IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев опровергава обвиненията в незаконна търговия с оръжие

След Русия и Сирия Северна Корея стана третата в света страна, признала независимостта на двата сепаратистки района в Източна Украйна

06:48 | 14.07.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Харков отново е под обстрел. <em>Снимка: EPA/SERGEY KOZLOV</em></p>

Харков отново е под обстрел. Снимка: EPA/SERGEY KOZLOV

След доставката на нови западни оръжейни системи Украйна отчита успехи във войната срещу Русия. Окупаторите усещат „какво представлява съвременната артилерия" и никъде в Украйна не намират безопасна земя, заяви президентът Володимир Зеленски. Проруските сепаратисти в Източна Украйна потвърдиха за масов обстрел. В същото време Русия и Украйна преговарят за освобождаване на доставките на зърно. Украйна също така категорично отхвърля обвиненията на Русия в незаконна търговия с оръжие. В Германия основното притеснение е свързано с това колко газ ще идва от Русия в бъдеще. 139-ият ден от войната накратко.

Обстрел в Донецк и Луганск

Експлозии се чуха през нощта в големия град Луганск в Източна Украйна, който е под контрола на проруските сепаратисти. Имаше масиран обстрел със системата HIMARS, потвърди в Telegram представителят на сепаратистите Андрей Марочко. Според проруските сепаратистки власти Украйна е изстреляла и три ракети „Точка-У". Няма данни за жертви. Проруските сепаратисти в Донецка област също съобщиха за украински ракетен и артилерийски обстрел.

И украинската страна съобщи за използване на ракетна установка HIMARS. Унищожават се военни складове на противника, заяви ръководителят на украинската военна администрация в Луганска област Серхий Хайдай. Но руските атаки също продължават - с авиация и артилерия. Особено застрашени са големите градове в Донецка област.

Русия: Четири свалени украински самолета

По данни на Министерството на отбраната в Москва руските военни са свалили четири украински изтребителя. Един Су-25 и един Су-24 от украинските ВВС са били поразени в Донецка област в Донбас, а още един Су-25 и един Миг-29 - в Николаевска област в южната част на страната, съобщи министерството в ежедневния си доклад. Украйна опроверга това твърдение. Не беше възможно тази информация да бъде проверена по независим начин.

Убити цивилни край Николаев

Според украински източници в южната украинска област Николаев при руски артилерийски обстрел са били убити най-малко петима цивилни. Двадесет и осем попадения са регистрирани в различни населени места. Руската страна потвърди обстрела над Николаев и съобщи за нападения срещу два командни пункта на украинската армия. Повече от 350 украински войници са били убити, съобщи Министерството на отбраната в Москва. Изявленията на враждуващите страни е трудно да се проверят по независим начин.

Решението на зърнената криза е близо

Русия, Украйна, Турция и Организацията на обединените нации (ООН) са постигнали предварително споразумение за износа на зърно от Украйна, съобщава Турция. Преговарящите от двете страни планират да се срещнат отново следващата седмица, за да подпишат споразумението, заяви турският министър на отбраната Хулуси Акар в Истанбул. Страните се споразумяха за създаването на координационен център, каза той. По този начин ще може да се гарантира сигурността на морските маршрути и да се контролират доставките на корабите.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш определи преговорите като успешни - постигнат е първи пробив. По време на разговорите между представители на ООН, Украйна, Русия и Турция в Истанбул беше направена „решителна стъпка" към намиране на решение, заяви Гутериш пред журналисти в Ню Йорк. „Днес най-накрая имаме надежда“.

Лидер на сепаратистите в Донецк: чужденците са заплашени от екзекуция

В непризнатата от международната общност „Донецка народна република" проруските сепаратисти осъждат на смърт трима чужденци като наемници - двама британци и един мароканец. Мъжете обаче са подали жалби, заяви сепаратисткият лидер Денис Пушилин пред руската държавна телевизия. Ако жалбите бъдат отхвърлени, мъжете ще бъдат разстреляни публично. В средата на април те са били пленени от проруски бойци в пристанищния град Мариупол. Повече от сто украински бойци ще бъдат съдени скоро.

Подготовка за газово извънредно състояние в Германия

Междувременно спирането на доставките на газ по газопровода „Северен поток 1" в Балтийско море поради профилактика поражда опасения в Германия. Германското правителство не е сигурно дали Москва ще завърти отново газовия кран, както е планирано - след края на ремонтните дейности през следващата седмица. Федералният кабинет прие постановление, с което скоро може да се увеличи броят на електроцентралите, работещи с въглища, които се използват за производство на електроенергия. „Сега искаме да пестим газ през лятото, за да напълним хранилищата си за зимата", обясни министърът на икономиката Роберт Хабек.

Засега руският газ продължава да постъпва в Европа през Украйна. Въпреки това договореният за днес обем от 41,3 милиона кубични метра е по-малко от половината от възможния. Тъй като в Германия постъпва малко газ, в момента може да се съхранява само малка част от него. Хранилищата са запълнени „на много ниско ниво", заяви говорител на Федералната мрежова агенция.

Щайнмайер потвърждава подкрепата си за Украйна

По време на посещението си при американските сили в Графенвьор, Бавария, федералният президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер отново се позова на единството на трансатлантическия съюз и подчерта: „Ние сме единни в подкрепата си за Украйна". Неотдавна няколко западни държави снабдиха Украйна с модерни ракетни системи и артилерия, които могат да обстрелват руски цели от по-голямо разстояние. Сред тях е и американската многоцелева ракетна установка HIMARS. През последните седмици се съобщава, че руски военни бази, складове за боеприпаси и оръжия са били унищожени далеч зад фронтовата линия.

