IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС иска да принуди европейците да пестят газ

Страните от съюза трябва доброволно да пестят газ, а ако не се справят достатъчно добре, ЕК може да предприеме по-строги мерки

08:29 | 20.07.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Европейската комисия прибягва до драстични мерки поради ограничените енергийни доставки. В спешни случаи ЕК иска да принуди страните от ЕС да пестят газ. Ако домакинствата и компаниите не спестяват достатъчно газ доброволно, Европейската комисия иска да наложи на държавите членки задължителни цели за икономии, пишат германският икономически всекидневник Handelsblatt и базираното в Брюксел издание Politico.

Марката е предвидена в последния план за действие при спешни ситуации с газа. С един замах ЕС ще получи значително повече правомощия и права за намеса спрямо държавите членки на ЕС. Според изданията този сценарий ще се осъществи, ако блокът се сблъска с "катастрофален" недостиг на доставки на горива през следващите месеци. Планът на ЕК за задължително намаляване на газовото потребление включва правен механизъм, който позволява решенията за мерките да се вземат с квалифицирано мнозинство. Така ще се заобиколи процедурата за гласуване в Европейския парламент и всяка отделна страна ще бъде лишена от възможността да наложи вето.

Във вторник европейският комисар по бюджета Йоханес Хан заяви, че Европейската комисия се подготвя за възможността доставките на газ от "Северен поток" да не бъдат възобновени след приключване на планираните ремонтни дейности.

Конкретно ЕС планира нов двустепенен механизъм поради ограниченото предлагане: „На първия етап държавите членки имат възможност да прилагат необходимите намаления на доброволна основа", се казва в документа. При този процес държавите от ЕС трябва да спестят определено количество газ за период от осем месеца.

Въпреки това, ако ситуацията се влоши и се окаже необходимо, „ЕК може да активира задължително намаляване, за да осигури необходимото общо намаление в ЕС за една по-безопасна зима за всички". След това всяка държава членка „ще определи мерки за намаляване на търсенето в консултация със съседните държави", пишат служителите на Комисията.

Съответният регламент следва да „установи процедура за обявяване на ниво на предупреждение на ЕС по всяко време през следващите седмици или месеци, ако ситуацията и перспективите се променят негативно, ако балансът между търсенето и предлагането е застрашен и ако има вероятност ситуацията да доведе до извънредни ситуации", се посочва в настоящия проект. Освен това поне две държави членки трябва да призоват за налагането на задължителните цели за икономии.

В сряда ЕС ще представи своя план за извънредните ситуации с газа. След това той трябва да обяви и повече подробности за новия си механизъм за икономии. Спешният план трябва да бъде приет на специална среща на върха на министрите на енергетиката на 26 юли.

Все още обаче се спори колко високи трябва да бъдат икономиите. В последно време разговорите варират между 5 и 15 процента. И още: В първия проект на плана за извънредна ситуация с газа, който беше разпространен миналата седмица, не се споменаваха задължителни цели.

Големият въпрос обаче е дали предложението на Европейската комисия ще бъде прието от държавите членки. Досега те винаги са отхвърляли такива силни правомощия на Европейската комисия.

Въпреки това ЕК очевидно счита тези драстични мерки за необходими. В проекта се посочва, че никоя държава членка не е в състояние сама да се справи в достатъчна степен или ефективно с рисковете от сериозни икономически затруднения, произтичащи от повишаване на цените или прекъсване на доставките. Поради това е оправдано да се прибегне до извънредни регулаторни мерки съгласно член 122 от Договорите за ЕС.

Напоследък Русия доставя все по-малко газ за Европа. Понастоящем по газопровода „Северен поток 1" не тече никакъв газ поради профилактика на турбина.

Някои членове на германското правителство се опасяват, че това ще остане така и че дори след приключване на поддръжката лидерът на Кремъл Владимир Путин няма да доставя газ за Европа. Във вторник следобед обаче Ройтерс, позовавайки се на двама вътрешни източници, съобщи, че доставките на газ ще бъдат възобновени, макар и в намален обем. На Франкфуртската фондова борса водещият индекс Dax реагира на новината с огромен скок на курса.

„Понастоящем ЕС се намира в несигурна ситуация по отношение на сигурността на доставките на газ", се казва откровено в документа на ЕС. Време е „ЕС да предвиди рисковете и да подобри готовността си за сигурност на доставките на газ“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
Petar2015
преди 1 година
Бюрократите в брюксел не виждат по-далеч от носа си. Сега за техните грешки (чиито резултат беше лесно предвидим) трябва да плащат всички европейци! Първо доброволно, после принудително. За "по-безопасна зима" - ама че оправдание. Този евросъюз се превръща в зла мащеха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
многодобре
преди 1 година
"Партията на Виктор Орбан се обяви срещу Европейския парламент и за връщане на Европейската икономическа общност.Парламентът на Унгария призова за премахване на Европейския парламент в настоящата му форма и за заличаване в договорите за ЕС на целта за "все по-тесен съюз", предаде агенция ДПА, цитирана от БГНЕС."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
melon
преди 1 година
Икономията е майка на мизерията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
След като завъртял кормилото на уверен и решителен курс към скалите, капитанът заявил че всеки пътник ще трябва да подскача за да намали теглото върху кораба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Европейците трябва да организират втора Френска Революция в Брюксел,за бюрократите там.Мисля че доста червени граници бяха преминати и този съюз се оформя като една огромна секта ,с по лошо управление и в комунистическа държава По времето на Ковид мерките видяхме ,,че докато държаха хората затворени шефката на ЕЦБ,Кристин Лагард е търгувала заедно със заместничката си Изабел Шнабел на борсите акции на Пфайзер и Бионтех,изкарали са милиони за сметка на запушените с маски лица на милиони европейци.Сега обвиняват войната в Украйна за инфлация за сметка на десетилетия извратена парична политика основана на ниски,отрицателни лихви ,и празни приказки.Това е ЕС,но само един малък пример какви хора има в Брюксел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още