IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Постигнато е споразумение за износа на украинско зърно

Сред последните нерешени въпроси беше темата за разминирането на пристанищата и последващата защита на незащитените от мини украински градове

07:52 | 22.07.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Julia Kochetova/Bloomberg</em></p>

Снимка: Julia Kochetova/Bloomberg

Официални представители на Русия, Украйна и ООН планират да подпишат споразумение за възобновяване на износа на украинско зърно през Черно море в петък, съобщиха представители на Турция и ООН, което увеличи надеждите за освобождаване на хранителните доставки, попаднали в капана на руската инвазия.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш кацна в Истанбул в четвъртък вечерта, заяви служител на ООН и добави, че участващите страни са постигнали споразумение, но предупреди, че все още могат да възникнат проблеми в последния момент, преди да подпишат договорката, която се очаква да бъде подписано в петък, пише The Wall Street Journal.

Русия и Украйна не коментираха плановете за церемония по подписването в петък. През последните дни президентите на Турция и Русия, както и високопоставен украински служител, изразиха положително отношение към преговорите.

„Утре в Истанбул ще направим първата стъпка за разрешаване на настоящата продоволствена криза с участието на генералния секретар на ООН, украинската и руската делегация", заяви в четвъртък в Twitter външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу.

Споразумение би могло да освободи около 18 млн. тона пшеница, царевица и други доставки, които войната попречи на Украйна да изнася. Руската инвазия допринесе за повишаването на световните цени на храните, което според официални представители на САЩ е предизвикало протести в 17 държави.

Министерството на външните работи на Украйна потвърди, че преговорите ще бъдат подновени в Турция в петък и че след тях може да бъде подписан документ.

„Украинската делегация ще подкрепи само онези решения, които ще гарантират сигурността на южните региони на Украйна, силните позиции на украинските въоръжени сили в Черно море и безопасния износ на украински селскостопански продукти на световните пазари", се казва в изявление на министерството.

През последните дни между враждуващите страни останаха съществени различия по въпроси, вариращи от разминирането на пристанища до безопасното преминаване на товарни кораби, заявиха западни представители. Представители на ООН и други официални лица не съобщиха как са били разрешени тези спорове. Ако правителствата постигнат споразумение, прилагането на разпоредбите ще бъде от ключово значение. В същото време частните товарни кораби, застрахователите и морските екипажи може да не са склонни да обработват товари от Одеса и други пристанища в зоната на военните действия заради заплахата от нови нападения, смятат официалните лица, търговците на зърно и други експерти от бранша.

И Русия, и Украйна са поставили морски мини в Черно море, които представляват опасност за движението на всички кораби в района. През последните седмици военните делегации на Русия и Украйна не постигнаха съгласие в разговорите относно начина, по който ще се извършва разминирането, заяви американски служител.

През последните седмици Украйна също така увеличи броя на мините в близост до пристанищата си, за да се защити от евентуални руски атаки, казва източник.

Сред въпросите, които трябва да бъдат решени, са безопасното преминаване на кораби, превозващи хранителни стоки, и процедурите за претърсване на частни плавателни съдове, за да се гарантира, че те не пренасят военно оборудване, твърдят източници на медията. Освен това Украйна поиска международни гаранции за сигурност, за да предотврати руска атака след премахването на мините.

„Все още трябва да накарате страните да решат въпроса с разминирането и с неограничения достъп и движение на самите кораби", каза американският служител.

Представители на САЩ и официални лица заявиха, че Русия все още се разглежда като потенциален фактор за разваляне на споразумението, като Вашингтон и Анкара се опитват да окажат натиск върху Кремъл да постигне споразумение и да го приложи.

„Турция оказва натиск върху Русия, за да каже, че това не може да бъде замразено завинаги. И Русия, на нея няма да ѝ хареса, ако накара момчетата от собствения си флот да върнат собствените си мини. Това е признаване на вина", казва източник.

Руският президент Владимир Путин, който се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган във вторник, му благодари за посредничеството и заяви, че преговорите са постигнали напредък. „Не всички въпроси обаче са били решени. Но фактът, че сме се придвижили напред, вече е добър", каза Путин в коментари, показани по руската телевизия.

