IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засилват се опасенията, че "Северен поток 1" няма да бъде рестартиран*

Засега газовите пазари в Европа не реагират с резки изменения на новините за искания от "Газпром" форс мажор на доставките

11:09 | 19.07.22 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg&nbsp;</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg 

Писмата, които "Газпром" изпрати до няколко свои клиенти, засилват опасенията, че Русия няма да възстанови доставките на газ по "Северен поток 1", коментират източници на Ройтерс. Агенцията съобщи, че няколко големи европейски компании, клиенти на "Газпром", са получили предупреждение за проблеми с доставките поради независещи от газовия холдинг обстоятелства.

В писмата си "Газпром" декларира форс мажор със задна дата - от 14 юни, тоест когато стана ясно, че Канада няма да върне изпратена за ремонт турбина от компресорната станция "Портовая" на газопровода. Вече стана ясно, че писмо с подобно съдържание са получили Uniper и RWE.

Uniper съобщи, че не приема формулировката на "Газпром" и ще възрази срещу искането. От RWE обаче отказват коментар по казуса и дали ще предприемат някакви последващи стъпки.

Според анализатори вероятно с това писмо руската газова компания иска да избегне плащането на компенсации за германските си клиенти от намаляването на доставките по "Северен поток 1" в последния месец. Но другата по-притеснителна опция е, че Русия въобще не смята да възстанови работата на газопровода.

Не очакваме, че работата на газопровода ще бъде възобновена, коментира комисарят по въпросите на бюджета Йоханес Хан, цитиран от Bloomberg. "Работим с очакванията, че няма да бъде рестартиран и при това положение трябва да бъдат взети някои мерки", допълни още той. Те ще бъдат представени на 20 юли и ще съдържат насоки за действия, включително и за критериите, по които може да се стигне до спиране да газоподаването за потребителите. 

През миналата седмица говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова нарече подобни коментари "спекулации" и заяви, че газопроводът е спрян за техническа профилактика и всички заинтересовани страни са получили и обсъдили графика на тези дейности.

За момента европейските анализатори не могат да разберат мотивацията на "Газпром" да изпрати тези писма, посочват от Rystad Energy. Говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер коментира, че Русия просто продължава да използва природния газ като икономическо оръжие - целта е натиск върху пазарите, повишаване на цените и заплаха за глобалната енергийна сигурност.

Към момента обаче пазарите в Европа не реагират с резки изменения. Цената на природния газ на най-голямата борса - нидерландската TTF, се повиши минимално до 161,50 евро за мегаватчас с доставка през август в ранната търговия. Преди ден председателят на германския мрежови оператор Клаус Мюлер също отбеляза липсата на големи сътресения в последните дни, коментирайки, че пазарите вероятно вече са калкулирали риска от спирането на газовите доставки за Германия и Европа и цената на газа влиза в плато.

газ газ

Източник: TTF

От "Газпром" отказват коментар по темата. В ежедневния си брифинг днес (19 юли) от компанията посочват, че газовите доставки през Украйна се запазват на нивата от предишните дни - около 42 млн. куб. метра на ден през входната точка "Суджу", допълва ТАСС.

Доставките през другата входна точка в Украйна - "Сохрановка", все още се отказват от украинския газопреносен оператор. Тя се намира в окупираните от руските военни територии и от "Газотранспортна система на Украйна" заявиха в средата на май, че не могат да гарантират доставките през нея.

Със спирането на "Северен поток 1" в момента трасето през Украйна е единственото за доставката на руски природен газ в Западна и Централна Европа. През "Турски поток" в Европа влиза газът за Югоизточна Европа и достига до Унгария.

Международната агенция за енергетика (МАЕ) предупреди, че Европа незабавно трябва да намали потреблението на газ. И повечето големи иконимики реално вече го правят - плановете за рестарт на въглищни мощности всъщност имат за цел да спестят газа, който иначе отива за производството на електроенергия. Според доклад на Ember страни като Австрия, Германия и Франция активират въглищни централи и ги оставят в "студен резерв". Те ще се включат при недостиг на електроенергия, а спестеният газ ще бъде нагнетен като буфер за зимния сезон.

* Информацията е допълнена с коментара на Йоханес Хан

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Спря с хайкуто и започна с латинският ?! Лошо нещо е да ти спрат рублите ... Нема кво да правиш ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
Vae victis !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Размиваме ли темата, кухао или тъй ми се струва? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
добре де може и да е опорка и да не са пелмени (честно да ти кажа гадаех)... ти трябва да кажеш като любител!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Бит кой H
преди 1 година
В миналото янките многократно предупреждаваха Германия за риска от енергийна зависимост от Русия. Далновидност или... Непредубеден зрител може да допусне, че те са писали този сценарий.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Ей, най сетне да си признаеш, че пръскаш опорки. Вече го има и в писмен вид, а при това положение, няма кой да те вземе на сериозно. :] И за финал, ако ми обясниш кои сте вий дето трябва да ми разрешавате нещо, напрао ще ме затапиш и ше млъкна. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 1 година
Газпрома и бяха радетели за свободния пазар. И накрая на мен ми разправят двамцата, че евтино манипулирам. :] --- да, изключително евтино, но при 80-те % най вероятно ще мине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 година
сега само на вас полезните евразийци ли е разрешено да си пръскате опорките... радвай се че не е като в кочинланд и още ти разрешаваме да пишеш свободно манипулациите си! :) я ми кажи, какъв е вкуса на руското кафево което ядеш денонощно! :):) на пелмени.. може би!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
Ей ги начи двамата полезни евроатлантици долу се изказват, ама тоя път с разменени роли. Сега на кухау не му трябва мордорски газ, а на зелков му е зпекулативен газа по 1500 на пазарни цени, след като толкоз крякаха срещу дългосрочните договори с Газпрома и бяха радетели за свободния пазар. И накрая на мен ми разправят двамцата, че евтино манипулирам. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
При средна цена на добив от около $4 - $5 за илядо кубика в Катар до към $20 от платформите в Северно море , на всички е ясно , че пазарна цена в Европа от $1500 до към $2000 за илядо кубика е спекулативна , и няма да продължи с години . И големите губещи ще са производителите на природен газ ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още