IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" излиза от германското си подразделение

Руската компания вече не е собственик на Gazprom Germania GmbH и всички негови звена, включително базираното в Лондон Gazprom Marketing & Trading

17:53 | 01.04.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руският енергиен гигант „Газпром“ вече не е собственик на германското си подразделение, включително и на звеното за търговия във Великобритания.

Производителят е излязъл от Gazprom Germania GmbH и всички негови звена, включително базираното в Лондон Gazprom Marketing & Trading, съобщават от компанията, цитирани от Bloomberg.

Не се посочват повече подробности за причините или за това кои са новите собственици.

Подразделенията на „Газпром“ в Европа се оказват под натиск, тъй като клиенти и бизнес партньори отказват съвместна работа заради инвазията в Украйна. Германското правителство претегля опциите си за Wingas GmbH – част от Gazprom Germania, която снабдява около 20% от местния газов пазар, съобщиха източници, запознати с въпроса, по-рано тази седмица.

Gazprom Marketing & Trading е изправена пред проблеми с ликвидността заради забавени банкови трансакции и отказ от съвместна работа на други компании, посочиха източници.

Германският в. Handelsblatt съобщи в четвъртък, че Германия обмисля национализиране или дори експроприиране на местните подразделения на „Газпром“.

В основата на тези планове, в които участва и канцлерът Олаф Шолц, са опасенията за сигурността на доставките в Германия, както потвърждават няколко правителствени представители пред Handelsblatt. Федералното правителство иска в случай на затруднения на тези дружества да предотврати сериозно влошаване на енергийните доставки, които са от системно значение за Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Много добра новина и отличен отговор на руския президентски указ за едностранното руско нарушаване на писмените газови договори на газпром с ЕС контрагенти, чрез едностранно установяване на разплащателна единица, различна от описаната в договорите и изискване на неизправната страна по договора плащането да бъде извършено в нея. В един договор, двете страни имат равни по тежест права и задължения и нарушаването на този баланс от едната страна води до правото на изправната страна да иска разваляне на договора. Обичайно в подобен случай в тези договори има клауза, която изрично посочва, че договорите могат да бъдат променени само чрез писменото съгласие и на двете страни по договора. Когато липсва такова съгласие, то се посочва съответният международен арбитраж, който може да реши търговския спор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още