IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в Германия отбелязаха исторически рекорд

Това е най-големият растеж на показателя на годишна основа от началото на статистиката през 1949 година

14:25 | 19.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германските производствени цени са се ускорили неочаквано до нов рекорд през юли, задвижвани основно от по-високите цени на енергоизточниците, се посочва в данните на Федералната статистическа служба Destatis, публикувани днес и цитирани от ДПА.

Производствените цени са се повишили с 37,2 на сто на годишна основа през юли, което надминава скока от 32,7 на сто през юни. Икономисти прогнозираха, че инфлацията в този сектор ще се смекчи леко до 32 на сто.

Това е най-големият растеж на показателя на годишна основа от началото на статистиката през 1949 година, уточни Destatis.

Възходящата тенденция през юли се дължи в голяма степен на скока от 105 на сто на цените на електроенергията на фона на повишените разходи за природен газ и електроенергия.

Като се изключи електроенергията, производствените цени са се повишили с 14,6 на сто през юли спрямо същия период на миналата година.

Сред другите компоненти на индекса на производствените цени котировките на междинните стоки са нараснали с 19,1 на сто, а тези на капиталовите стоки - с 8,3 на сто. Цените на трайните потребителски стоки са се увеличили с 10,9 на сто, а на нетрайните потребителски стоки също са регистрирали двуцифрен растеж от 16,2 на сто.

На месечна основа производствените цени са се повишили с по-бърз темп от 5,3 на сто през юли след увеличение от 0,6 на сто предходния месец. Очакваше се цените да нараснат със стабилен темп от 0,6 на сто.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още