IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада анализира възможността да доставя втечнен газ в Европа

Германският автомобилен сектор търси в Канада алтернативен доставчик на суровините, идващи от Русия

12:20 | 23.08.22 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Канада проучва възможностите да доставя директно втечнен газ за Европа от своето Източно крайбрежие, коментира премиерът на страната Джъстин Трюдо, цитиран от Ройтерс. "Ще направим каквото можем", за да увеличим капацитета на износ в краткосрочен план и да подобрим глобалните доставки на енергия, коментира той по време на съвместната си пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц.

Шолц е на тридневно посещение в Канада и се очаква по-късно днес (23 август) да бъдат обявени договори за доставки на канадски водород в Германия, както и на минерални ресурси. Берлин се опасява от спиране на доставките на руския природен газ през зимата и активно търси алтернативи. В понеделник германският икономически министър Роберт Хабек официално заяви, че Германия се готви за пълно спиране на руския газ в резлутат на санкциите, които налага срещу Русия заради войната в Украйна.

Но макар че вратата за доставките на втечнен газ от Канада в Европа да е отворена, има и някои съществени спънки. На първо място е цената за разработването на проектите, а Отава взима предвид и усилията за декарбонизиране на световната икономика. Затова и сега се правят анализи дали има смисъл от доставките на канадския втечнен газ директно в Европа, обясни Трюдо.

Канада е пета по големина по добив на газ през 2020 година, но в момента няма съоръжения за износ на втечнен газ на Източното крайбрежие. За да бъде докаран газ до там, е нужно да бъдат изградени и газопроводи. Канадското правителство има готовност да облекчи бюрокрацията за компаниите, които имат желание да изградят терминали за втечнен газ в този регион. Компаниите обаче ще преценят и своята икономическа изгода от развитието на подобни проекти.

Бизнесът вероятно ще се съобрази и с изказване на министъра на природните ресурси на Канада Джонатан Уилкинсън, който коментира, че голямата възможност за Канада е производството на зелен водород, посочва още Ройтерс.

С делегацията на Олаф Шолц в Канада пристигат и представители на автомобилния сектор. Според източници на Ройтерс канадското правителство ще подпише Меморандум за съгласие с Volkswagen и Mercedes-Benz за доставки на ключови за производството на батерии за електромобили суровини като никел, литий и кобалт.

Работата по документа е започнала по време на визитата на министъра на индустрията на Канада Франсоа-Филип Шампан в Германия през май. Източници на Ройтерс допълват, че германските автомобилни компании са готови да инвестират в добива на литий в Канада незабавно.

Войната в Украйна поставя под въпрос доставките на редки минерали, които са ключови в автомобилния сектор. Канада има същите ресурси, но е страна с демократичен режим на управление и предлага надеждна правна рамка на договорките, коментират в Германия.

Канада също като ЕС ще забрани продажбата на нови бензинови или дизелови автомобили от 2035 година. Страната има намерение да използва своите природни ресурси и да привлече производители на електромобили и батерии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Р?мператоръ
преди 1 година
До: evlogi - ***: ще диверсифицират ама сдруг път - нали виждаш и тоя - шолци и трюдо какви глyпости са си говорили - пак зелени прocтотии !!! НАТО как точно се разрасна - приема някакви скандинавци с меки китkи, но губейки Турция - с единствената адекватна армия в евопейската част на НАТО?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
Да им бяха сложили за фон някаква турбина, за да намекнат че и от Канада тръбопровод към Германия може да се направи. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Alex Silverхаха, добро описание на кремълската шайка военнопрестъпници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 8
evlogi
преди 1 година
До: Alex SilverТой пък щото твоят идол,Кремълският Миньон -гигант, голяма я свърши...Ам,а че глуп,ак, ако беше си продължил да действа по досегашният си начин, след година две Европа, и най -вече немските шмата,роци щяха да са му изцяло в ръцете..А сега я свърши точно като кучето на нивата-щат, не щат в Европа ще се диверсифицират наистина, НАТО се укрепи и разрастна, а на Украйна, помогна да намери истинска идентичност и я превърна в заклет враг на Русия....Кре,тенизъм от висок клас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 9
Alex Silver
преди 1 година
Значи първо действат, а после може и да помислят как са се оцапали. Засега само го размазват. И това ми били "държавници", с акъл на бройлер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още