IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкционираните от ЕС руснаци ще трябва да декларират активите си в Европа

Новите мерки са част от пакет, приет от ЕС в четвъртък, който също така включва и забрана на вноса на злато от Русия и др.

17:37 | 21.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Санкционираните руснаци ще трябва да разкриват активите си в съответните страни от Европейския съюз в рамките на нов пакет от мерки. Недекларирането на активи може да доведе до конфискации, съобщава Bloomberg.

Новите мерки са част от пакет, приет от ЕС в четвъртък, който също така включва и забрана на вноса на злато от Русия, нови търговски ограничения на ключови технологии, както и няколко корекции на предходни санкции, за да е сигурно, че не е засегнат преносът на храни и земеделска продукция.

ЕС не е налагал санкции върху храни или други стоки от първа необходимост, а според представители на блока няма сигнали, че санкциите застрашават по някакъв начин търговията с тези ключови продукти, дори и индиректно. Промените са за осигуряване на допълнителни гаранции, посочва представител на блока.

Частните лица и организациите в списъка със санкционирани на ЕС ще трябва да осигурят на властите информация за всякакви средства или икономически ресурси, например недвижима собственост, която притежават в Европа, става ясно от новите мерки. Ако не го направят, ще се смята за опит за заобикаляне на санкциите на блока.

В рамките на настоящия европейски режим санкционираните активи биват замразени, което означава, че не могат да бъдат използвани. Ако санкциите изтекат и не бъдат подновени, активите биват освобождавани.

Управлението на замразени активи обаче е разход за държавите членки. Брюксел търси начини да увеличи правомощията си, за да може да конфискува, а не само да замразява активи, така че те да бъдат използвани, например за подпомагане на следвоенното възстановяване на Украйна.

Сред обсъжданите опции е правното превръщане на заобикалянето на санкции престъпление, което ще даде нужната рамка за конфискация на активи.

Ако отделни лица нарушат санкциите, по принцип биха били обект на наказателно разследване, посочва представител на ЕС. Действията ще зависят от страните членки и в крайна сметка ще са въпрос на националните съдилища, но могат да доведат до конфискации на активи, които не са били съобщени, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още