IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Украйна се разбраха за възстановяване на износа на украинско зърно

ООН съобщи, че е нужна още работа за материализиране на напредъка от днес

23:30 | 13.07.22 г. 8
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Турция обяви сделка с Украйна, Русия и ООН, целяща възобновяване на износа на украинско зърно, което беше блокирано от Москва. Това увеличава вероятността за край на безизходицата, която изложи милиони хора на риск от глад, предава Ройтерс.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че споразумението ще бъде подписано, когато страните се срещнат отново идната седмица и включат съвместен контрол за проверка на зърното на пристанищата, а Турция гарантира безопасността на износните маршрути през Черно море за украинското зърно.

Турция ще създаде също координационен център с Украйна, Русия и ООН за износ на зърно, допълни Акар.

Украйна, която навлезе в Русия през февруари в най-големия конфликт в Европа от Втората световна война, заяви по-рано, че сделката изглежда само на „две крачки разстояние“ в рамките на организираните от Турция четиристранни преговори в Истанбул.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е била направена „ключова стъпка напред“ към съживяването на износа на украинско зърно, но предупреди, че „сега ще бъде необходима още техническа работа за материализиране на днешния напредък“.

„Да се надяваме, че следващата седмица ще имаме окончателно споразумение. Но, както казах, все още се нуждаем от много добра воля и ангажименти от всички страни“, допълни той пред репортери в Ню Йорк.

Гутериш заяви още, че макар Украйна и Русия да са ангажирани дипломатически, „за мир все още трябва да извървим дълъг път“.

Засега няма коментар от Украйна и Русия, които са сред най-големите износители на зърно в света.

Руската осведомителна агенция Интерфакс цитира по-рано днес Пьотр Иличев, ръководител на отдела за международни организации към руското външно министерство, който заяви, че Русия иска да контролира и инспектира корабите със зърно, за да изключи контрабанда на оръжие.

Над 20 млн. тона украинско зърно са блокирани в силози в черноморското пристанище Одеса, а десетки кораби не могат да отплават заради блокадата на Русия.

Разговорите в Истанбул между представители на Украйна, Русия, Турция и ООН се състояха при закрити врата на необявено място.

Игор Конашенков, говорител на руското министерство на отбраната, съобщи по-рано, че Москва е дала предложения за разрешаване на зърнения проблем възможно най-скоро.

Турция публикува снимка от срещата, на която делегациите на Русия и Украйна седят една срещу друга с каменни изражения.

Освен че е голям доставчик на пшеница, Русия е и значим износител на изкуствени торове, а Украйна е водещ производител на царевица и слънчогледово олио. Затова постигането на споразумение за деблокиране на износа е смятано за жизненоважно за продоволствената сигурност, особено сред развиващите се страни, и за стабилизиране на пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
изобщо не е прав... възраждански *** пишещ глуупост след глууупост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Аа, ясно, след като ще успеят да си изнесат зърното, значи вече било гадно и мухлясало. Ама айде по-бързо питай да спуснат опорката с какво щели да са пълни корабите на идване :))) жалки същества!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Oбичам България
преди 1 година
По принцип си прав, че един от показателите за качество е влажност, но заключението ти е пресилено. По големия проблем при пшеницата да болести като главнята. Като цяло ако си представяш, че съхранението е както у вас на пакета с брашно, си далеч от истинатата. Отделно са много пазари се изнася много ниско качество + и такова с главня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 4
Petar2015
преди 1 година
Чудя се какво обещаха на Русия, за да освободи износа? Може би на връщане транспортните кораби ще бъдат пълни с нещо друго. А самото украинско зърно е застояло достатъчно дълго, за да мухляса. Не знам с какво трябва да го напръскат, та да придобие приемлив вкус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 година
да, а аз пия кафе на друга маса... няма общо със статията, но явно съобщаваме някви несвързани неща тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
doba
преди 1 година
*** = м р а т
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
doba
преди 1 година
Значи момчетата *** в окопите, а на официални маси се уговарят едни пари. Странна война(или операция) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
Oбичам България
преди 1 година
Още един "коз" на Путин в канала, но да видим колко време ще продължи. Азиатците всекидневно бомбаридат украински силози за зърно, селскостопански дворове и палят ниви с посеви. Нищо чудно да почнат да потапят или пленяват кораби и после да приказват копейките, че украинците сами си ги потапят, за да оронят "престица" на "болния човек на Азия" (справка - едно време така са наричали Китай, сега РФ).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още