IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Западът не успя да изолира Русия?

Въпреки опитите на европейските и американските политици да изградят единен глобален фронт срещу Кремъл, значителна част от незападния свят запазва неутралитет

13:25 | 24.07.22 г. 69
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Въпреки че Русия е все по-изолирана от Запада и някои ръководени от Запада институции, срещите на Владимир Путин в Техеран сочат друго и доста по-тревожно явление, пише в материал на National Interest, цитиран от БГНЕС.

Президентът на Русия Владимир Путин даде зелена светлина на сделката за износ на зърно от Черно море - първото голямо споразумение между Москва и Киев, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари.

"Това е споразумение за целия свят", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в петък. "То ще донесе облекчение за развиващите се страни, които са на ръба на банкрута, и за най-уязвимите хора, които са на ръба на глада. То ще спомогне за стабилизирането на световните цени на храните, които още преди войната бяха достигнали рекордни нива."

Споразумението, което беше договорено от Украйна, Турция, Русия и ООН, определя рамката за възобновяване на световните доставки на зърно от Украйна. Споразумението предвижда създаването на "контролен център" в Истанбул, в който ще работят служители на ООН, Турция, Русия и Украйна, които ще наблюдават и координират износа на зърно по определен безопасен морски коридор. Споразумението обхваща износа на храни от украинските пристанищни градове Одеса, Черноморск и Южни.

Пълните подробности за плана не бяха публикувани веднага. Преди това руски официални лица настояваха, че украинските кораби, превозващи зърно от страната, трябва да подлежат на инспекция от руските военноморски сили по време на обратния им път, поради опасения, че тези кораби могат да бъдат използвани за контрабанда на военно оборудване обратно в Украйна. Съгласно финализирания вариант на споразумението, пристигащите украински кораби могат да бъдат инспектирани от турските военни. 

Четирите участващи страни постигнаха предварително споразумение още миналата седмица, но сделката трябваше да получи зелена светлина от Путин. По-рано тази седмица Путин се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, за да финализира споразумението, и благодари на турския си колега за активните усилия на Анкара през последните няколко месеца да посредничи за сключването на сделка за износ на зърно.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк подчерта, че технически няма пряко споразумение между Русия и Украйна - двете страни поотделно са подписали едно и също "огледално споразумение" с Турция и ООН. Въпреки това инициативата бележи първото съществено споразумение - макар и по косвен път - между Москва и Киев от началото на войната в Украйна.

Путин пристигна в Иран във вторник, за да се срещне с върховния лидер аятолах Али Хаменей. Техеран предложи декларация за пълна подкрепа на военните усилия на Русия в Украйна: "Войната е враждебна, сурова материя и Ислямската република никога не е склонна да гледа как обикновените хора страдат от войни. Въпреки това по въпроса за Украйна, ако Русия не беше предприела действия, другата страна щеше да започне война", написа Хаменей в Туитър. "НАТО е опасно образувание. Западът е напълно против силна, независима Русия. Ако се отвори път за НАТО, тя няма да признае никакви граници. Ако не беше спряна в Украйна, по-късно щеше да започне подобна война в Крим", добави Хаменей. Русия и Иран намериха обща кауза в противопоставянето на западните санкции; руският газов гигант "Газпром" сключи с Националната иранска петролна компания (NIOC) сделка на стойност 40 млрд. долара, за да помогне на иранските производители да разработят петролни и газови находища в страната.

Също във вторник Путин участва в тристранна среща на върха с Ердоган и иранския президент Ебрахим Раиси, за да обсъдят конфликта в Сирия. Русия и Иран се превърнаха в основни поддръжници на оспорвания сирийски лидер Башар Асад, докато Турция подкрепя антиправителствените фракции в северната част на страната. Срещата на върха не разреши тези основни различия и Ердоган не успя да получи руска и иранска подкрепа за нова турска офанзива в Северна Сирия под претекст за борба с "терористични" групировки. В съвместното изявление, публикувано от тримата участници, известни като платформата от Астана, те потвърдиха ангажимента си към териториалната цялост на Сирия, като добавиха, че "сигурността и стабилността" в Североизточна Сирия "могат да бъдат постигнати само при запазването на суверенитета и териториалната цялост на страната". По време на полета си към дома Ердоган заяви пред репортери, че няма да отложи военната операция в Северна Сирия, докато не бъдат разгледани опасенията за сигурността на Турция.