Киев: „Слуховете" за незаконна търговия с оръжие са „руска пропаганда".

Правителството в Киев обвини Русия, че разпространява слухове за незаконна търговия с оръжие в Украйна. Оръжията, доставени от западните държави, са „внимателно отчетени и изпратени на фронтовата линия", заяви съветникът на украинския президент Михайло Подоляк в Twitter. Оръжията, доставяни от САЩ и европейските държави, са „въпрос на оцеляване", а тяхното наблюдение е „приоритет" за правителството. Това важи и за оръжията с по-дълъг обсег, каза той. „Всички останали слухове са банална руска пропаганда, която цели да наруши доставките", добави той.

ЕС прецизира правилата за санкции след спор за Калининград

Полагат се усилия и за намаляване на напрежението в конфликта за транзитния трафик между Русия и ексклава Калининград на Балтийско море. Европейската комисия изготви нови насоки. Според тях на Русия е разрешено да транспортира граждански стоки от списъка на санкциите с железопътен транспорт през страната от ЕС Литва без съществени ограничения. Въпреки това автомобилните превози на руски превозвачи през територията на ЕС остават забранени. Освен това с железопътен транспорт не могат да се превозват стоки, които могат да се използват и за военни цели. Правителството в Москва обвини Литва, че незаконно ограничава движението на стоки между Русия и Калининград.

Северна Корея подкрепи независимостта на двата сепаратистки района в Източна Украйна

Северна Корея стана една от малкото държави в света, които признаха независимостта на двете подкрепяни от Русия сепаратистки района в Източна Украйна. В отговор украинското външно министерство скъса дипломатически отношения с КНДР и осъди решението на Пхенян като накърняващо суверенитета на Украйна и нейната териториална цялост. Северна Корея неведнъж е обвинявала САЩ за кризата в Украйна, твърдейки, че западната "хегемонистична политика" оправдава руската офанзива в Украйна и че Москва се защитава. Вчера за признаването от Пхенян на двете отцепили се от Украйна "народни републики" - Донецка и Луганска - за независими държави, съобщи лидерът на ДНР Денис Пушилин. Така Корейската народнодемократична република (КНДР) стана третата държава след Русия и Сирия, признала независимостта им.

ЕС отказва да признава руските паспорти, издадени на украински граждани

Европейският съюз ще продължи да не признава новите руски паспорти, издадени на украински граждани, заяви първият дипломат на ЕС Жосеп Борел. В пост в Twitter той окачестви издаването на паспорти като "поредното крещящо нарушение" на суверенитета на Украйна и потвърди възраженията на ЕС към тази политика. В сряда руският президент Владимир Путин подписа указ, който облекчава процедурата за издаване на руски паспорти на хора от всички части на Украйна. Досега тази практика, въведена през 2019 г., се прилагаше само за отцепилите се сепаратистки общности в Източна Украйна. ДПА цитира данни на ТАСС, че през последните три години над 800 хиляди човека от сепаратистките "народни републики" - Донецка и Луганска - са получили руски паспорти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Киев: Слуховете" за незаконна търговия с оръжие са руска пропаганда". === Аха, значи търговията е законна? А, бре? Факт е, че две системи HIMARS и една гаубица 777, заедно с джепането, са налице и радват окото на руските специалисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
но според реалноста не са използвани, защото са тежки и се пренасят разглобени! ... често даже са ги правили на място от близката гора! ... а празната ти глава прави ли разлика между снряд с шрапнели и объл като мозъка ти камък ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
И само да ти обясня, катапултчо, че HIMARS дава 6 залпа на час. А и е изключително мобилен, първо няма артилерия с която да го достигнат москалите, второ 80 километра ще вземе пехотата за час ама в някой от твоите филми и трето - HIMARS стреля, движи се, стреля отново-няма нужда 5те залпа в час да се дават от 1 точка. Толкова са жалки москалите технологично, че няма и 10тина бройки им смляха всички големи складове, летища и щабове около фронта. :))) москалски неандерталци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Хахаа, трябва по-често да приканваме буцата лой митю да разказва такива вицове! :))))) ииихууу, ама докъде стига панелната самота, а? Мда, явно това се случва, когато живота те изплюе по всички направления. Добре, че е мишoк по душа, че от такива обикновено става серийни изнасилвачи на бабички...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
... според една от теориите, средновековните катапулти затова не са се използвали освен като обсадни машини. Защото - изстрелва катапултът един камък на 150 метра - ама докато презареди с втори камък - ония отсреща вече на бегом са взели това разстояние и вече кълцат с мечовете си "артилеристите", обслужващи катапултът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
Мдам - чудно как в уралските заводи получиха две от новите френски гаубици - нови-новенички, без драскотина - и не дали нито един изстрел? Сигурно доставчикът от Амазон е сбъркал адресът? А съвременната артилерия руснаците я видяха. Все едно средновековен катапулт, мятащ доста надалече. Просто тия американски неща имат такъв дълъг срок на презареждане (над половин час), че след първия залп руснаците имат време да я локализират и унищожат без дори да си дават зор. Две от тия Хамаси ли - кви бяха там - вече хвръкнаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 6
Oбичам България
преди 1 година
Той не е бил друго - по датата на регистрацията е очевидно кога е нает :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Ти нищо не продаваш, защото вече си си продал гАза за шепа копейки и си станал еФтин тpoл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Така е. Дори и Венецуела или Ангола са вече по-високо ниво от споменатата групичка. А иначе уж близки държави, като Казахстан, директно показаха среден пръст официално на москалите относно признаване на откраднатата земя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
Киев опровергава обвиненията в незаконна търговия с оръжие - да ве! аз ли продавам в даркнет джавелин за 30 000$ с място на доставка Киев?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още