IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските железници ще дават товарни влакове за износ на украинско зърно

Подробности за очаквания капацитет не се оповестяват, но става ясно, че седмично са планирани по няколко влака

13:58 | 21.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Германските национални железници Deutsche Bahn съобщиха, че планират да започнат да предоставят товарни влакове, които да превозват украинско зърно до германски пристанища, където да бъде натоварено на кораби, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Подробности за очаквания капацитет не се оповестяват, но става ясно, че седмично са планирани по няколко влака, които да събират украинското зърно, намиращо се най-вече в Румъния. Влакове на Deutsche Bahn, натоварени с помощи, пътуват от Германия за Украйна, а на връщане те могат да превозват зърно.

Украинският селскостопански износ беше около 2,5 милиона тона през юни срещу 6 милиона тона средно месечно, преди Русия да нахлуе в страната на 24 февруари. Агенциите на ООН предупредиха, че липсата на украинско зърно, което обикновено отива в Близкия изток и Африка, заплашва с глад и масова миграция в "безпрецедентен мащаб".

Голяма част от сегашния износ на зърно от Украйна се извършва с камиони и речни кораби до съседни страни, най-вече Румъния и Полша, за да бъде пренатоварено там на океански кораби, тъй като различните габарити на украинските железопътни релси пречат на влакове от ЕС да се ползват в страната.

Украйна спешно трябва да изнася зърно, тъй като фермерите са изправени пред липса на капацитет за съхранение за новата реколта. Страната таи надежда, че разговорите за създаване на безопасен коридор за износ на зърно през Черно море може да приключат още тази седмица.

По-рано през деня турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че разговорите между Турция, Русия, Украйна и ООН за възобновяване на износа на зърно от Украйна през Черно море вървят добре досега.

Турция бе домакин миналата седмица на среща на представители на Русия, Украйна и ООН за обсъждане на детайли по плана. Анкара заяви, че принципно споразумение е било постигнато и иска то да бъде формулирано в писмен вид тази седмица. Пред ТРТ Хабер Чавушоглу каза, че се надява, че ще може да съобщи добри новини за разговорите в близките дни, но добави, че все още има малки проблеми, които се обсъждат от страните.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още