Сделката за зърното сложи край на седмицата на руската дипломация, която според експертите имаше за цел да покаже, че западната кампания за икономическа и политическа изолация на Москва се е провалила. "Смятам, че руснаците ще представят срещата като демонстрация, че всъщност не са изолирани, а все още са основен играч в Близкия изток", казва Джон Дренън от Института за мир на САЩ пред CNBC. "Но смятам, че по думите на [говорителя на Съвета за национална сигурност Джон Кърби] това показва известно отчаяние, че руснаците трябва да се обръщат към иранците за военна подкрепа", добави той, като се позова на по-ранното твърдение на Кърби, че пътуването на Путин в Близкия изток "показва степента, в която г-н Путин и Русия са все по-изолирани".

Макар че Русия все повече се изолира от Запада и някои ръководени от Запада институции, срещите на Путин в Техеран показват друг, доста по-тревожен феномен: Въпреки продължаващите опити на европейските и американските политици да изградят единен глобален фронт срещу Кремъл, значителна част от незападния свят запазва неутралитет или, както в случая с Китай и Иран, изрично подкрепя руската рамка на конфликта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

69
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Ей го е, ти сам прецени кой набор е https://***.108su.net/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8/%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2/19
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 1 година
Импе кой набор си бе мой ? Аз живях по времето на завесата и да ти кажа ссср пак продаваше на прогнилия запад газ, нефт и *** , ама запада и клечки за зъби не продаваше на руснаците и те се бяха превърнали в скокове и ние също де, та дори хартия за задницата си не можехме да си направи та ползвахме партийните официози . Никой не иска да изолира рамките да си продават суровините мой , ама виж повече сложна машинария няма да видят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 година
хахахаха, колко си тъъъъп! Цитат: Реално вече от укропия чак до Южна Корея, САЩ нямат нито един съюзник и приятел вече !!!ДА, от Украйна до Южна корея са само Мордор и северна корея! :D:D:D Май, май и преди войната в тоя диапазон, Сащ немаха приятели! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 1 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Хахахаха, сигурно ти имаш - с миниатюрната си малка главица? Факт - от самото начало обяснявах, че наглият запад няма да може да изолира Русия. Факт - това вече е толкова очевадно, че и Инвесторът се налага да го признае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Митьо, дребна комплексирана твар, нямаш никаква представа и по тази тема - международните отношения. Някакви глупости дрънкаш, че ако ги прочете някой от тези страни ще ти се изсмее в лицето. Ама така става от самотно седене в панелката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Кво да ти прочете Евлоги, глупостите, написани неграмотно? Да види как се пише дума от 5 букви с 2 правиписни грешки?? Не те ли е срам бе, копейник жалък??! То бива нахалство и наглост, ама...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Немците, копейниче, разбраха грешката си и скъсват със зависимостта си от пPocия. Не се притеснявай, цяла Европа и целия цивилизован свят аи научи урока. Досвисания, деньги! Ще ручате приклади, както ви научи Рейгън навремето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 1 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 1 година
Евлоги поне да си беше направил труда да прочетеш за какво става въпрос - Ама пусти 50ст на пост пропускат ли се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 1 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 1 година
Соларка Странно как немците са бяла държава с руска енергийна зависимост - Що не изчакахме първо те да станат енергийно незевисими а пък тогава да се напъваме ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 6 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
България ще стане силна икономика когато се оттърве от руската енергийна зависимост. Толкова е *** отговора на този въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още