IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия засега няма да разчита на ядрената енергетика

В страната се готвят за спиране на газовите доставки от Русия през зимата

15:56 | 22.08.22 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германският икономически министър Роберт Хабек изключи възможността за удължаване на работата на трите последни ядрени реактора в страната. Те трябва да спрат до края на тази година.

Според изчисленията на властите в страната този ход ще спести много малко количества газ - около 2% от потреблението и това прави ненужно отварянето на дебатите около възобновяването на ядрената енергетика в страната, пише Ройтерс. В момента се правят стрес тестове на централите и от тях ще зависи дали да остане работеща една централа, която да гарантира енергийния баланс в Бавария.

Финансовият министър Кристиан Линднер обаче предлага ядрените реактори да продължат да работят още известно време, което да даде възможност за рестарта на въглищните централи в Германия.

Страната взе решение да се откаже от ядрената енергетика след аварията във Фукушима през 2011 г. Тогава повечето германци подкрепиха този ход, а тогавашният канцлер Ангела Меркел го вписа и в законодателството. Сега обаче енергийната криза в Европа и намалените доставки на природен газ от "Газпром" поставят изпитание за тристранната управляваща коалиция в Германия, в която всяка партия има различно мнение по казуса.

Хабек, който е представител на Зелените, смята, че удължаване на работата на реакторите е лошо решение, което ще спести нищожни количества газ. Бизнес ориентираните "Свободни демократи" обаче настояват за удължаване, макар и временно - "за няколко години".

Трябва да използваме всички резерви, коментира Линднер.

Изключението Бавария

Провинция Бавария е индустриален хъб, който много зависи от електроенергията, произведена от природен газ. В нея няма много въглищни централи и липсват и връзки с големите вятърни паркове по крайбрежието на Германия. За разлика от останалите части на страната Бавария има и по-голяма зависимост от ядрените мощности.

Затова и Хабек коментира, че е склонен да обсъди удължаването на работата на реакторите в този регион, за да може да бъде гарантирана енергийната сигурност през зимата.

Решението ще бъде взето през септември, когато се появят и резултатите от стрестестовете на енергийната система на Германия. Според канцлера Олаф Шолц до края на този месец докладите от проверките ще бъдат готови.

Позицията на Шолц не предвещава сериозна подкрепа на ядрената енергетика в Германия. Той коментира, че ситуацията във Франция в момента показва колко проблеми може да има с тази технология. В момента близо половината от реакторите във Франция са затворени заради ремонти.

Германският канцлер коментира също, че цената на новите ядрени мощности е толкова висока, че изграждането им би държало скъп енергийния микс въпреки ниската цена на зелената енергия.

Германия трябва да е готова за спиране на газ от Русия през зимата

Германия може да изкара зимата без драстични мерки, но времената няма да бъдат лесни и страната трябва да се подготви за спирането на газовите досавки от Русия, коментира още икономическият министър Хабек. Пред ARD той посочи, че очаква руският президент Владимир Путин да ограничи още доставките на газ за Германия.

В момента Германия получа едва около 20% от капацитета на "Северен поток 1", или към 33 млн. куб. метра газ за денонощие от "Газпром". Москва и Берлин спорят относно ремонтите на турбина от компресорната станция "Портовая" по газопровода. Съоръжението беше изпратено в Канада за планов ремонт, а след това връщането му в Европа беше ограничено от властите в Отава заради санкциите, които страната налага на Русия след началото на войната в Украйна.

Макар и турбината вече да е в Германия, Русия отказва да я вземе, настоявайки санкциите срещу страната да бъдат отменени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
MyPr0gres
преди 1 година
До: zelka007Да брат, много е скъпа - справка АЕЦ Козлодуй... Моля те и да провериш печалбата за последните 30-40 год (да не говорим за тази година). Пък като провериш после може и да провериш какво ще ни осигурява базова енергия... Иначе добре е така да се говори за енергетика - кой чул, кой прочел в някой сайт и енергетик и лобист станал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Разбира се , че немците са си направили сметката ... И тя е --> ядрената енергетика е скъп кеф --> можем да минем и без него ... :))) ... само тука форумните ядрени специалисти ривът за беляНЕ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още