IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter трябва да предаде данните от 9 хил. потребителски профила на Мъск

Милиардерът бе поискал първоначално трилиони данни за над 200 млн. потребители 

08:44 | 26.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Getty Images News
Снимка: Getty Images News

Съдия от Делауеър нарече искането на милиардера Илон Мъск за дългогодишни данни за спама и фалшивите акаунти на социалната медия Twitter Inc. „абсурдно широко", но нареди на компанията да предостави част от информацията в рамките на продължаващата съдебна битка за поглъщането на стойност 44 млрд. долара.

В решението си от четвъртък съдия Каталин Маккормик заяви, че искането на правния екип на Мъск да принуди компанията да предостави „трилиони и трилиони точки данни" за повече от 200 млн. потребители е прекалено тежко и „никой със здрав разум не се е опитвал да предприеме подобно усилие".

Съдията нареди на Twitter да предостави по-ограничена част от исканите данни, включително историческа „снимка“ на акаунтите, които са били прегледани от компанията, за да се определи броят на спама и фалшивите акаунти в нейната платформа - въпрос, който е централен за спора относно усилията на Мъск да прекрати споразумението за придобиване на Twitter и да обоснове насрещния си иск за измама.

Адвокатът на Мъск Алекс Спиро заяви в изявление пред WSJ: „Очакваме с нетърпение да прегледаме данните, които Twitter криеше в продължение на много месеци“. Twitter отказа да коментира решението на съдията.

Мъск иска, наред с други неща, да провери разкритията на Twitter пред Комисията по ценните книжа и фондовите борси относно оценките, че по-малко от 5% от монетизируемите дневни активни потребители са фалшиви или спам акаунти. 

Съдията пише, че Twitter трябва да представи 9 хил. потребителски профила, прегледани във връзка с одита за четвъртото тримесечие на 2021 г., както и документи, достатъчни да покажат как тези акаунти са били избрани за преглед. А самият Мъск се е съгласил да третира данните като строго поверителни.

От социалната медия посочиха по време на изслушването, че могат да представят такива документи за по-малко от две седмици „със значителни усилия". Съдията заяви, че Twitter „трябва да се стреми да спази този срок".

Маккормик добави, че Twitter вече се е съгласил да представи 10 широки категории документи, отговарящи на исканията на Мъск за информация относно дневно активните потребители. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още