче... а ти защо си емигрант по гнилата Европа, а не си в русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 1 година
не не беше, склададжийче... а ти защо си емигрант по гнилата Европа, а не си в русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
Petar2015
преди 1 година
Значи няма проблем. Газът си тече, хранилищата се пълнят (макар и по-бавно). Само се вайкаха и създаваха търкания с някакви задължителни икономии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
Gaz-овозите возят газ за Азия, където цените са по-високи. А и да не возят предимно за там, няма как да заместят физически липсата на руски тръбопроводен газ в ЕС. Това, за сведение за имащите от мен с 1 повече отверстия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още