IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олаф Шолц: Връщането към петрола и въглищата е горчиво, но временно

Това е единствената възможност за икономиката в толкова кратък срок, призна германският канцлер

14:15 | 17.07.22 г. 10
<p>
	<em>Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg LP

Решението на Германия да се върне към въглищата и петрола е само временно решение, свързано с недостига на енергийни продукти заради войната в Украйна, коментира германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от АР. Той гарантира, че правителството му ще направи всичко необходимо, за да се бори с климатичните промени.

Германското правителство нареди повторното активиране на 16 електроцентрали, работещи с въглища и петрол. Удължава се разрешителното за работа на още 11 на фона на намалените доставки на природен газ от Русия. Според АР Шолц и икономическият министър Роберт Хабек анализират и възможността да удължат работата на трите останали работещи ядрени блока в страната.

На 11 юли "Газпром" спря изцяло доставките по "Северен поток 1" и в момента в Берлин очакват да видят дали те ще бъдат възстановени след края на техническата профилактика, която трябва да продължи до 21 юли.
Връщането към въглищата и петрола беше наречено "горчиво решение" от германския канцлер. "Това обаче е единственото за толкова кратък период", допълни още Шолц.

На този етап Германия запазва своите цели за намаляване на емисиите въглероден диоксид и въглеродна неутралност на икономиката си до 2045 година. Така страната би била първата от развития свят, която ще постигне нулеви въглеродни емисии. Берлин трябва да затвори всички въглищни мощности до 2030 година.

На 1 август Германия ще спре покупките на въглища от Русия, а до края на годината и на руски петрол.

Екологични организации обаче коментират, че Германия може да направи много повече, включително и ограничаване на скоростта по пътищата и ограничаване на вътрешните полети, което да спести и емисии, и гориво на фона на енергийната криза в Европа.

Активисти блокираха вчера (16 юли) големи пътни артерии в и около столицата Берлин. Те се обявиха и против плановете за разработване на нови находища на петрол и природен газ в Северно море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
Hahoto2
преди 1 година
То понякога временните неща са най-постоянни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
85% от работещите в момента реактори са 2-ро поколение - двата хилядника са такива , доколкото ми е известно има работещи в търговска експлоатация 3-то поколение и в Япония , и в Хамерика , и в рассия , и в Китай . Не ми се рови за дизайна на най-новите корейски но май и те имат трето поколение . В Козлодуй точно такива ще строим . Азз лично съм за канадски CANDY да построим в Козлодуй , защото не зависиш от обогатяване на урана , а се използва природен , демек горивото за тях можем да добиваме у нас и да не зависим от други ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Тоя па , спал си пак на течение ... ей , хора пазете си здравето ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Пхаххах ... некaдърност платена , немците генерират само от фотоволтаици толкова , колкото ние произвеждаме въобще . Само от вятър генерират ДВА ПЪТИ повече отколкото ние въобще произвеждаме . Глей си там пропагандните клипчета и следи кога ще е прощалната вечеря на митрофонава , та да се вредиш за ръкостискане ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
Конфискувайте рушветите , платени от Русия на такива като Шрьодер, които активно работеха през последните петнайсет двайсет години за да попадне Германия в сегашната ситуация и няма да имате ядове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 4
khao
преди 1 година
кой? реприлите или илюминатите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
alphaomega
преди 1 година
Временно = за постоянно. Скоро и най големите *** ще разберат че без сериозно развитие на ЯДРЕНИТЕ технологии до никъде няма да стигнем и тази цивилизация не може да продължи напред. После ще стане ясно и кой точно спира този прогрес! Защо технологиите от второ и трето поколение АЕЦ са налични от поне 20 години но никъде не се прилагат за масово ползване?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Под фотките също не остава жива гадинка. Червеите, които са основата за получаването на хумуса, не могат да се развиват нормално и просто измират. А след фотките и потоп да има, се тая. Тръгнали са да се самоубиват, няма кой да ги спре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
Хазаха ти го бе хер SS-оевски сине. И за дърва в Сибир тряба да ходите! Перката с инфразвука си под нея пъди всякакви гадинки и отдолу става малка пустиня. У немецку съншайн нема. Е па нема!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още