IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия не дава разрешително за спорната турбина за "Северен поток"?

Преди дни "Газпром" поиска от Siemens техническата документация от ремонта на турбината и не е ясно дали са я получили

11:52 | 22.07.22 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турбината на газопровода "Северен поток", която предизвика сътресения в газовия сектор на Европа, от 17 юли е в Кьолн, транспортирана от логистичната фирма Challenge Group. Но на този етап не е ясно кога ще бъде монтирана обратно на компресорната станция "Портовая", защото руската страна още не е дала разрешително за това, съобщава Ройтерс, като се позовава на свои източници.

В средата на юни "Газпром" намали обема на доставките по "Северен поток" с 60 на сто, след като стана ясно, че Канада ще задържи ремонтираната турбина за компресорната станция, позовавайки се на санкциите, наложени заради войната в Украйна. След преговори между Отава и германските власти обаче беше използвано изключение от санкциите и турбината беше върната в Европа.

На 21 юли приключи и плановата профилактика на "Северен поток", след която доставките бяха възстановени, но отново до около 40 на сто от капацитета, съобщава оператора на газопровода Nord Stream AG. Президентът на Русия Владимир Путин коментира преди дни, че има съмнения как е ремонтирана спорната турбина за газопровода. При авария с нея целият газопровод ще спре отново, заяви той.

Според източниците на Ройтерс Москва не е изпратила до митническите власти необходимите документи, за да бъде разрешен вносът на турбината на руска територия. От Siemens коментират, че обикновено това е рутинна процедура и допълват, че биха искали да доставят възможно най-бързо съоръжението, но това не зависи от тях.

Германският икономически министър Роберт Хабек коментира преди ден, че има чувството, че Русия не иска да си върне турбината. За него това означава, че обясненията за технически проблем са само претекст и това не е поведение на гарант на енергийната сигурност на Европа.

Ройтерс отбелязва, че на този етап "Газпром" не отговаря на запитванията им за коментар около "Северен поток". Преди това от компанията се оплакаха, че Siemens не са им предоставили техническата документация за направения ремонт на турбината. На този етап няма яснота дали компанията е изпратила исканата информация.

Путин коментира преди дни и че в края на юли още една турбина на "Северен поток" трябва да бъде изпратена в Канада за ремонт. Той намекна, че от това дали ще бъде върната, ще зависи обемът на доставките по газопровода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Преди това с турбината беше измишльотина и руска пропаганда, после се оказа истина. Сега обясняват, че руснаците не давали някакво разрешително... Ам ваща маама немска, ще измислят ся руснаците няколко енергопакета и ше се подстройвате под тях ко искате да си внедрите турбината и чак тогаз може би, ако са останали количества и имате рубли ше ви пуснат газ. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Успешен лидер е , справил се е ... :))) ... Общува вече само с мюсюлмански държави и държавни глави , насели държавата си с мюсюлмани , строи джамии , руши православни храмове и църкви в съседни държави от 5 месеца , пали свети места на православните , с козoебът кадиров заедно избиват православни наред - мъже , жени , деца ... Според мен се развива добре ... Ще го приемат за равен скоро . Остава да иде на хадж и е готов ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
Oбичам България
преди 1 година
Просто Путин се разсърди, че не искат да си играят с него :-) днес най-голямото пристанище в Европа спря in/out-та на товари към азиатската мюсюлманска федерация. Путин е правото си, да не пусне газ - все пак от СА и Иран засега са с него. Може би това е било мечтата му - РФ да стане част от някаква арабска лига/съюз ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Ако искат да си ги пускат бре платен , то нема мераклии за техните изпарения ... По едната траба ще тече в едната посока , а по другата ще си го връщат наобратно ... По оборотно е . В ЕС масово са се пренасочили вече , в това число и ние , към газ с друг произход ... :))) ... Даже за да печелят повече , 28% да я направят лихвата , 8% ми малее ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Ем като има врътки , що плещиш тогава за ниски цени ?! ЛУК продават скъпо по принцип , и там едно каре на белот е направило така ,че да не може да продава никой под техните цени ... :))) ... Иначе сте големи философи всички и многознаете ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
Руската ЦБ определи лихва 8%. Може и да не ги пускат пАтоците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
многодобре
преди 1 година
....врътките в бизнеса и как да се плащат по-малко данъци не са измислени от руснаците. А големи яхти има най-много, е знаеш къде, при работодателите ти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Хехе ... 5% от света работи с рассийски петрол и газ , а останалите 95% ?! Що мислите , че рассийските суровини са еффффтини ... ?! Я разгледай статистиката за годините назад с борсовите цени ... Освен това , в цяла Европа рассияните никога не са продавали директно суровини , винаги през търговски фирми , както е Литаско в БГ . Регистрирано в Швейцария , ниските данъци там , пък у нас ЛУК е на минимална загуба винаги В цяла Европа са така ... :))) ... И после седите и цъкате с език кви яхти и замъци имат рассийските приятели на зануленият детеубиец , че даже и той си има такива играчки ... :))) ... Да имаш спомен тука за едни цени за газ по-високи от средните за региона , че даже и дело имаме спечелено да ни връщат пари ... Това всичко от ниски цени ... Ходи виж на Росенец , една хасиенда на няколко етажа , това е една многомалкачаст от "ниските цени на рассийските суровини" ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
Много добре, много добре :) написано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
многодобре
преди 1 година
На евроикономиката винаги ще и трябва енергоизточници. Газ, нефт,..... Те / политиците и чиновниците/ сами избраха тази политика и вместо да търгуват с Русия решиха да воюват. Сега тръгнали да се вайкат, че видиш ли руснаците били ненадеждни. Видяха и разбраха, че няма от къде да си подсигурят нужното, за да работи нормално икономиката на стария континент. Газчица на добра цена, гарантираща конкурентност на икономиката няма от къде да дойде. Рано или късно тонът и песента на еврочиновниците ще се смени, защото диригенти с тояги в ръцете ще им дирижират!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още