IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо половината от работещите у нас искат да сменят работното си място

Водещи причини са заплатата и възможността за дистанционна работа, каза експерт

14:10 | 02.05.24 г.

Все повече хора в България търсят възможност да сменят работата си, като причините са свързани основно със заплащането и с начина на работа, като от особено значение е възможността да се работи дистанционно или хибридно. Това каза Борис Колев, съосновател в платформата за работа nPloy, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

През миналата година тези, които са си търсили работа на настоящата позиция, са били 33%, а тази година са 54%, каза Колев, като се позова на проучването, което компанията прави всяка година.

Най-голям процент от запитаните посочват като причина заплатата - и то не заради размера й, а заради това, че тя не се увеличава с времето. „Огромен процент от хората биха си сменили работата, ако не им се повиши заплатата в рамките на шест месеца или една година, при положение че са показали добри резултати“, коментира гостът.

„Интересно е, че HR специалистите също очакват, че ще повишат заплатите на служителите в точно такъв период - от шест месеца до една година след показани добри резултати. Тук има съвпадение, но какво се случва на пазара е отделна тема“, посочи Колев.

На второ място сред причините служителите да искат да сменят работодателя си се посочва желанието за работа от вкъщи или хибридно, уточни събеседникът. "Това, което по време на пандемията се появи като възможност, сега е на второ място в причините за напускане, като вече се усеща като базово изискване за всички", каза Колев. 

Тактиката да се сменят няколко работни места в рамките само на няколко месеца с цел повишаване на доходите е налице и в България от много години, допълни той. Причината е в няколко фактора - работодателите, които имат огромна нужда от кадри и са готови да предлагат все повече и повече, второ - агенциите, които имат нужда от постоянен оборот на хора, и трето - новите чуждестранни компании, които идват и имат нужда от персонал, обясни Борис Колев. 

"Преди години в Силициевата долина се наблюдаваше този фактор и доста години точно така се случваше - в рамките на четири до шест месеца всеки IT специалист си сменяше работата. Това е така при недостиг на кадри. Сега недостигът, включително и в България, намаля и то не защото сме произвели страшно много кадри в България, а защото започва вече да се повишава ефективността. Изкуственият интелект навлиза и все по-малко кадри ще се търсят като количество. Това спира този ефект и все по-трудно хора без опит ще успяват да си сменят работата", констатира той.

Експертът посочи, че има очаквания, че изкуственият интелект ще даде отражение върху продуктивността на труда на работниците. Това започва да се усеща в сектора на информационните технологии, след това следва секторът на услугите, каза Колев.

"Ако гледаме към американския пазар, все повече започват да се освобождават хора там, където изкуственият интелект навлиза силно. Екипите стават много по-ефективни с много по-малко хора и с по-голям капацитет за работа", отбеляза събеседникът. По думите му тази тенденция няма да замре скоро и AI ще замести много голяма част от автоматизираните процеси, а също и процесите на елементарно взимане на решение. „Тази тенденция започна да се усеща вече и в България и ще се засили през есента и зимата, особено в технологичните сектори", допусна той.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 02.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още