IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия спира газовите доставки по "Северен поток" за три дни в края на месеца

Официалната причина за непланираното прекъсване на доставките са дейности за поддръжка на компресорна станция

21:30 | 19.08.22 г. 3
Дейностите по поддръжка на компресорната станция ще се извършват съвместно със Siemens. Снимка: Bloomberg LP
Дейностите по поддръжка на компресорната станция ще се извършват съвместно със Siemens. Снимка: Bloomberg LP

Русия ще спре газовите доставки за Европа за три дни в края на месеца по основния си тръбопровод за региона, съобщи държавният енергиен гигант Газпром, цитиран от Ройтерс. Това подлага на натиск региона, който се стреми да набере достатъчно количество газ преди зимата.

Непланираните дейности за поддръжка на „Северен поток-1“, който преминава под Балтийско море и стига до Германия, задълбочават енергийната безизходица между Москва и Брюксел, която вече доведе до ускоряване на инфлацията в региона и повиши риска от рецесия и ограничаване на потреблението.

Газпром съобщи, че причината за тридневното затваряне е, че единственият оставащ газов компресор на тръбопровода изисква поддръжка. Но ходът ще наруши още повече доставките, особено за Германия, която зависи до голяма степен от газовите потоци от Москва, за да захранва индустрията си.

Германия вече трябваше да отпусне на Uniper, най-големия германски вносител на руски газ и най-известната корпоративна жертва на енергийната криза в Европа до момента, спасителна помощ за 15 млрд. евро миналия месец, след като Русия драстично намали потоците и я принуди да купува от други страни на много по-високи цени.

По-широкото въздействие върху германската икономика беше отразено в данните за производствените цени в петък, които през юли са отбелязали най-голямото си повишение в историята както на годишна, така и на месечна база, тъй като енергийните разходи нарастват рязко.

Газопроводът „Северен поток“ вече оперира само с една пета от капацитета си, което създава опасения, че Русия може да спре напълно доставките преди отоплителния сезон през зимата и да затрудни запълването на газохранилищата.

След като поддръжката приключи и „в отсъствието на технически неизправности“ потоците от 33 млн. куб. м дневно, в съответствие с настоящите обеми, ще бъдат възобновени, съобщи Газпром.

Това все пак ще бъде само 20% от пълния капацитет от „Северен поток“ от 167 млн. куб. м на ден.

Газпром съобщи, че дейностите по поддръжка на оставащата компресорна станция Trent 60 ще бъдат осъществени съвместно със Siemens.

Siemens Energy, която отговоря за поддръжката на тубрините на „Северен поток-1“, отказала коментар.

Междувременно цените на газа в Европа достигнаха рекорден връх за втори ден, предава Bloomberg. Бенчмарковите фючърси поскъпнаха с 9% след съобщението на Газпром.

Пазарът се затегна допълнително в последните седмици, след като изключително горещото и сухо време наруши доставките на гориво през реки и ограничи производството на енергия от водни и атомни централи. В резултат на това търсенето на газ расте в момент, когато намалените руски доставки вече нанасят удар на региона.

Лятото е необичайно и трудно за Европа. Цените и търсенето обикновено се успокояват през по-топлите месеци, което позволява на континента да запълва газохранилищата си и да се подготви за зимата. Но намаляването на доставките от Москва по всички основни газопроводи и горещите вълни държат цената на газа 11 пъти над обичайното ѝ равнище по това време на годината. Цената на газа е 11 пъти над равнището ѝ по това време на годината. Графика: Bloomberg LP Цената на газа е 11 пъти над равнището ѝ по това време на годината. Графика: Bloomberg LP

Бенчмарковите нидерландски контракти завършиха деня на рекордно равнище от 244,55 евро за мегаватчас, което е пета поредна седмица на ръст и най-дългата поредица от средата на декември. Британският еквивалент нарасна до най-високото си ниво от началото на март.

Германия, която е сред най-тежко засегнатите от повишените цени на газа, рискува отлив на индустрии, тъй като производители на автомобилни части, на химикали и на стомана не успяват да поемат цените на енергията. Правителството призова потребителите да намалят търсенето, а в четвъртък понижи данъка върху продажбите на газ, за да смекчи временно бремето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 6
Импeраторът
преди 1 година
Газпром умре :-(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
До: zelka007 ... лошо копирах адреса ... този е истинският ... https://***.reddit.com/r/europe/comments/ueuii7/1982_political_cartoon_regarding_russian_energy/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
Карикатурата е от 1982 , а наш'те червенотиквениковчета се опитват да ни набутат пак там откъдето изпълзяхме ... Нема оправия ... https://preview.redd.it/ts2ab8ai5gw81.jpg?width=640&crop=smart&***=webp&s=ab56921b331d9c613fba0823008b4abcdacec9cb
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още