IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще трябва да свикне със заплахата да остане без газ в следващите зими

Цената на газа вероятно вече е в плато, смята ръководителят на германския мрежови регулатор

16:50 | 18.07.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Следващите две зими ще бъдат критични и Германия трябва да свикне със заплахата, че може да остане без доставки на природен газ, коментира в интервю за Bild директорът на германския мрежови регулатор (Bundedsnetzagentur) Клаус Мюлер. "Цените вероятно няма да бъдат толкова ниски, колкото бяха преди", допълни още той.

Според него обаче германските потребители не трябва да изпадат в паника. Подготовката за зимата тече по план - 65% от капацитета на газохранилищата вече е запълнен, но те още не са достатъчни Германия да изкара зимата без доставки на природен газ от Русия. В случай на нужда страната може да разчита на внос от Нидерландия, Норвегия и Белгия, коментира още Мюлер.

Цената на природния газ през миналата седмица не се повиши съществено въпреки спрените доставки по "Северен поток 1". Според  Клаус Мюлер това е показател, че пазарите вече са оценили риска от спирането на доставките на руски газ и в момента е достигнато плато.

Статистиката на най-голямата борса в Европа - нидерландската TTF, показва, че след временния пик от 180 евро за мегаватчас на 13 юли, цената на природния газ е тръгнала надолу и тази сутрин доставките за август се търгуват при цена от малко над 161 евро за мегаватчас. На 11 юли, когато започна профилактиката на "Северен поток 1", цената достигна 164 евро за мегаватчас. Пикът на цената на природния газ в Европа беше достигнат на 7 март - почти 201 евро за мегаватчас.

Природният газ започна да поскъпва рязко от лятото на 2021 година, след като "Газпром" отказа да изпълни допълнителни заявки за Европа и с това създаде дефицит точно в момента, в който се запълваха газохранилищата. Тогава и метеорологичните условия не бяха подходящи и страните от ЕС не можеха да разчитат на големите вятърни паркове за производството на електроенергия. Месеци преди това цените се движеха под нивото от 20 евро за мегаватчас, но и търсенето беше ограничено от пандемията от коронавируса.

Източник: TTF

Домакинствата в Германия ще получават най-дълго газ при напълно спрени доставки, но Мюлер не очаква подобен сценарий - в страната разчитат, че при подобна криза ще могат да внасят от съседни държави, а и ще използват газохранилищата. При ограничени количества газ правителството ще разпределя доставките и ще преценява по различни критерии на кои потребители да бъде ограничено или дори напълно спряно газоподаването.

Ръководителят на германския мрежови оператор вярва в солидарността в ЕС. "Точно както в момента се възползваме от терминалите за втечнен газ в Белгия и Нидерландия, ние също имаме задължение да помогнем на нашите съседни страни и при спешен случай да помогнем за снабдяването на домакинствата и болниците", смята още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
:))) а такааа, да скимтиш от яд и безсилие те искам, точно така! Да ми цвърчиш в краката! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 3
ing5rov
преди 1 година
а ти ше ми го хапнеш дъртия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Точно така, време е Хансовете да се размърдат. И те ще го направят,имат всичко - индустрия, технологии, качествена работна сила. Да, ще и.а 2-3 години неудобства, след което ще превключат и тогава...едни пияници ще трябва да се научат да пият газ :)) Както каза Св. Рейгън - москалите имат много пушки, аз ще ги науча да ядат пушки...сега и газ ще ги научатда пият, степните opки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 1 година
германия ще трябва да свикне и без баня ... ше почнат да се поздравяват с "честитс баня" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
Хитър Петър тъкмо свикнал магарето да не яде, а то взело, та умряло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
evg9
преди 1 година
Прочетох днес в статия, че сме превели месечната вноска за газ само за април, но не и за следващите месеци. Дано не е вярно, иначе руснаците ще ни осъдят да си платим за договорената газ, независимо, че не сме я получили. И пак ще станем за подигравки, както при оборудването за Белене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
На щастливите форумни газовици , с поздрав от Вилхелмсхафен ,полагат вече тръбите от терминалът ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още