IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск: Светът все още се нуждае от петрол и газ

Преждевременното спиране на употребата им може да доведе до разпадане на цивилизацията, предупреждава милиардерът

12:27 | 29.08.22 г. 2
Снимка: Jordan Vonderhaar/Bloomberg
Снимка: Jordan Vonderhaar/Bloomberg

Светът трябва да продължи да добива петрол и газ, за да поддържа цивилизацията, като същевременно продължава да развива устойчиви източници на енергия, заяви ръководителят на американския електромобилен концерн Tesla Inc. Илон Мъск пред журналисти по време на конференция в Норвегия.

„Реалистично погледнато, смятам, че трябва да използваме петрол и газ в краткосрочен план, защото в противен случай цивилизацията ще се разпадне“, изтъква Мъск, цитиран от Ройтерс.

Запитан дали Норвегия трябва да продължи да добива петрол и газ, предприемачът заяви, че доколкото знае страната в момента проучва няколко нови находища.

„Едно от най-големите предизвикателства, с които светът някога се е сблъсквал, е преходът към устойчива енергия и към устойчива икономика... завършването на който ще отнеме няколко десетилетия“, изтъкна най-богатият човек на планетата.

Ръководената от него Tesla, подобно на други автомобилни производители, се сблъска с проблеми относно ускоряващата се инфлация през последните месеци. На няколко пъти компанията беше принудена да увеличи цените на своите електромобили заради поскъпващите компоненти и покачващите се логистични разходи. В началото на август Мъск заяви по време на годишната си среща с акционерите на Tesla, че вижда признаци, че световната икономика е преминала „пика на инфлацията". Според него разходите на компанията за суровини и компоненти имат тенденция към намаляване през следващите шест месеца. Той също така повтори предишните си коментари, че очаква да настъпи лека рецесия, която може да продължи 18 месеца.

„Тенденцията е низходяща, което предполага, че сме преминали пика на инфлацията", каза по-рано Мъск в централата и фабриката на Tesla в Остин. „Мисля, че инфлацията ще се забави бързо" в някакъв момент в бъдещето, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Слушайте чичо Илън - той няма да ви излъже! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
никой извън некви крайни популисти, не е казвал че ще спираме с копането в близко бъдеще... май сте му извадили думите от контекста зада направите това гръмко заглавие..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още