 

 

Междувременно скептично настроени американски представители се позоваха тази седмица на неотдавнашните руски атаки срещу украински пристанища и съоръжения за съхранение на зърно като част от военната стратегия на Русия.

 

„Надяваме се на най-доброто, но видяхме как Путин военизира храната", заяви в сряда Хосе Фернандес, заместник-държавен секретар на САЩ по въпросите на икономическия растеж, енергетиката и околната среда.

Правителството на Обединеното кралство е в контакт със застрахователния концерн Lloyd's, за да обсъди как ще бъде застраховано търговското корабоплаване, което ще транспортира зърното. „Тези разговори продължават, но изглежда, че се развиват сравнително добре", казва един от служителите, информирани за процеса. Въпреки това остават нерешени въпроси като например дали пристанищата трябва да бъдат разминирани, каза служителят.

За да се насърчат преговорите, през последните дни САЩ и Европейският съюз уточниха, че финансовите санкции срещу Русия не се отнасят до търговията с храни и селскостопански продукти. Разчистването на пътя за руския износ на храни и торове е част от рамката за по-широкообхватна сделка за износа на зърно, предложена от Гутериш.

Залогът от евентуално споразумение е изключително голям за по-бедните страни, които бяха най-големите клиенти на Украйна. Голяма част от зърното, изнасяно преди през Черно море, отиваше в азиатските страни и в Египет, най-големия вносител на пшеница в света.

Въпреки че цените на зърното спаднаха от пиковите си стойности, достигнати след инвазията, увеличаването на украинските доставки би намалило натиска върху цените.

Търговците на зърно, работещи в региона, изразиха съмнение и за това, че Русия ще позволи износа на зърно, докато военната ѝ кампания продължава да унищожава украинските ферми, пътища, съоръжения за съхранение на зърно и друга жизненоважна инфраструктура, необходима за износа на суровината.

„Според мен целта им е задушаване, по един или друг начин, на Украйна. Те крадат зърно от окупираните райони", казва Джонатан Грандж, партньор в Sunstone Brokers, брокерска компания за селскостопански стоки, работеща в Украйна и Черноморския регион.

Според украински официални лица през юни Украйна е изнесла около два милиона метрични тона зърно по суша и чрез по-малки кораби, които напускат река Дунав и влизат в Черно море. Този морски маршрут се отвори този месец, след като украинските военни си върнаха стратегическия Змийски остров от Русия, която го окупира скоро след началото на инвазията през февруари.

В допълнение към до 18-те млн. тона зърно, които понастоящем са блокирани в Украйна в резултат на инвазията, според Грандж съществува и предизвикателството как да се съхранява или изнася предстоящата лятна реколта на страната, която се оценява на 65 млн. тона.

„Отчаяно гледаме към тези преговори", казва Иван Крючков, директор в украинската агрокомпания IMC. „Ако пристанищата не се отворят, къде ще сложим цялото си зърно?“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
в етапа когато получава дневните си опорки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Yanis83
преди 1 година
В кой по точно етап на отглеждането на пшеницата се влага Глифозата с търг.наименования Раундъп,Наса,Тайфун,Глифоган?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 5
Императорът
преди 1 година
Кога точно руснаци са минирали укрoпски пристанища? Кой, ако се готви да настъпва, минира пътя ПРЕД себе си? Докога ще ЛЪЖЕТЕ по толкова прocташки начин? Явно се налага - защото щете не щете се наложи да признаете, че пречката пред износът на украинска пшеница, са именно укpoпските мини. Айде сега да видим как със жалките 18 милиона тона, ще нахранят светът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Oбичам България
преди 1 година
Готвим се. Поръчал съм си от ebay руско брашно 50 чувала - вече е складирано в мазата. С него си поръчах и 250 кг руска вълна и почвам сега да гледам клипчета в youtube как се плетат пуловери, защото без руски газ зимата ще е много студено. Забележка, вече си оплетох терлици. Чакаме още съвсети за оцеляване в дива европа, копейче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
Petar2015
преди 1 година
Гответе се за хляб направен от мухлясало брашно с примеси от глифозат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още