IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия намалява още доставките по „Северен поток“ от сряда

С това подаваните количества ще намалеят до около 20% от капацитета на тръбата, посочват от „Газпром“

18:53 | 25.07.22 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Русия още ограничава потоците от природен газ към Европа чрез „Северен поток“ и то само дни след като по тръбата отново потече гориво.

„Газпром“ ще намали доставяните количества чрез газопровода до около 20% от капацитета от 7 ч. московско време в сряда, става ясно от съобщение на компанията. Още една газова турбина, ключова за снабдяването, се очаква да премине през спиране за поддръжка, става ясно от съобщението, цитирано от Bloomberg.

Доставките на газ през тръбата са на около 40% от капацитета ѝ, след като преноса по нея бе подновен на 21 юли след 10-дневно спиране. Това е приблизително същото равнище, както преди да бъде спряна.

Решението за намаляване на капацитета е факт, след като предходната седмица руският президент Владимир Путин предупреди, че потокът по „Северен поток“ може още да намалее заради спора за блокираното оборудване. Това ще е пореден удар за изключително затегнатия в момента европейски енергиен пазар, на който цените на газа продължават да растат и правителствата се готвят за нови трудности през предстоящия отоплителен сезон.

Европейските бенчмаркови фючърси поскъпнаха с до 10% до 176 евро за мегаватчас, като впоследствие леко поевтиняха.

Намаляването на изпращаните по „Северен поток“ количества „за съжаление бе очаквано“, като се имат предвид последните коментари от Русия, заяви Том Маржек-Мансер, водещ анализатор на ICIS. „Основният въпрос сега е колко дълго това намалявани до едва 20% от капацитета на газопровода всъщност ще продължи“, допълва той.

Москва ограничава доставките си на „синьо гориво“ за Европейския съюз от месеци, обвинявана, че използва енергията като оръжие на фона на покачващото се напрежение около войната в Украйна. Москва отрича обвиненията.

ЕС все още разчита на малкото газ, който получава от Русия за запълване на резервите си за зимата. Европейската комисия дори призова всички държави членки да се включат в усилията за спестяване на газ, независимо от това до каква степен са зависими от Русия за гориво.

„Газпром“ намали потока по „Северен поток“ в две стъпки миналия месец, посочвайки като причина проблеми с турбините на компресор „Портовая“ в Русия, който захранва тръбопровода. Компанията съобщи също така, че проблемите се дължат на забавяния при ремонта на производителя на турбините Siemens Energy заради санкциите срещу Москва.

Една от резервинет турбини, която по-рано се оказа блокирана в Канада заради санкциите, би могла да помогне за увеличаване на потока на газ по „Северен поток“ до 40%, каза по-рано Путин. Други турбини, които са в Русия, също трябва да бъдат изпратени за ремонт, за да може да се увеличи капацитетът. Засега обаче няма яснота кога и дали това може да стане.

Турбината от Канада все още се намира в Германия заради забавяния с документацията, съобщи по-рано в неделя руският в. „Коммерсант“. Според изданието, ако „Газпром“ предостави нужните документи на Siemens Energy, доставката ще може да се случи в следващите шест дни.

Въпреки спора заради турбината Русия няма интерес от пълно спиране на газовите доставки за Европа, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по-рано в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

19
rate up comment 3 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Ако приемем, че обясненията на Кремъл са верни, то това говори още по-зле за Северната джамахирия.Рубашките дори нямат собствени турбини за газопроводите си,и явно не могат да осигурят части и адекватна поддръжка за тях..И това при положение,че добивът и разпределението на природен газ е ключов отрасъл за така наречената им икономика..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Ей тва се казва надежден доставчик..И някои продължават да дрънкат,че трябвало да останем вързани с тях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 3
bigiadri
преди 1 година
Много зор за тези турбини! Може да имаш много газ ,но като нямаш с какво да го движиш е много кофти.Тъпите руснаци си правят сметка да си подсигурят турбини за следващите години,ама нещо се съмняват в ремонта и навярно с право.ЕС ще се освободи от руската зависимост и ще останат едни тръбопроводи -паметници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 1 година
Петре ЕС не може да взима самостоятелни решения та камо ли да се подготвя за последиците им - Виж тези дето взеха решенията от името на ЕС бяха напълно наясно какво ще последва и са напълно на ясно че ЕС не е готова за това, но на тях това им беше целта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 3
cyclop
преди 1 година
Я направо кажи каква инсталация ползваш, доволен ли си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
Petar2015
преди 1 година
ЕС беше предвидил този сценарии още като въведе санкциите, и е готов за него, нали?! Или може би не е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
Газпром сообщил о необходимости остановить работу ещ одного газотурбинного двигателя, задействованного в прокачке топлива по Северному потоку. В компании объяснили, что у агрегата закончился допустимый срок межремонтной наработки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 1 година
А ти гледаш ли сайта на ЕСО ? Прави силно впечатление , че потреблението на ел енергия в жегите не мърда от нормалното , което означава че соларите за собствени нужди са много и вършат чудесна работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 4
v_tin
преди 1 година
А ти реализира ли офгрид ***, защото и това не можеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 1 година
еее да! Забравих те! Ти като любител на мъжки ласки си способен да им е направиш по-топла!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още