IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конгресът на САЩ ще признае Русия за спонсор на тероризма, ако Блинкен не го направи

Вписването на Русия в "черния" списък ще направи работата на американските компании в страната невъзможна

13:49 | 21.07.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ако Държавният департамент не обяви Русия за държава, спонсорираща тероризма, Конгресът ще го направи. Това е заявила председателя на долната камара на американския парламент Нанси Пелоси в разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, пише Politico, позовавайки се на свои източници.

От Държавния департамент и говорителите на Пелоси на този етап отказват коментар на информацията, допълва изданието.

Конгресът предостави правото на държавния секретар на САЩ да вписва държави в списъка със спонсорите на терористични действия. Но и конгресмените могат да направят това, гласувайки това със закон и прескачайки Държавния департамент.

"Няма никаква правна пречка Конгресът да не приеме законодателство, което ефективно да определи Русия за държава, спонсорираща тероризма", коментира източник на Politico от Демократическата партия. Той обясни, че това ще бъде "по-обиколния" път, но ще свърши същата работа, за да бъде усилен икономическия натиск срещу Русия.

Сенаторите Линдзи Греъм (Републиканската партия) и Ричард Блументал (Демократическата партия) внесоха законопроект, в който се посочва позицията на Сената, че Русия се ангажира с терористични актове, но призовават Антъни Блинкен да я включи в "черния" списък. По-рано този месец двамата бяха в Киев и коментираха своето предложение с президента на страната Володимир Зеленски.

Определянето на Русия като страна, подкрепяща тероризма, ще спре чуждестранната помощ, ограничи износа и продажбата на стоки с военна и двойна употреба. Включването на страната в списъка дава възможност за санкции и срещу трети страни, които търгуват с Русия. В момента в списъка с терористични държави има четири държави - Куба, Северна Корея, Иран и Сирия.

Отдавна Държавният департамент е скептичен относно обявяването на Русия като държава, спонсорираща тероризма, и какво може да бъде постигнато с това. Говорителят на институцията още през април коментира, че санкциите, които Западът налага, постигат почти същото. Според анализатори обаче включването на Русия в терористичния списък ще засили натискът срещу Кремъл и ще направи почти невъзможно за американски компании да търгуват със страната.

От месеци Украйна настоява, че Русия действа като терорист, обстрелвайки градове и гражданска инфраструктура - болници, училища и други социални обекти. Пред ден първата дама на Украйна Олена Зеленска беше в Конгреса и поиска още оръжия, включително и системи за въздушна отбрана, с които украинските военни да отбиват руските ракети, убиващи цивилни жители и деца всеки ден.

"Искаме оръжия, които няма да използваме, за да водим война на чужда територия, а за да защитим нашите домове и правото ни да се събуждаме в домовете си", заяви тя.

В своята реч тя обърна внимание и на "игрите на глада" на Русия, визирайки блокирания износ на зърнени храни от Украйна.

В средата на март украинският президент Володимир Зеленски коментира в онлайн обръщение пред американския Конгрес, че мирът е по-важен от печалбите и настоя всички американски компании да напуснат незабавно руския пазар. Тогава той поиска от САЩ да "затворят" небето над Украйна, за да защитят градовете от ракетни удари от Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 0
GiRo
преди 1 година
Импо, ти не си добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 1 година
за сега единствения доказан факт е че руснаците вършат безброй военно престъпления, а американските системи ви целят точно и баш у мутрите!.. до сега няма нито един загинал цивилен, което е доказан факт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
а нациста вика дръжте нациста ... и те така те!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
А руснаците ликвидираха десетки хиляди платени то САЩ терористи !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
САЩ подаряват на нацистка укропия огромни количества оръжия, които не стига, че случат за обстрел срещу Донецк, при което загиват много цивилни, но и масово се препродават, попадайки в ръцете на какви ли не престъпни организации !!! "Тъмната мрежа" е пълна с обяви за продан на тежко оръжие с американски произход, от оръжейните доставки... и всички знаят това. Така че: КОЙ спонсорира тероризма? Наглостта на т.нар. "демократи" е просто чудовищна - а уродливата, гнъсна, озлобена и нагла дъpтачка пелоси, която си позволи публично да скъса речта на президент Тръмп най-добре да бъде директно лиkвидирана !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Съмнявам се , крадците на съдомиялни са по тази манипулация , световно известен факт ... Там си превеждат стриктно концесионните такси , само дето не позволяват да им припарват до кладенците и съоръженията войнствено настроени рашисти и башарасадисти ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
О, да. И ежедневно крадете сирийски петрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
В Сирия , хамериканците ликвидираха 200-300 рашистки свuнe от вагнер ... :))) ... добро дело ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
Ам ти кви ги дириш там служебно бе ватенков? Нима си докарваш доходите търгувайки с терористична държава? Освен евроатлантически боен петел се оказа и пособник на тероризма, тц тц. Всичко ше си кажеш начи :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Много ясно - пPocия си е държава терорист от ранга на Иран и С.Корея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още