IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия не дава разрешително за спорната турбина за "Северен поток"?

Преди дни "Газпром" поиска от Siemens техническата документация от ремонта на турбината и не е ясно дали са я получили

11:52 | 22.07.22 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турбината на газопровода "Северен поток", която предизвика сътресения в газовия сектор на Европа, от 17 юли е в Кьолн, транспортирана от логистичната фирма Challenge Group. Но на този етап не е ясно кога ще бъде монтирана обратно на компресорната станция "Портовая", защото руската страна още не е дала разрешително за това, съобщава Ройтерс, като се позовава на свои източници.

В средата на юни "Газпром" намали обема на доставките по "Северен поток" с 60 на сто, след като стана ясно, че Канада ще задържи ремонтираната турбина за компресорната станция, позовавайки се на санкциите, наложени заради войната в Украйна. След преговори между Отава и германските власти обаче беше използвано изключение от санкциите и турбината беше върната в Европа.

На 21 юли приключи и плановата профилактика на "Северен поток", след която доставките бяха възстановени, но отново до около 40 на сто от капацитета, съобщава оператора на газопровода Nord Stream AG. Президентът на Русия Владимир Путин коментира преди дни, че има съмнения как е ремонтирана спорната турбина за газопровода. При авария с нея целият газопровод ще спре отново, заяви той.

Според източниците на Ройтерс Москва не е изпратила до митническите власти необходимите документи, за да бъде разрешен вносът на турбината на руска територия. От Siemens коментират, че обикновено това е рутинна процедура и допълват, че биха искали да доставят възможно най-бързо съоръжението, но това не зависи от тях.

Германският икономически министър Роберт Хабек коментира преди ден, че има чувството, че Русия не иска да си върне турбината. За него това означава, че обясненията за технически проблем са само претекст и това не е поведение на гарант на енергийната сигурност на Европа.

Ройтерс отбелязва, че на този етап "Газпром" не отговаря на запитванията им за коментар около "Северен поток". Преди това от компанията се оплакаха, че Siemens не са им предоставили техническата документация за направения ремонт на турбината. На този етап няма яснота дали компанията е изпратила исканата информация.

Путин коментира преди дни и че в края на юли още една турбина на "Северен поток" трябва да бъде изпратена в Канада за ремонт. Той намекна, че от това дали ще бъде върната, ще зависи обемът на доставките по газопровода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 1
LaCosta
преди 1 година
Имам чувството, че Германия много иска да получава недемократичен газ.А ние в България толкова се борим срещу диктаторския газ - спряхме всичките им енергийни проекти. Имам чувството, че сега е време и Германия да даде своя евроатлантически принос и да се демократизира като България, за да се издигне до нашия жизнен стандарт в Елхово и Угърчин, примерно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
По тези тръби газ повече няма да тече !! Само ще църцори 20-30% от капацитета , докато спре окончателно . В момента изпращат газ рассияните само към техните рафинерии , другите да се оправят кой както може . СП все пак е икономически проект , а не политически на зануленият детеубиец за оказване на шантаж ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Зайо Байо
преди 1 година
Имам чувството, че Германия много иска да върне турбината на Русия. Опасявам се че това ще наруши санкциите и ще забави темпа на отказване на Европа от руски газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още