IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия слага край на оперативната пауза в Украйна

Ако искаме да освободим юга, трябва да разрушим Кримския мост, коментира украински военен

08:32 | 17.07.22 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу нареди на руската армия в Украйна да предотврати възможността за украински ракетни удари и артилерия в Донбас и други региони, става ясно от публикация на Министерството на отбраната на Русия във Facebook. Шойгу е направил инспекция на военните сили в южните и централните части на фронта.

Наблюдателите коментират, че Русия се прегрупира и слага край на оперативната пауза, която беше обявена от президента Владимир Путин след превземането на Северодонецк и Лисичанск. От Института по изследване на войната (ISW) коментират обаче, че Москва не промени командната структура на частите си в Украйна - начело остават генерал Сергей Суровикин и полковник Александър Лапин. Според анализаторите това е странно решение и на толкова малка зона на операциите е необходим един командавщ. Това може да доведе до проблеми за руската армия в следващите месеци, посочват още от организацията. 

Москва се готви към по-агресивна фаза на войната, пише New York Times. В Украйна обаче виждат в тези коментари опит на руските власти да бъдат инициирани мирни преговори, на които да бъдат изтъргувани южните части на страната.

През юли се активизира и набирането на доброволци за военната операция на територията на Русия. Плановете са по пози начин Москва да набере между 30 хил. и 40 хил. души на възраст 18-60 години. Не се изисква военен опит и след 30 дни подготовка те ще бъдат изпращани в Украйна, пише Института за изучаване на войната (ISW).

Експертите посочват, че обещаните заплати за доброволците са 3000 долара на масец и бонуси.

В последните дни с помощта на западното въоръжение Украйна подложи на масиран обстрел руски военни цели - има съобщения за разрушени десетки складове за оръжие, както и командни центрове, разположени  на територията на страната. Данни на НАСА показват съществено намаление на топлинни аномалии по боевата линия в Донбас, което от ISW обясняват с унищожените складове за боеприпаси, както и с паузата, която обявиха руските военни. 

Тактиката на украинските военни към този момент е именно унищожаване на складове с боетехника, коментира министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников пред ВВС. Според него ситуацията се е променила съществено, след като са получили въоръжение по стандартите на НАТО.

Руските военни обаче извършват ответни удари по редица градове - Виница, Николаев, Днепро и Одеса. По цели във Виница, сред които и по Дома на офицера, който въпреки името си е търговски център с банков клон и ателиета за художествени дейности, бяха изстреляни ракети "Калибър" от подводница в Черно море. Москва обясни, че в Дома на офицера в този момент се е провеждало заседание на украински военни, което е причината за обстрела.

Украйна трябва да разруши Кримския мост, ако иска да осободят окипураните си южни територии, твърди генерал-майор Дмитро Марченко от Въоръжените сили на Украйна. Това е тактическа цел - през съоръжението над Керченския пролив Русия извършва доставки за своите военни части.

Марченко обяснява, че основното изискване, за да бъде разрушен този мост са далекобойни оръжия с обсег от 300 километра.

Унищожението на Кримския мост ще затрудни доставките на руските военни, но няма да ги преустанови напълно, защото в момента в региона има множество големи десантни кораби, които могат да бъдат използвани като фериботи, посочва УНИАН. Марченко обаче коментира, че мостът няма да бъде единствената цел на украинските военни в тази операция.

През юни украинското разузнаване съобщи, че е получило подробната техническа документация на съоръжението.
В началото на юли бившият върховен командващ на Съюзното командване по операциите на НАТО генерал Филип Брийдлав посъветва Украйна да разруши Кримския мост. Пред британското издание The Times той обясни, че това може да стане чрез получените ракети "Харпун".

"Кримският мост е легитимна цел", коментира  тогава генералът.

Но досега властите в Киев заявяват, че Кримският мост не е цел, защото се опасяват от ответния удар на руснаците, включително и използването на ядрено оръжие. Все пак съоръжението може да стане цел за украинците при опитите за деокупацията на Крим, коментират от институциите. Кримският мост е незаконно съоръжение в териториалните води на Украйна, коментира съветника на намалника на кабинета на украинския президент Алексей Арестович.

Кримският мост е съоръжение с два успоредни моста - автомобилен и железопътен. Автомобилното движение беше пуснато през 2018 година, а в края на 2019 година по него тръгнаха и влакове. Дължината на автомобилното трасе е почти 17 километра, а на железопътното - малко над 18 километра. Той свързва град Керч на Кримския полуостров с Краснодарския край на територията на Русия.

Целта на моста е създаване на независима от Украйна сухопътна връзка с Кримския полуостров след анексирането през 2014 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 1
Valentin13
преди 1 година
натото се оказва по-жалко отколкото се очакваше. разбива ги императорът отвсякъде не им остана здраво място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 2
Valentin13
преди 1 година
да, основните цели са детски градини и склад за торове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 1 година
Аритметика не ви преподават до 8ми клас на ***, 3600 м/с = 12960 км/ч, това са 13 МАХ-а. Престъпление срещу ограмотяването, някой ще повтаря 8 клас :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
А тоя HIMARS как им стъжни животеца на москалските пияници! Няма и 10тина бройки пръснаха де що има склад, щаб и летище на 70 км от фронта! Технилогията, пypкoвци, технологията води света, за смях станахте на цял свят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Горките папагали копейници, даже не опитват и да сложат малко логика в глупостите си, просто шурррр и спускат опорката! Да, таварищи копейници, разбрахме ви тAпотиите как украинците обстрелват сами населението си. Явно са с някакви завиващи снаряди и ракети, щото траекторията на ударите идва откъм москалските войници. Ама откъде мозък да мислите, а те и копейчиците не ги дават за мислене, а за папагалстване на лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
vanaia
преди 1 година
Каква защита бе другарю - Украйна е превзета национални предатели директно подчинени на Америка грингос. Държавата я готвят от години за тази война с цел отслабване на Русия. Сега я помпят с кредити и наливат оръжие което потъва, руснаците като цяло се стараят да пазят цивилните. Губят всички, но печелят щатите. Това е положението...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 5
Alex Silver
преди 1 година
Единият от боеприпасите разпръсква над позициите на противника 160 000 волфрамови топчета, летящи със 3600 м/с и унищожаващи всичко живо === Итакива боеприпаси с касетъчен заряд се използват систематически от укронацитата срещу мирното население, което е украинско. Чисто военно престъпление. Някой ще ходи на Трибунал, както е тръгнало. Но е време руснаците да спрат да се лигавят с престъпниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
Да! На Урал скоро започват боевете! Всички дъновисти са поканени за шаманска подкрепа на обединените НАТОвски сили!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 6
beinsa
преди 1 година
Русия ще загуби тази война.Просто са много по-слаби и бедни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
beinsa
преди 1 година
Русия ще загуби тази война.Просто са много по-слаби и бедни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още