IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блокираното зърно ще може да напусне Украйна през три пристанища

Надяваме се в бъдеще да разширим пристанищата, посочи украинският депутат Рустем Умеров пред медии

18:55 | 21.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Прекъснатите заради войната в Украйна доставки на зърно може да бъдат възобновени през три украински пристанища на Черно море. Такива условия са заложени в обсъжданото споразумение, каза член на делегацията на Киев в преговорите с Москва, цитиран от БГНЕС.

Двете страни проведоха преговори с посредничеството на Турция и ООН за отблокиране износа на зърно и облекчаване на продоволствената криза, която доведе до значително покачване на цените на храните в световен мащаб.

"Износът ще се осъществява през три пристанища: Одеса, Пивденни и Черноморск. Но се надяваме, че в бъдеще ще можем да ги разширим", коментира пред репортери украинският депутат Рустем Умеров.

Той заяви, че безопасността на доставките ще бъде наблюдавана от мониторингова група на ООН, базирана в Истанбул.

Умеров допълни, че като част от очакваното споразумение, руските кораби не трябва да бъдат допускани в украински води. "Ние не им се доверяваме, дори и да подпишат споразумение с ООН. Това е страна агресор", каза Умеров.

До 25 млн. тона пшеница и друго зърно са блокирани в украинските пристанища от руски военни кораби и мини, които Киев е поставил, за да предотврати евентуален десант.

Първите преки преговори между военните делегации на враждуващите страни, на които миналата седмица в Истанбул присъстваха представители на Турция и ООН, доведоха до първоначален проект за разрешаване на безизходицата. Страните трябваше да се срещнат отново тази седмица за евентуално подписване на официално споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
beinsa
преди 1 година
Русия е агресор, както винаги!Путин е новият Хитлер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още