IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК сви перките за въглищата и петрола на фона на енергийната криза

В Брюксел разписаха насоки за действия за първата зима с намалени доставки на газ от Русия

16:14 | 20.07.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) разпространи своя план за свиване на потреблението на природен газ през следващите месеци на фона на заплахите от намалени доставки на суровината. В него е записано спад на потреблението на природен газ с 15% в периода 1 август 2022 г. - 31 март 2023 г.

За да се случи това без проблеми, държавите трябва да разработят в своите аварийни планове възможността да се използват алтернативни енергоизточници. Препоръката е те да са нискоемисионни - например възобновяеми енергийни източници, но Брюксел не отхвърля възможността алтернативите да бъдат въглища, петрол и ядрена енергия.

В ЕК посочват, че временното превключване на тези енергийни източници ще избегне дългосрочното нарушение на поетите ангажименти във връзка с мерките за опазване на околната среда.

Подобно становище преди дни публикува и екологичната организация Ember. Експертите анализираха плановете на големите европейски икономики и заключиха, че връщането към въглища и петрол ще бъде само временно явление, а отражението върху емисиите от ЕС ще бъде пренебрежимо в следващите месеци.

Преминаването към алтернативни източници за производството на електроенергия сега може да спести газ, който да бъде нагнетен в газохранилищата и да бъде използван през тежките зимни месеци. Газът е основен източник за производството на електроенергия в много европейски държави, което изстреля и цената на електроенергията нагоре.

Брюксел ще работи за увеличаване на алтернативните доставки на газа - и за втечнен, и за тръбен, включително и с общи покупки. От Брюксел посочват за пример действията си в последните месеци, осигурявайки допълнителни количества втечнен газ от САЩ, както и подписаното само преди дни споразумение за удвояване на газа от Азербайджан. ЕК води разговори още и за доставки от Египет и Израел.

В своя план за намаляване на потреблението на газ от ЕК настояват, че всеки в общността ще трябва да поеме своя дял. Това означава и по-непопулярни (и остро критикувани в обществото в Западна Европа) мерки като понижаване на температурата на отопление и охлаждане на публичните сгради. Домакинствата остават изключени от плана - те са "защитени потребители" и заедно с болници и други структуроопределящи за икономиката институции и предприятия ще получават газ до последно, ако се стигне до криза и пълно прекъсване на доставките на газ в Европа.

Но това, че не са включени официално, не означава, че битовите потребители ще бъдат изключени изцяло - ЕК препоръчва широки информационни кампании за избягване на ненужното потребление на енергия и енергийна ефективност. Това не просто намалява потреблението, но и ще понижи сметките на домакинствата във времена, когато цените на електроенергията и други енергийни източници записват рекорди.

Това означава намаляване на термостатите през зимата, гасене на излишното осветление и по-добра изолация на стените. Такива малки стъпки могат да спестят много - само намалението на температурата в домовете ще свие потреблението с 10 млрд. куб. метра на година. В момента цената на природния газ на TTF е около 160 евро на мегаватчас, или към 1400 евро за 1000 куб. метра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Gocho
преди 1 година
Ти остави това ,ами и доколкото ги има то пак в Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Бит кой H
преди 1 година
LOL. То и с газа па една екология... 50% (само) по-малко въглеродни емисии от кюмюра, 75-80% повече парникови газове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
ledosvetlenie
преди 1 година
Неее неможе да няма Зелката каза че газ блика от всякъде и то много по евтина от руската ---------- Само едно се чудя те хубаво ще минават на въглища ама то и въглища няма ако не са забелязали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Както вече казахме, проблемът с газа е решен - газ няма да има. :] Затова временно за в необозримо бъдеще ще разрешим всичко що дими да се използва за гориво, но няма да си признаем, че без руски газ екологията отиде в канала. Макар че, винаги можем да обвиним Путин за съществен принос в глобалното затопляне! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още