IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големият проблем на Германия в газовата криза се казва Бавария

Зелени политици в Германия смекчават тона срещу ядрената енергия, но това може да коства единството на партията

16:21 | 01.08.22 г. 6
<p>
	Купол на ядрен реактор. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Купол на ядрен реактор. Снимка: Bloomberg LP

Големият риск за Германия в тази газова криза най-вероятно ще се окаже Бавария, става ясно от анализ на европейското издание Politico. В тази провинция местните власти от години се борят срещу изграждането на вятърни турбини и далекопроводи, които могат да доставят електроенергия от вятърните паркове на север. В региона има и малко въглищни мощности.

Ядрените централи осигуряват около 6% от електроенергийния микс на Германия, но за Бавария този дял е двоен - 12 на сто. В тази провинция и газохранилищата са пълни под средното за страната, допълва още Politico.

Това може да се окаже достатъчно да се променят позициите относно ядрената енергия. Изданието посочва, че изправени пред енергийна криза политиците, включително и в лагера на Зелените, в Германия започват все по-често да обмислят призивите последните три ядрени реактора в страната да продължат да работят още няколко месеца - до пролетта на 2023 година, пестейки от горивото, с което са заредени.

Зам.-председателят на Бундестага Катрин Гьоринг-Екард (Зелените) коментира през миналата седмица, че трябва да бъдат обмислени действията по време на "истински извънредни ситуации, при които болниците вече не могат да работят".

Но проблемът е дали подобна стъпка няма да доведе до разцепление сред Зелените. Партията произлезе от антиядреното движение в страната и подкрепа за реакторите вероятно ще доведе до яростна съпротива от много нейни членове. В южните части на страната обаче вече поставят като приоритет сигурността на енергийните доставки пред всичко останало.

Дебат за удължаване, макар и само с няколко месеца, на живота на реакторите се води и в Социалдемократическата партия, която спечели последните избори и управлява в коалиция, от която са част и Зелените. В партията също не са големи поддръжници на ядрената енергия.

Ключов аргумент за еколозите е, че в момента Германия е изправена пред газова, а не пред енергийна криза. Това обаче много бързо може да се промени, тъй като голяма част от електроенергията се произвежда от природния газ. Преди седмици Берлин съобщи, че ще активира въглищни централи, но се оказа, че този план не може да бъде осъществен толкова бързо.

Министерството на икономиката възложи и стрес тестове на енергийната мрежа и очаква резултати през тази седмица. От тях ще стане ясно дали завръщането към ядрената енергия има смисъл или не. Според министъра на икономиката Роберт Хабек (Зелените) възможността ядрените централи да продължат да работят няма да спести много газ за икономиката. Неговата съпартийка - министърът на външните работи Аналена Бербок, обаче е на мнение, че всички опции трябва да бъдат анализирани.

Партията е била изправена пред подобна тежка дилема и преди. По време на войната в Косово през 1999 година, Зелените, които не са само са против ядрената енергетика, но и са пацифисти, трябваше да гласуват участието на Германия в програмата на НАТО в Косово. Тогава имаше лек отлив на членове, но партията оцеля, макар че външният министър Йошка Фишер беше замерян с червена боя, припомня Politoco.

Днес Зелените подкрепят даването на оръжия за Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
cyclop
преди 1 година
Ама не казваш каква ти е инсталацията да си бучна и аз такава на вилата ако си доволен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
cyclop
преди 1 година
Чухте ли последните новини, КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ били още по-много-страшни отколкото мислехме, леле. Един умен пич написал книга. Британският учен Бил Макгуайър. Заради кравешкото пръцкане сега щяло да е горещо през лятото и дъждовно през пролетта и където има урагани, щяло да има пак урагани ама още по-по. Естествено той предлага решение Ако чувствате необходимост да блокирате петролна рафинерия, направете го. Карайте електрическа кола или още по-добре използвайте градски транспорт, ходете пеша или се предвижвайте с колело. Яжте по-малко месо, забравете за самолетите КХЪКХЪ AGENDA2030 КХЪ. Единствено спасение което аз лично мога да видя е ако измислят някаква ВАЦИНА СРЕЩУ КЛИМАТИЧНИ ПРОМЕНИ и естествено бустари през няколко месеца
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Аз нямам график. Дори се чудя какво да правя излишната енергия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Не ти се разбира мисълта . Нещо прескача ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 1 година
щото глобалното затопляне ще Я пощади!... да ви еааа в неуките типчета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
cyclop
преди 1 година
Във Франция спирането на ядрените централи (за ремонт бе, честно) доведе до небивал успех, вече се правят графици кога да си печали пилетата. Зеления хайвер ще види сметката на цивилизацията, поне на европеидната, понеже там са най-големите лапнишарани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още